home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A terror folytatódik
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.01.25.
LXXI. évf. 3. szám
A terror folytatódik

Terrortámadás Indonéziában és Burkina Fasóban — Megtámadták az Afrikai Unió békefenntartó misszióját — Megszületett a szír Angela Merkel

Terrortámadás Indonéziában és Burkina Fasóban

Továbbra is világszerte pusztít a terror. Ezúttal Indonézia fővárosát, Jakartát rázta meg robbantások sorozata. A terrortámadást vélhetően az Iszlám Államhoz köthető 14 fegyveres hajtotta végre. A vérontásnak 17 áldozata volt, és sokan megsebesültek. A támadások az ENSZ-székház közelében, egy Starbucks kávézónál és más nagykövetségek mellett történtek. Az indonéz rendőrség szerint az elkövetők a párizsi merényletsorozatot akarták utánozni. A két eset között az a hasonlóság, hogy Párizsban is több helyszínen több csoport támadott meg épületeket. Mindkét városban öngyilkos merénylők is robbantottak, valamint kávézót és színházat is célba vettek. Indonézia mellett a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában is terrortámadás következett be. Ott egy luxusszállodát támadtak meg az al-Kaida tagjai. A biztonsági erők beavatkozásának köszönhetően végül 126 túszt szabadítottak ki a hotelből, köztük 33 sérültet. A terrortámadásban 27-en vesztették életüket.

Megtámadták az Afrikai Unió békefenntartó misszióját

Több mint ötven kenyai katona vesztette életét az al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezet támadása során Szomáliában. Egy öngyilkos merénylő autójával nekirohant a kenyai határnál lévő Afrikai Unió békefenntartó missziója támaszpontkapujának, felrobbantotta magát, majd a szervezet több tucat fegyverese behatolt a bázis területére. Harminc teherautót, harckocsit és páncélozott katonai járművet zsákmányoltak. A bázis egyébként az Afrikai Unió kötelékében szolgálatot teljesítő katonák lakhelye. A terrortámadás után az Afrikai Unió életben maradt katonái elmenekültek a helyszínről. Az al-Shabaab legutóbb tavaly novemberben hajtott végre nagyobb támadást katonák ellen. Akkor a szomáliai fővárostól, Mogadishutól délnyugatra öltek meg harminc újoncot.

Megszületett a szír Angela Merkel

Mindeközben egy Szíriából menekült házaspár Angela Merkel német kormányfőről nevezte el kislányát. „Ki akarjuk fejezni hálánkat, hogy itt lehetünk. Németország úgy bánik velünk, mint egy édesanya” — mondta az apa, Mamon Alhamza. A szíriai család három hónapja tartózkodik Németországban, a szülők eddig egy menekültszálláson laktak. Kislányuk, akinek az Angela Merkel keresztnevet adták, egy duisburgi kórházban jött világra december 27-én. A duisburgi anyakönyvi hivatalban nem állítottak bürokratikus akadályt a szokatlan névadás elé. „Az Angela Merkel név nyugodtan adható a gyereknek, ha nem veszélyezteti a jólétét” — mondta egy szóvivő. Tavaly Hannoverben egyébként egy ghánai asszony az Angela Merkel Ade nevet adta lányának a német kancellár iránti hálája jeléül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..