home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tiszai evezéssel ismerkednek
Tóth Lívia
2019.06.26.
LXXIV. évf. 25. szám
A tiszai evezéssel ismerkednek

Újabb közös projektum valósul meg a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzatának együttműködésében. A részletekről a zentai Alkotóházban megtartott sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek.

Perpauer Attila, az MNT tagja bejelentette, az öt éve tartó tevékenységük új programja a most kezdődő tábor, amelynek a munkájába a magyarországi résztvevők mellett vajdasági gyerekeket is szeretnének bekapcsolni.  

Feketéné Szabó Éva, a Konduktív Pedagógiai Központ igazgatója hangsúlyozta, ezen intézmény gyakorló általános iskolájának a növendékei érkeztek a Tisza parti városba.  


Rúzsa Mária fotója
 

— Számunkra azért fontos ez a tábor, mert a védenceink együtt lehetnek a zentai gyerekekkel, és abban is reménykedünk, hogy a szeptemberben induló szakirányú továbbképzésünkre jelentkező hallgatók is ellátogatnak erre a foglalkozásra, hogy könnyebben megértsék, mi a konduktív nevelés lényege.  

Az adaptív evezés a hajók és lapátok átalakítása a mozgássérültek, látássérültek vagy szellemi fogyatékkal élők igényeihez, hogy ezek a gyermekek és fiatalok is gyakorolhassák ezt a sportot, sőt, akár versenyezzenek is. 

Túri Ibolya konduktív oktató, a tábor egyik vezetője, aki Magyarországon is ennek a módszernek a megvalósulásával foglalkozik, elmondta, mintegy tíz éve kezdték meg az adaptív evezést, ami alapvetően nem a központi idegrendszeri sérülteknek kifejlesztett sportág, de a konduktív nevelésben tanultaknak az alkalmazására lehetőséget nyújt. 

— Ilyen körülmények között még nem dolgoztunk, otthon a soroksári Kis-Dunán evezünk, ami sokkal csendesebb víz. Ezúttal tengeri kajakokkal, kenukkal szállunk vízre, vagyis nem azokkal a tipikus adaptív hajókkal, amit már megszoktunk. Nagy szeretettel készültünk a táborba, reméljük, gyakran találkozunk az itteni gyerekekkel. Minél előbb szeretnénk kipróbálni magunkat a vízen, és azt tervezzük, minden nap, délelőtt és délután is, annyi időt töltünk a folyón, amennyit csak lehetséges.

Az elhangzottakhoz Barta Bence, a zentai Tiszavirág Kajak Klub képviselője fűzte hozzá, hogy nagyon várták az egy hetes tábor résztvevőit. Remélik, lesz alkalmuk alaposan megismerni a mi Tiszánkat, a sportegyesület életét, és sok-sok szép élménnyel gazdagabban térnek majd haza.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..