home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A tizedik külföldi idény előtt
Tóth Tibor
2022.08.27.
LXXVII. évf. 34. szám
A tizedik külföldi idény előtt

A topolyai Harkai Hunor itthon a Topolčanka Női Kosárlabdaklubban alkotott maradandót, de edzői pályafutása során dolgozott a dán Aabyhojban, az ír Portlaoise Panthersben, a máltai Phoenix Sports Clubban, a budapesti Ferencvárosban, Jászberényben, szakmai igazgatóként az indiai ABN Akadémián, legutóbb pedig a Vasas Akadémián tevékenykedett. A nyár folyamán az osztrák másodosztályban, a Bundesliga II.-ben szereplő Pirlo Kufstein Towers ajánlatát fogadta el, így 19. edzői idényét (ebből a 10.-et külföldi csapatban) az osztrák város együttesének kispadján kezdi.

A Kufstein Towers az előző idényben nem jutott be a rájátszásba, amit a 2022/23-as idényben a tapasztalt vajdasági magyar szakvezetővel szeretne elérni.

— A klub ambiciózus vezetői nagy terveket vázoltak fel előttem, így nem volt kérdés, hogy eleget teszek a felkérésnek. Úgy éreztem, hogy egy energikus, nemzetközi tapasztattal bíró edzőt keres a vezetőség, aminek úgy hiszem, megfelelek. A csapat mindenképp szeretne bekerülni a rájátszásba, ahol már bármi megtörténhet. Kosárlabdaberkekben olyan edző hírében állok, aki a fiatal játékosokat képes beépíteni a felnőttcsapatba, talán ez is közrejátszott abban, hogy a vezetők mellettem tették le voksukat — mondta Harkai.

Az elmúlt idényben szerepelt csapat gerince továbbra is Kufsteinben folytatja pályafutását, melléjük négy külföldi játékost igazoltak.


Harkai Hunor, (Gémesi Balázs felvétele)

— A tavalyi keretből szinte mindegyik osztrák játékos hosszabbított velünk, csak Thomas Pirchner szerződött át a rivális BBU Salzburg együtteséhez, onnan pedig a 22 éves irányító, Savo Blagojević jött át hozzánk, akit osztrák játékosként tudok szerepeltetni a csapatban. A bő keretben helyet kapnak a tehetséges, saját nevelésű játékosok is, mint például a mindössze 16 éves Igor Milanović. Alkalmat kell adni a fiatal, 16—20 éves sportolóknak, mert 23—24 éves korukra csakis ebben az esetben válhatnak kész játékosokká. Az előző szezonban szerepelt légiósok közül csak a szlovén Luka Bozakot (22 éves, 187 centiméter magas) tartottuk meg, aki a többi közt a szlovén I. osztályban, a Premier A Ligában is megfordult, és az irányító poszt mellett dobóhátvédként is számíthatok rá. Dobóhátvéd posztra a litván Kasparas Berenist (23, 195) szerződtettük, aki hazája utánpótlás-válogatottjaiban is szerepelt, de olasz és spanyol klubcsapatokban is megfordult. Mivel szeretnénk felvenni a harcot a Bundesliga II. legjobb csapataival, megpróbáltunk ellenszert találni a legjobb együttesek domináns centereire. Nagy örömünkre sikerült megszereznünk a francia Axel Okongot (23, 213), aki fizikai adottságaival mindenképp kitűnik a mezőnyből. Pavle Danilovićot (24, 203) alacsony bedobó posztra szerződtettük, de dobóhátvédként és erőcsatárként is bevethető. Pályafutása alatt játszott a montenegrói I. osztályban és a német Pro B Ligában is. Utolsó igazolásunk pedig a horvát Luka Tunjić (20, 203), akire erőcsatárként és centerként számítunk — sorolta a légiósokat a szakember.

Harkai kiemelte, hogy a szerződtetéséről szóló hivatalos bejelentés után a rivális csapatok edzőinek nagy része gratulált neki, ami mindenképp azt mutatja, hogy a Szerbiából érkezett edzők Ausztriában is nagy tiszteletnek örvendenek. A kitűzött célok eléréséhez nagy szükségük lesz a hatodik játékosra, azaz a közönségre is.

— Akkor haladunk a megfelelő úton, ha a nézőszám minden mérkőzésen növekszik. Bízom benne, hogy meccseinken, ahogy mondani szokás, még a csillárról is lógnak majd a nézők. Kufstein egy 17 000-es kisváros, ahol a kosárlabda igen népszerű, hiszen a mérkőzésekre általában 4-500 ember is kilátogat. A feltételek kiválóak, a munkához több terem áll rendelkezésünkre, a játékosok a csapatedzések mellett egyéni foglalkozásokon is részt vesznek. A város élhető, Tirol kapujának is nevezik. Itt található a Császár-torony, ahol Kazinczy Ferenc és Rózsa Sándor raboskodott. A várost, a klubot és az itt élő embereket illetően egyaránt kedvező benyomásokra tettem szert, és nagyon várom már a munkakezdést — mondta Harkai.

A csapat a felkészülés alatt szeptember végén az Arte Hotel Kupa elnevezésű nemzetközi tornának ad otthont, mely során a többi közt megmérkőzik a Bundesliga I. osztályának ezüstérmesével, a FIBA Bajnokok Ligája selejtezőjében induló Swans Gmunden csapatával is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..