home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A tempót bírni kell!
Tóth Tibor
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
A tempót bírni kell!

A MOL-Pick Szeged két korosztályos csapatában, a serdülőkében és az ifjúsági együttesben beálló poszton játszik. Mérkőzés közben húzzák, vonják, ráncigálják, csipkedik, gyakran kék-zöld foltokkal jön le a pályáról. Ő azonban a cél érdekében elviseli ezeket a kellemetlenségeket, hiszen csakis egy dolog lebeg a szeme előtt: a győzelem!

A szabadkai származású Csernai Róbert tízévesen a Spartacus együttesében kezdett kézilabdázni. Édesapja és Horvacki Marió — aki jelenleg az NB I-es Balmazújvárosban játszik — ismertette meg vele ezt sportágat, a szabadkai csapat akkori edzője, Saša Šaranović pedig megszerettette vele a kézilabdát. Az 1998-ban született, 195 cm magas játékos három évet töltött a szabadkai csapatban, majd Alsóörsre, az MKB Veszprém utánpótlásbázisába került. Az általános iskola után Szegeden folytatta pályafutását, ahol már a második idényét tölti. A serdülőkkel, valamint az ifikkel is veretlenül vezetik a táblázatot, és Alsóörsön is aratott sikereket: az MKB korosztályos csapatával országos harmadik helyet szerzett, megnyerték a Cell Kupát, egy németországi, tizenhat csapatot felvonultató tornán pedig a döntőben a Dortmundot legyőzve végeztek az élen.

A tizennégy tagú NB I-ben a MOL-Pick Szeged ificsapata eddig nyolc mérkőzést játszott, a mérlege pedig hét győzelem és egy döntetlen. A Mocsai-féle Nemzeti Kézilabda-akadémia csapatával 29 : 29 arányú döntetlent ért el Balatonbogláron, a NEKA II. csapatát (37 : 24), a Ceglédet (44 : 20), a Mezőkövesdet (30 : 26) és a Balmazújvárost (28 : 21) hazai pályán, a Balatonfüredet (28 : 30), a Komlót (29 : 34) és az MKB Veszprémet (21 : 31) pedig idegenben verte.

— A kisebb csapatok is egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ránk, ami a bajnokság szempontjából rendben is van. Jobb, hogy mindenki mindenkivel szoros meccset játszik, és nem csak három-négy csapatos a bajnokság. Igaz, hogy a Veszprém elleni találkozónk nem volt szoros, de mi meglehetősen jól szerepeltünk, és a védekezésünket is jobban összeraktuk. A Veszprém mellett a PLER és a Balatonfüred a legnagyobb ellenfelünk a ligában — mondta Róbert.

Korábban kipróbálta az átlövőposztot is, de testalkatából kifolyólag a beállósposzt felel meg neki a leginkább. Bizonyos szempontból ez egy kiszolgáltatott poszt, főleg védekezésben számítanak rá, de ha támadásban is a pályán marad, akkor rendszerint két-három góllal terheli meg a soros ellenfél hálóját. Az ifjúsági csapatban ő a legfiatalabb, a serdülőben viszont húzóembernek számít. Fejlődését az ifjúsági együttesben Szabó Levente, a serdülőben pedig Szabó Péter követi.

— Az ifjúsági csapatban sokkal gyorsabb a játék, nagyobb és erősebb játékosokkal találkozom, ami nekem jobb is, hiszen serdülőben a kisebb emberekkel szinte nem is szabálytalankodhatok, a játékvezetők ugyanis azonnal kiküldenének két percre. Nagyon nehéz például egy Veszprém elleni ifimérkőzés után bejönni egy sima, gyengébb serdülőmeccsre, melyen húsz góllal nyerünk. Ilyenkor megkérdezem magamtól, hogy miért játszottam rosszul, de már tudom is a választ: egy erős meccs után egyszerűen nem lehet rögtön átállni arra a szintre, amelyet egy serdülőmérkőzés megkövetel. Pszichikailag sokat kell még fejlődnöm, mivel gyakran elragad a hév, és úgy gondolom, a koordinációm még nincs teljesen rendben.

A gyakori edzéseken és a mérkőzéseken kívül (a serdülők csütörtökön játszanak, az ifik pedig hétvégén, de gyakran szerdán és pénteken) az iskolára is kell időt szakítani, ami ennyi kötelezettség mellett nem egyszerű.

— A Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola informatikai szakára járok, és az angol nyelvet szeretem a legjobban. Angolból és informatikából lényegesen több óránk van, az idegen nyelv a kézilabda szempontjából is nagyon fontos. Az edzéseket és az iskolát nehéz összeegyeztetni, a tanárok sem támogatnak mindig, de ezt nem is várhatom el tőlük. Az iskolában egy közepes szintet próbálok elérni, ami sikerül is. A tempót bírni kell! Az ifjúsági csapatból az út az NB I/B ligában szereplő felnőtt második csapathoz vezet, és csak utána következik az NB I-ben éllovas és a Bajnokok Ligájában is kiválóan szereplő felnőtt első csapat. Ez azonban még nagyon távol van, előbb majd az NB I/B-s, azaz az U-23-as csapatban kell megállnom a helyem. Nincs olyan álomcsapat, amelyben egyszer majd szívesen játszanék, a jövőben azonban a kézilabdából szeretnék megélni — mondta Róbert.

Szegeden a kézilabda a legnépszerűbb és a legtámogatottabb sportág. A felnőttcsapat gyakran telt ház előtt játszik, az utánpótlás-korosztályok találkozóin pedig a közönségben néhány szurkoló mellett főleg a szülők, hozzátartozók, barátok foglalnak helyet. A játékosoknak utánpótláskártyájuk van, mellyel megtekinthetik az első csapat NB I- és Bajnokok Ligája-mérkőzéseit is. Mindannyian remélik, hogy egy napon majd ők is — a szurkolók hangorkánja közepette — a MOL-Pick Szeged első csapatának színeiben futhatnak ki a parkettre.

A MOL-Pick Szeged ifjúsági csapata a következő mérkőzését pénteken, 18 órakor játssza a PLER csapata ellen. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..