home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A tervezett ütemben
Tóth Tibor
2021.04.30.
LXXVI. évf. 17. szám
A tervezett ütemben

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Hajnal Jenő, az MNT elnöke megtekintette a Vajdasági Birkózóakadémia építési munkálatait. Az akadémia — melynek társalapítója Magyarkanizsa Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózóakadémia — a magyar kormány 2,9 millió eurós támogatásából épül.

Pásztor István elégedettségét fejezte ki a látottakkal kapcsolatban, hiszen, mint megjegyezte, látszik a munkában való haladás, másrészről pedig, a kivitelezők elmondása szerint, sikerült tartani azt az ütemtervet, amely lehetővé teszi, hogy az építkezés, az eredeti céloknak megfelelően, július második felére befejeződjön.

— A Nemzetközi Birkózó-világszövetség és a Szerbiai Birkózószövetség elnöke is elismerősen szólt az épülő akadémiáról, ami bizakodással tölt el bennünket, hiszen amellett, hogy az idekerülő birkózók folyamatosan fejlődhetnek, az épületet nemzetközi tartalmakkal töltenénk meg. Különböző képzéseknek, tanfolyamoknak, workshopoknak adna otthont az objektum, melyeket a nemzetközi szövetség fog akkreditálni, vezetni, szervezni. Ez nemcsak az épület, hanem a szerbiai birkózás és Magyarkanizsa szempontjából is fontos.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője elmondta, hogy az építkezés az elvárások szerint halad, az eddig elvégzett munkálatok garantálják, hogy minden a határidőn belül készül el.

— Túl vagyunk a bútorozással kapcsolatos végleges egyeztetéseken, a belső munkálatok is elkészülnek a megnyitóig, csak az a kérdés, hogy az idevezető úthálózat mikor lesz kész, de az akadémia működéséhez ez nem előfeltétel. Az akadémia szeptember 1-jén indul, hiszen a középiskolás fiatalok a környező intézményekben fognak tanulni, az iskola után pedig a napi edzésprogramot kell teljesíteniük. Minden második héten hétvégi felkészülést tartunk, ami azt jelenti, hogy az akadémián lakó 25-30 birkózóhoz a többi klubból még 60-80 érkezik, és két napig gyűrik egymást, birkóznak, edzenek. Az itt lakó birkózók a hazai és a nemzetközi versenyekre innen utaznak el és ide is térnek vissza. A hazai szövetséggel tárgyalunk arról, hogy szeptember 1-jétől akár a felnőtt- vagy a 23 éven aluli válogatott is itt kezdhetné a felkészülést a jövő évi nagy világversenyekre. Jövőre is nagy kihívások várnak ránk, hiszen a 2022. évi világbajnokságot Belgrád rendezi. A Nemzetközi Birkózó-világszövetség programjainak részeseivé szeretnénk válni, és ebben az esetben Magyarkanizsa felkerülne a birkózóvilág térképére. Az akadémiára való toborzás kiváló ütemben halad, ma délután Magyarkanizsáról, Zentáról és Moholról érkeznek az érdekelt birkózók szüleik és a birkózással foglalkozó sportmunkások társaságában. Fontos, hogy a fiatalok megérezzék az épület légkörét, és tudatosuljon bennük, hogy az akadémia őket fogja szolgálni. Az akadémiának 20-30 munkatársa lesz, beleértve azokat a klubedzőket is, akik azokban az egyesületekben dolgoznak, amelyekkel szakmai szerződést, együttműködést kötöttek.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke reményének adott hangot, hogy az akadémiának köszönhetően még inkább fellendül a sportág, és a tehetségekre még nagyobb figyelem irányul. Kiemelte, hogy a legnagyobb elvárások a fiatalokkal szemben fogalmazódnak meg, így a velük való törődést újra kell gondolni. Vajdaságban ezek a fejlesztések bontakoznak ki, tehát a tehetség kerül előtérbe.

Az építkezési munkálatok várhatóan augusztus 10-éig fejeződnek be, az ifjú birkózók pedig szeptembertől vehetik birtokukba a létesítményt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..