home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tizenegyedik uniós szankciócsomag
Talpai Lóránt
2023.05.18.
LXXVIII. évf. 20. szám
A tizenegyedik uniós szankciócsomag

Nem csak Oroszországot veszi célba — Az ország teljes területét visszafoglalná — Hatályát veszíti a kitoloncolásról szóló jogszabály — Valószínűleg lesz második forduló

Nem csak Oroszországot veszi célba

A tizenegyedik uniós szankciócsomag a büntetőintézkedések megkerülésének megakadályozására fog összpontosítani, így lehet, hogy harmadik országok ellen is szankciókat vezet be — jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben. „További termékekkel bővítjük a tranzitszállítási tilalmat, beleértve a repülőgép-alkatrészeket, amelyek Oroszországon keresztül harmadik országba szállításuk közben a Kreml kezébe kerülhetnek” — fogalmazott a bizottság elnöke. „A közelmúltban megnövekedett a kereskedelmi forgalom az EU és néhány ország között, és bizonyos áruk Oroszországban jelentek meg. Ha azt látjuk, hogy az Európai Unióból származó árukat harmadik országokba küldik, majd Oroszországban kötnek ki, javasolhatjuk, hogy a tagországok szankciókat vezessenek be ezen áruk kivitelére.”

Az ország teljes területét visszafoglalná

Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést — mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azután, hogy a frontról arról érkeztek hírek, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk. „Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr” — hangoztatta az ukrán elnök. „Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén” — tette hozzá.

Hatályát veszíti a kitoloncolásról szóló jogszabály

Az Egyesült Államok határai nem lesznek nyitva azután sem, hogy hatályát veszíti a kitoloncolásról szóló korábbi jogszabály — ígérte rendkívüli sajtótájékoztatón az amerikai belbiztonsági miniszter. Alejandro Mayorkas úgy fogalmazott, hogy a kormány erőfeszítései hatékonyak lesznek a migránsok áradatának mérséklésében, de ehhez idő kell. Hozzátette, a szövetségi törvényhozást terheli a felelősség a bevándorlási rendszer hiányosságaiért, ezért felszólította a törvényhozókat, fogadják el a kormány javaslatát a bevándorlás kezeléséről, és szavazzanak meg nagyobb anyagi forrásokat a helyzet rendezésére. A hírhez kapcsolódik, hogy az utóbbi napokban özönlenek az illegális bevándorlók a mexikói határra, a szövetségi határvédelem adatai szerint egy-két nap alatt a 10 000-et is meghaladta azok száma, akiket a hatóságok a mexikói határszakaszon feltartóztattak és regisztráltak.

Valószínűleg lesz második forduló

Hivatalos végeredmény még sokára várható, de az már egyértelműen látszik, hogy Törökországban egyik jelölt sem fogja megszerezni az első fordulóban a szavazatok 50 százalékát. Erdoğan előnye folyamatosan csökken, ahogy nő a feldolgozottság. A török választásokat évtizedek óta nem kísérte akkora figyelem, mint most, a húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğan elnök ugyanis soha nem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elveszítse hatalmát. A választásokon egyébként rendkívül magas, 88 százalékos volt a részvételi arány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..