home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tóbai színjátszók sikeres előadása
Bacsik Lőrinc Natália
2021.11.10.
LXXVI. évf. 45. szám
A tóbai színjátszók sikeres előadása

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata minden évben készít előadást, mellyel a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján is szerepel. Még mielőtt előadná a szemlén, általában a szomszédos településeken is fellép a darabbal.

A tóbaiak vendégszereplésére mindig sokan kíváncsiak Magyarcsernyén, ezúttal is — a járványügyi előírásokat betartva — szinte telt ház előtt adták elő Kéri Ferenc Ganédomb című népi tragikomédiáját.

A díszlet minimális volt, de ez tökéletesen megfelelt a történet helyszínének, hűen tükrözte a falusi konyhát, és a kellékek is ötletesek voltak. Leginkább Terka mama púpja keltette fel a jelenlévők érdeklődését. Vajon miből készült? — kérdezgették többen is a műsor után. Mind a hat szereplő kitett magáért, az események pörögtek, szinte észrevétlenül elröpült az egy óra. A szereplők közül többen is szívesen meséltek karakterük megformálásáról, a választott színdarabról.


A VMASZT felvétele

Fazekas Lackó Erzsébet (Bözsi, a feleség): — A mostani színdarab az első rendezésem. Olyat kerestünk, amely csak néhány szereplős, mert sajnos kevesen vagyunk már a faluban, akik színészkednek. Mindig két-három szövegkönyvből választjuk ki azt, amit szeretnénk színpadra vinni. A mostani szövegből nem sokat húztunk. Teri mamának kellett többet segíteni, tanácsot adni. Lehet, hogy még öregíthettük volna, de ennyit engedett. Terka nagylány játékát is próbáltam igazgatni, hihetőbbé tenni. Tragikomédiát még nem játszottunk, úgyhogy nagy kihívás volt számunkra. Túl komédiásak vagyunk, a komoly dolgokat is kikomédiáztuk. Varga Tamás színművész eljött néhány próbánkra, elmondta, hol legyen tragikusabb a játékunk. Szántó Tivadarral általában férjet és feleséget játszunk, így volt ez most is. Valahogy már magától értetődő, hogy ezek a szerepek nekünk jutnak. Az a véleményem, hogy nagyon nem jó, ha rendezed is a darabot, és játszol is benne. Rendkívül fárasztó, többet nem szeretném így csinálni. Ez most szorult helyzet volt, bevállaltam, de jövőre megfelelő rendezőt próbálunk keresni, aki hozzánk, tóbai színjátszókhoz is tud alkalmazkodni.

Szántó Tivadar (Jóska, a férj): — Örültem a szerepemnek, nem volt nehéz megtanulnom a szöveget. Igaz, hogy sokat kellett kiabálnom, de már játszottam ilyen karaktert. Nekünk nagyon fontos, hogy a közönség értse a poénokat. Jó érzés, ha tapsolnak, ezzel erősítenek bennünket, lendületet adnak a folytatáshoz.

Tóth Anna (Teri mama, Bözsi anyja): — Rögtön igent mondtam, amikor Erzsi, a rendező mondta, mi lesz a szerepem. Tetszett, hogy először játszottam főszerepet. A szöveggel nem volt gond, inkább a mozdulatokat, a testtartást kellett jól begyakorolnom. Többször kipróbáltam egy-egy testhelyzetet, úgy érzem, jól tudtam tettetni a halottat. Fekve nehezebb volt, mert figyelnem kellett a szövegre meg arra is, hogy ne mozogjak. Volt olyan is, hogy annyira rám terítették a takarót, hogy semmit sem láttam, így levegőt is nehezebben tudtam venni. A darabot tavaly készítettük, de sajnos nem lehetett előadni, így a hosszú szünet után sokat felejtettünk, és az idén újra kellett próbálgatni.

Szajánban, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozóján a tóbai társulat három díjat érdemelt ki. Szántó Tivadart Szilágyi László-díjjal tüntették ki a legjobb férfifőszerep megformálásért. A kis csapat a Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját is megkapta, csoportos belépőt a társulat valamely előadására. A Hét Nap hetilap egyéves előfizetése pedig Lackó Farkas Erzsébethez került.

Aki csak teheti, nézze meg az előadást!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..