home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A törökbecsei Hajdina Budapesten
Zséli Ágnes
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai Budapestre utaztak, és részt vettek a Rákóczi Szövetség huszonöt éves fennállása alkalmából megrendezett ünnepségen. A műsorban fellépett a Hajdina gyermeknéptánccsoport.

A Rákóczi Szövetség a 2014. évi rendes éves közgyűlését és fennállásának huszonöt éves jubileumát tartotta meg a budavári Magyarság Házában. Az ünnepségen beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Harrach Péter, a KDNP-frakció vezetője.

Az eseményen kitüntetéseket adtak át azoknak a magánszemélyeknek és támogatóknak, akik erkölcsi és anyagi segítségükkel lehetővé tették a Rákóczi Szövetség nemzetstratégiai céljainak megvalósulását.

Az ünnepi műsorban felléptek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a törökbecsei gyermeknéptáncosok. A kisváros büszke lehet a Hajdina tagjaira, hiszen kitartóan ápolják a hagyományainkat, s egyszer majd ők is továbbadják nemzeti és kulturális örökségünket. A gyermekek megerősítették hitünket abban, hogy népünk kincse évszázadokon át élni fog.

A kislányok és a kisfiúk ellátogattak az Országházba, Budapest egyik legismertebb középületébe, és megnézték a Szent Koronát, gyönyörködtek a dalban is megénekelt Citadellában, megtekintették a történelmi erejű szobrokat a Hősök terén és a Városligetet is, a főváros egyik legnagyobb parkját. Felejthetetlen marad számukra a Mátyás-templom, avagy a Budavári Koronázó Főtemplom, a Szentháromság téren található, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék. A gyermekeknek különleges élményt nyújtott a Fővárosi Nagycirkusz is.

A kicsik bizonyára sokáig beszélnek majd arról a felejthetetlen három napról, amelyet Budapesten töltöttek a Rákóczi Szövetségnek, annak törökbecsei helyi szervezetének, Báló Tibor tanár úrnak, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete elnökének és a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületnek hála.

Megalakult a VACS civil szervezet

A VACS (Vidékfejlesztési Akciós Csoport) fő feladata a falusi identitás megőrzése, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése. Báló Tibor tanár úr, az egyik alapító és az egyesület elnöke elmondta: mozgósítani kívánják mindazokat, akik tenni akarnak vidékünk érdekében. A VACS tagjai vállalkozók, mezőgazdasági mérnökök, informatikusok, kézművesek, civil szervezetek képviselői, akik tudásukkal, tapasztalatukkal s munkájukkal elősegítik a falusi környezet jobbá tételét. A csoport követi a pályázatokat, segítséget nyújt a megírásukban, kidolgozásukban, részt vesz a témával kapcsolatos hazai és nemzetközi konferenciákon, s keresi az együttműködési lehetőségeket.

A VACS civil szervezetnek köszönhetően Törökbecsén, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság segédtitkára tartott előadást.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..