home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
„A teke olyan, mint a kártya: amikor rászoksz, nem tudod abbahagyni”
Bíró Tímea
2018.11.18.
LXXIII. évf. 45. szám
„A teke olyan, mint a kártya: amikor rászoksz, nem tudod abbahagyni”

​​​​​​​Rác Andor a tekézés szerelmese, aki a pályán tud igazán kiteljesedni. A sport szeretetéről és a további tervekről beszélgettünk.

* Mikor és miért kezdtél el tekézni?

— Ezt a sportot még gyerekkoromban szerettem meg. Édesapámtól származik a teke iránti vonzalom, mivel ő sikeres tekés volt, és sok érmet, serleget nyert, melyeket otthon tart egy szekrényben. Gyerekként sokáig nézegettem őket, és elképzeltem, ahogy én is elnyerem az érmeket, serlegeket. Szerencsére sikerült az álmomat valóra váltanom, igaz, nem nyertem annyit, mint az édesapám, de erre még sok alkalmam lesz. Még nem voltam tizenhárom éves, amikor 2001. szeptember 4-én elmentem az első edzésre. Rögtön beleszerettem a sportba, és alig tudtam kivárni, hogy újra elérkezzen a következő edzésnap. Amikor elkezdtem tekézni, focizni is jártam, és fél év után nem okozott gondot eldöntenem, melyiket válasszam.

* Mit kell tudni a tekéről?

— A játékot egyénileg és csapatban is űzik. Egy játékosnak 120 dobása van a meccsen, mely egy óra hosszáig tart. A játékosnak 4 pályán 30 dobása van, melyből az első 15 telire játszik (mind a kilenc bábu jelen van) és 15 tarolásra (a kilenc bábuból mindet le kell szedni). A csapatversenyeken hat játékos vesz részt, és két csere a megengedett. Szeretném kiemelni, hogy nagyon sikeres a férfiválogatottunk. Az elmúlt öt felnőttcsapat-világbajnokságon négy arany- és egy bronzérmet szereztünk, az ifjú válogatott pedig zsinórban ötször nyerte meg a csapat-tekevilágbajnokságot. Többszörös egyéni világbajnokok is vagyunk. A női mezőnyben úgyszintén vannak sikereink. Az idősebbek mindig azt mondták, hogy a teke olyan, mint a kártya: amikor rászoksz, nem tudod abbahagyni.

* Mesélj egy kicsit a klubról, ahol játszol.

— A pályafutásomat a torontálvásárhelyi Spartacusban kezdtem el. Középiskolás koromban rövid ideig kettős igazoláson voltam a Kanizsánál, majd 2007-ben átmentem az újvidéki Vojvodinába. Ez a tizenharmadik bajnokságom ott, és nagyon jól érzem magam a klubban, kiváló a légkör a csapatban. A játékosok közül — akik részt vettek a 2007/2008. évi bajnokságon — öten most is a csapat tagjai vagyunk. Jelenleg a második osztályban versenyzünk, és a fő célunk az, hogy visszakerüljünk a Szuperligába, vagyis az első osztályba. Az elmúlt két évben a második helyen végeztünk. Az idei esztendőre három játékost szerződtettünk, és a bajnokság elején szép eredményeket értünk el, eddig veretlenek vagyunk. Jelenleg több mint 150 fellépésem van a csapattal a Vojvodina színeiben, emellett számos ifjúsági és felnőtt-, egyéni, illetve páros fellépésem van. A Vojvodina többszörös országos bajnok és kupanyertes, több felnőtt- és ifjúsági válogatott fordult meg a csapatunkban. Jelenleg is van egy válogatott játékosunk és egy egyéni felnőtt országos bajnokunk. Nekem sikerült elnyernem az országos ifjúsági csapatbajnokságot, és ezüstérmes vagyok a páros ifjúsági bajnokságon.

* Milyen izmokra van jó hatással ez a sport?

— Leginkább a comb- és a farizomra. A tekében olyan izmokat használunk, amelyeket a mindennapi életben, illetve nagyon sok más sportban nem. Biciklizés közben vesszük igénybe a hasonló izomcsoportokat.

* Hetente hányszor és hány órát ajánlatos edzeni?

— Versenyszinten a tekepályán legalább heti két edzésre van szükség, mely legalább másfél óráig tart. Előtte alaposan be kell melegíteni, utána pedig jól kihúzni az izmokat, mert a sérülések is gyakoriak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..