home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A titeli Tisza-parton ötödször is: Magyar Konyha Napja
Kónya-Kovács Otília
2022.06.20.
LXXVII. évf. 24. szám
A titeli Tisza-parton ötödször is: Magyar Konyha Napja

Kis jubileumnak számított az idei Magyar Konyha Napja Titelen, ezúttal huszonkét csapat nevezett be a rendezvényre, és főzött különféle magyaros ételeket. Latinkić Magda fő szervező nyugtázta, hogy ez az esemény nagyon fontos a titeli közösségnek, még ha évről évre nehezebben tudják is megszervezni.

— Mi erősen azt akarjuk, hogy mondhassuk: hajrá, magyarok, mert a magyarságunkat meg akarjuk őrizni. Örülök, hogy ilyen szépen összejöttünk, három csapat van Romániából, egy csapat érkezett az anyaországból, de jöttek egészen Székelykevéről és Torontálvásárhelyről, valamint sokan tették tiszteletüket Muzslyáról is — mondta Latinkić Magda, a titeli Magyar Művelődési Központ és a VMSZ helyi szervezetének elnök asszonya, aki még hozzáfűzte, örömmel tölti el, hogy az idén is meg tudták szervezni ezt a kis jubileumot, mert — mint fogalmazott — mindaddig, ameddig ilyen emberek vannak, akik „gyűrik” a dolgokat, hogy ilyesmik megtörténjenek, addig azt mondhatjuk, hogy igen, magyarok vagyunk, itt vagyunk!

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke minden évben megtiszteli jelenlétével a rendezvényt.

— Egy nagy múltú város kis magyar közössége ehhez a múlthoz méltóan minden évben megünnepli a Magyar Konyha Napját. Szól a magyar nóta a Tisza-parton. A szolidaritás a környező magyar települések összefogásával van jelen, hiszen erősíteni kell ezt a közösséget, hitet adni neki. Most, amikor az óvodások a színpadon táncoltak, akkor az emberben és a házigazdákban is felmerül az a gondolat, hogy milyen jó lenne egy magyar óvodai csoportot elindítani, hogy az óvodások néhány szót megtanulnának magyarul, egy kicsit megismerkednének azzal a nagy múlttal, amely ezt a várost jellemzi, és milyen jó lenne, ha ebben nemcsak mi fognánk össze és segítenénk, hanem az itt élők is, főleg a szülők megéreznék, hogy érdemes újra gyermeküket magyarul megtanítani.

A titeli Magyar Konyha Napja jó hangulatban telt, a helyi kis óvodások műsora mellett egész nap szólt a Tisza-parton a magyar zene, szemet gyönyörködtető kézimunkákat láthattunk, bő kínálat volt hagyományos süteményekből. A szervezők egy-egy üstnyi birka- és disznópörköltet is főztek a vendégeknek.

Az eseményről szóló összefoglalónkat a Hét Nap június 29-ei számában olvashatják.

 

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..