home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A természet és az ember harca
Zséli Ágnes
2021.11.14.
LXXVI. évf. 45. szám
A természet és az ember harca

Vizet próbáltak átszivárogtatni a Törökbecsétől mintegy 6 km-re található Sóskopóba, mely a legismertebb és legnagyobb szikes tó a vajdasági Bánságban. A Törökbecsei Vadászegyesület által végzett akciót a környezetvédelmi minisztérium támogatta.

A tavat több éve folyamatosan a kiszáradás veszélye fenyegeti. Az idén az extrém hőség és a csapadék hiánya a legrosszabbat idézte elő, és a tó már április folyamán teljes mértékben kiszáradt. Egyébként a Sóskopó megközelítőleg 1000 (pontosabban 976) hektáros területe a Speciális Természeti Rezervátum státust élvezi, 2004-ben vették fel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek ramsari egyezményébe. Az időszakosan kiszáradó tó jelentős madárpihenő- és -táplálkozóhely, emellett pedig feledhetetlen látványosságot nyújt az odalátogató természetkedvelőknek.

Bitó Ottó, a Törökbecsei Vadászegyesület vad- és természetvédelmi őre jól ismeri a Sóskopó különleges világát, hiszen tizennyolc éve nap mint nap járja a terepet. A két héten át tartó intézkedéssel társaival együtt a vízhiányt próbálták orvosolni, méghozzá úgy, hogy a Duna—Tisza—Duna-csatornából vizet ömlesztettek át a Postakopóba, ahonnan annak át kellett volna szivárognia a Vadászegyesület felügyelete alatt álló Sóskopó Természeti Rezervátum tavába. Bitó Ottó elmesélte, a vízátömlesztést a nap tizenöt órájában végezték, de sajnos mégsem hozta meg a várt eredményt, sőt a Postakopóban is a tervezett vízszint felét jegyezték. Ezután a nádast is megritkították azzal a céllal, hogy a területen csökkentsék a vízfogyasztást.

Egyébként a Sóskopó népszerűsítése érdekében kétéves futamidejű IPA-projektum is megvalósult, melynek köszönhetően a terület zúzott kővel megszórt bekötőutakkal gazdagodott, a rezervátum területén pedig interaktív táblákkal felszerelt tanösvények épültek, melyek kitűnő lehetőséget nyújtanak a tanulókkal, fiatalokkal való foglalkozásokra. A tájékoztató- és oktatóközpontban — vagy akár a madárlesről — az iskolások, az ornitológusok vagy az érdeklődő természetkedvelők betekinthetnek a Sóskopó felbecsülhetetlen értékeibe, különösen a darvak csodálatos röpülésébe. A terület ugyanis a madarak észak—déli migrációs útvonalának jelentős pihenő- és táplálkozóhelye, így a hidegebb időszakban a Sóskopó a darvak vonulásának is a főútvonalába esik. Az idén a vízhiány a darvak érkezésének időpontjára, valamint az ott élő több mint kétszáz madárfaj harmonikus életkörülményére is rossz hatással van, ami miatt a szikes területet kevesebben látogatják.

Úgy tűnik, egyelőre az ember felett a természet győzedelmeskedett, így október végén a darvak sem érkeztek meg. A csodálatos vándormadarak jelenleg a Kiskunsági Nemzeti Parkban tartózkodnak.

— Abban az esetben, ha csapadékosabb ősz elé nézünk, a Sóskopóra akár 11-12 000 daru is leszállhat, de hogy így lesz-e, az egyelőre a jövő titka.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..