home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A törökbecsei Jedinstvo Tekeklub — ahol a siker mesél
Zséli Ágnes
2020.09.01.
LXXV. évf. 35. szám
A törökbecsei Jedinstvo Tekeklub — ahol a siker mesél

Bevallom, egy kicsit megijedtem, amikor a szerkesztőség arra kért fel, hogy a törökbecsei Jedinstvo Tekeklubról írjak, és hogy a bánáti falu mérhetetlenül sikeres „családját” mutassam be olvasóinknak. Mélyebben belegondolva arra döbbentem rá, hogy ők — nem árulom el, hány éve, hiszen életkort nem illendő hölgyektől kérdezni — kisleány korom óta végigkísérik életem.

Ezt elsősorban azzal festeném alá, hogy mindössze tízéves lehettem, amikor édesapámmal sétáltunk a település központjában, és egyszer csak egy — számomra akkor még — bácsikát megpillantván az apukám így szólt: Ott megy a világbajnok Jáger László. Láttad? Gyermekfejjel nem tudtam, kiről van szó, ám hamarosan arra a büszke tudatra jutottam, hogy a Tisza menti városkánkban, a szülőfalumban bizony több tekevilágbajnok éli mindennapjait, akire a kis közösségünkön kívül Vajdaság, sőt az egész ország büszkeséggel néz fel. Mit lehet, illetve mit kell tudni a törökbecsei Jedinstvo Tekeklubról? Máris örömmel írom, kezdve a legutóbbi sikerrel, de mindemellett a múltra is visszatekintünk, azzal a céllal, hogy az olvasó is átélje mindazt, amit negyven évvel ezelőtt én is éreztem, sőt ma is érzek/érzünk.

Egy év szünet után az idén újra feljutott a Szuperligába a törökbecsei Jedinstvo Tekeklub. A 70 éves sportegyesület világszintű, gazdag múltra tekinthet vissza, hiszen eredményes játékkal a különféle sportrendezvényeken, európai megmérettetéseken, világversenyeken a dobogó legfelső fokára léphetett. A Jedinstvo több világbajnokkal is dicsekedhet, aki a bánáti település növendékeként vált híres sportolóvá.


Csoportkép a bajnoki serleggel

A bánáti falu sportolói tavaly vehették birtokukba a korszerű, négysávos tekepályát, melynek felújításába 15 millió dinárt fektettek. A beruházást a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság is támogatta. A korszerű, tetszetős pályára a kicsik is szívesen látogatnak, így az utánpótlás hiányától sem kell tartani, mivel a Tisza menti településen a tekének hagyománya van. Mind több kisfiú, sőt kisleány dönt úgy, hogy elsajátítja ennek a sportágnak a fortélyait. A klub munkáját jelenleg 30 pionír korosztályú versenyző erősíti, egy céllal, hogy egyszer majd ők is a nagyok soraiba léphessenek. Az alsó osztályos Horváth Emina, Papp Ottó, valamint Bolyos Karolina is ezt teszi, hiszen mint mondják, a teke az edzés mellett legtöbb esetben a versenyszellem fejlesztéséhez, a lelki örömhöz is hozzájárul. — Egyszerűen szeretek tekézni — jegyezte meg Ottó, aki azt is elmondta, hogy ebben a sportágban a matematikának is nagy szerep jut, mivel a pályán számolni is kell. Ő azonban mindenképp arra törekszik majd, hogy kilenceseket üssön, ami a legtöbb esetben sikerül is. 

Vannak ifik, akiknek a világsikert elért rokonuk vált példaképükké, a nagyok, akik az Ernyesi családból kerültek ki, hiszen Ernyesiéknek a klub történetében nagy szerepük van. Jelenleg itt játszik id. Ernyesi Róbert is, akinek két fia kitűnő eredményekkel dicsekedhet. A szülők rendkívül büszkék csemetéikre.

Magda Szebasztiánnak és öccsének, Edvinnek az unokatestvére, ifj. Ernyesi Róbert többszörös világbajnok lett a példaképük. A fiúkat éppen az ő sikerei ösztönözték arra, hogy rendszeresen eddzenek, és egyszer majd ők is a világ csúcsán tündökölhessenek. Ki tudja? Mi mindannyian szorítunk nekik.


A törökbecsei Jedinstvo újra feljutott a Szuperligába

A legutóbbi bajnokságban a férficsapatot id. Ernyesi Róbert és fia, Norbert is erősítette, de a családban az édesanya is tekézik. Ifj. Ernyesi Róbert sikerei éppen ennek köszönhetőek, hiszen ahogyan a családapa is megjegyezte, csemetéik, akik mára már felnőtté váltak, odaadóan, lelkesen, kitartóan folytatták mindazt, amit a tekepályára való családi látogatásuk során tapasztaltak. Ernyesiék otthonának polcain nincs hiány sem érmekben, sem aranyserlegekben.

Mészáros Iván örömkönnyes szemmel nyilatkozott. Ő a mintegy 50 tagot felölelő törökbecsei Jedinstvo Tekeklub vezetőedzője, a szerbiai ifjúsági válogatott szövetségi edzője. Mint megjegyezte: amíg nem épült meg az új pálya, a játékosoknak gondot okozott a rendszeres edzés, a sikerek azonban akkor sem maradtak el.


Póló a bajnokcsapat tagjainak aláírásával

— Öt évig nem volt tekepályánk, de akkor is feljutottunk a Szuperligába, és négy idényben sikeresen szerepeltünk. Aztán sajnos kiestünk a mezőnyből, ami csupán egyetlen fán múlott, viszont a 2019-ben épült, szupermodern tekepálya meghozta a remélt eredményeket. Emellett az erős csapatszellemnek is köszönhetően utasítottuk magunk mögé az I. Liga vajdasági csoportjának mezőnyét, újra feljutva így a Szuperligába, ahol a jövőben az élvonalban szeretnénk szerepelni. Mindent megteszünk a cél elérésének érdekében, hiszen megvan a lehetőség a rendszeres edzésekre, a csapatszellem további erősítésére. A járványra való tekintettel a júliusra tervezett vajdasági egyéni döntő sajnos elmaradt, ide két pionírunk, valamint egy-egy juniorunk, illetve serdülőnk is bejutott, és mind igazán esélyesek lettek volna a végső győzelemre. Mi sohasem adjuk fel, amit a klubban sportoló fiataljaink is bizonyítanak, hiszen évről évre nő az érdeklődés a tevékenységünk iránt, egyre több taggal dicsekedhetünk. A férficsapatunkat tizenhárom játékos erősíti, közöttük országos, sőt világbajnokok is vannak. Különösen ifj. Ernyesi Róbert, Ernyesi Norbert, Mészáros Norbert, Kiss Zsolti, Zavarkó Csaba és Komáromi Ervin teljesítményére vagyunk büszkék, de mindenki máséra is. A tekeiskolánk jelenleg 30 sportolót számlál, kisleányokat, kisfiúkat, akik azt bizonyítják, hogy a gazdag hagyomány nem vész el, sőt, erős jövője van — fejezte be gondolatát Iván, aki mindmáig bőven kiveszi részét a játékból, ily módon is hozzájárulva a klub sikereihez.


Az utánpótlás-korosztály az első érmekkel

A vezetőedzőtől azt is megtudtam, hogy Törökbecsének mindig is voltak jó játékosai. 2000-ben a Jedinstvo Tekeklub női együttese Európa-kupát nyert, míg két évvel később a tekecsapat az NBC Kupa bronzérmese lett. Ezekre a sikerekre épülnek a jövőbeli tervek, melyek egyáltalán nem tűnnek délibábnak, hiszen a törökbecsei tekézők életében nagyon fontos helye van ennek a sportágnak.

Befejezésül annyit fűznék hozzá, hogy amikor az ember valami olyat tesz, amitől mindenkinek felcsillan a szeme, azt mindenképp folytatni kell!  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..