home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A templombúcsú varázsa
Zséli Ágnes
2022.08.12.
LXXVII. évf. 32. szám
A templombúcsú varázsa

Templombúcsút tartottak Törökbecsén, a település központjában lévő katolikus templomban. Az ünnep régi hagyományra tekint vissza, hiszen a bánáti faluban 213 éve minden évben augusztus 11-én, Assisi Szent Klára napján szervezik meg.

A törökbecsei Assisi Szent Klára-templomot Hadzsi Mihail kegyúr építtette, akinek fia a görögországi Sissány településről származó Klárát vette feleségül. Az ő jótékony tetteinek emlékére lett Assisi Szent Klára az 1809-ben felépült templom védőszentje.

A település katolikus hívei minden évben nagy lelkesedéssel várják a búcsút, melynek fénypontja a megnyugvást árasztó szentmise, de nem marad el a kirakodóvásár sem, melynek különösen a kicsik örülnek. A nyolcéves Bálint Heléna búcsúfiaként magának mézesszívet, a kisöccsének pedig mézeskalács lovat vásárolt.

Varga Margit amellett, hogy rendszeresen jár szentmisékre, a búcsú hetében hívő társaival együtt azon fáradozott, hogy Assisi Szent Klára napjára Isten háza még nagyobb pompában tündököljön.

— A szent liturgián régebben valóban többen vettek részt, ám a lelkes hívek nem hagyják cserben templomukat — erősítette meg Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa. — A templombúcsú évszázadok óta azt üzeni, hogy ne feledkezzünk meg az egyházközség és a templom védőszentjéről, aki már életében is sok áldozatot hozott, hogy a hívek üdvözüljenek, jó útra térjenek.

A törökbecsei, valamint az aracsi egyházközösség mintegy 2300 hívőt számlál, akik a búcsú varázsát augusztus 20-án a Szent István király templomban élhetik majd át.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..