home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tolerancia jegyében — Szavalóverseny Óbecsén
(K. E.)
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
A tolerancia jegyében — Szavalóverseny Óbecsén

Hetedik alkalommal szervezték meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tolerancianapi szavalóversenyét. Az eseményre a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság és az óbecsei önkormányzat támogatásával került sor.

A versmondókat Nagy Klára, a kultúrkör titkára köszöntötte:

— A tolerancia tisztelet, sokszínű és gazdag világunk, kultúráink elfogadása, megbecsülése. Községünk lakosságát békés együttéléséről ismerik. A sok nemzetiség, a multikulturalizmus, a vallás szabadsága számunkra olyan kincs, amellyel a világban kevesen büszkélkedhetnek, és még kevesebben Szerbiában. Mi, óbecseiek megmutathatjuk, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk azoknál, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek. A községben mintegy tizenöt nemzet, nemzeti közösség él együtt már évtizedek óta tisztességben, békességben. Ez a kivételes helyzet bátorított fel bennünket arra, hogy megszervezzük a rendezvényt, és bemutassuk a másságból, annak elfogadásából eredő együttélés áldásait.

A megmérettetésen a magyar tannyelvű osztályba járó gyermekek szerb, a szerb tannyelvű osztályba járók magyar nyelven szavaltak — több mint százötvenen.

A szerb nyelven szavalókat Galgó Ferenci Andrea, a községi tanács oktatással, művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja, Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke és Kancsár Izabella, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának médiaszakos hallgatója bírálta el. Döntésük értemében a következő sorrend alakult ki:

1—2. osztályosok: 1. Varró Todor (Zdravko Gložanski Á. I.), 2. Kiskomáromi Zsolna (Petőfi Sándor Á. I.), 3. Pálinkás Róbert (Zdravko Gložanski Á. I.). Különdíjas: Gyurcsik Bendegúz (Svetozar Marković Á. I., Bácsföldvár), Hajdú Tímea (Samu Mihály Á. I.) és Szél Adrián (Zdravko Gložanski Á. I.).

3—4. osztályosok: 1. Mecek Mia (Sever Đurkić Á. I.), 2. Nagy Noémi (Svetozar Marković Á. I., Bácsföldvár), 3. Károlyi Egon (Petőfi Sándor Á. I.). Különdíjas: Fehér Szabina (Petőfi Sándor Á. I., Drea), Tallós Martina (Samu Mihály Á. I.), Horvát Anna (Sever Đurkić Á. I.) és Gyorgyás Dániel (Samu Mihály Á. I.).

5—6. osztályosok: 1. Balog Eléna (Zdravko Gložanski Á. I.), 2. Bozsóki Nina (Sever Đurkić Á. I.), 3. Živković Loretta (Zdravko Gložanski Á. I.). Különdíjas: Nagy Márk (Zdravko Gložanski Á. I.).

7—8. osztályosok: 1. Bezeg Bettina (Sever Đurkić Á. I.), 2. Budai Viktor (Sever Đurkić Á. I.), 3. Varnyú Kinga (Petőfi Sándor Á. I.). Különdíjas: Lengyel Anna (Petőfi Sándor Á. I.) és Gucunski Goran (Sever Đurkić Á. I.).

A magyar nyelven szavaló diákokat Nagy Cigura Mónika, a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola magyartanárnője, Balázs Martina, a Népkönyvtár munkatársa és Péter Lea, a Gimnázium negyedikes tanulója, Kazinczy-érmes versmondó hallgatta meg, majd rangsorolta.
1—2. osztályosok: 1. Lara Drobina (Sever Đurkić Á. I.) és Spajić Ognjen (Zdravko Gložanski Á. I.), 2. Subakov Vasja (Zdravko Gložanski Á. I.), 3. Nikolić Iva (Zdravko Gložanski Á. I.). Különdíjas: Vukosavljev Isidora és Kobilarev Aleksandra (mindketten a Zdravko Gložanski Á. I. tanulói).

3—4. osztályosok: 1. Koložvari Dejna (Svetozar Marković Á. I., Bácsföldvár) és Đurkić Aleksa (Zdravko Gložanski Á. I.), 2. Dobanovački Nikolina (Svetozar Marković Á. I., Bácsföldvár), 3. Stefan Janković (Sever Đurkić Á. I.).

Felsősök: 1. Đukić Tamara és Tomazović Dalija (mindketten a Sever Đurkić Á. I. tanulói),
2. Gulyás Lívia (Zdravko Gložanski Á. I.), 3. Meszáros Viktor (Sever Đurkić Á. I.).

Minden tanuló díszoklevelet és ajándékot kapott, a díjazottak pedig könyvjutalomban is részesültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..