home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A tavasz első csikója
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
A tavasz első csikója

Március elsején látta meg a napvilágot a Vadaspark első tavaszi szülötte, egy guanakó csikó. A pár éve összeállt guanakóknál minden évben örvendhetünk annak, hogy egy-egy utóddal bővül a csapat. A már pár órásan talpra álló csikót a látogatók is megfigyelhetik a nagy marákkal közös kifutójában.

A Szegedi Vadasparkban mind a négy dél-amerikai teveféle látható, a veszélyeztetett vikunya, és háziasított formája, az alpaka éppúgy, mint a láma és őse, a guanakó. Kevesen tudják, hogy a tevefélék őshazája Észak-Amerika – ahol ma már nem élnek –, onnan terjedtek el Dél-Amerikában és Ázsiában, majd végül Észak-Afrikában is. Az összes fajukra jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, silány növényi táplálékkal, kevés vízzel is beérik. A guanakó sem kivétel, ez a faj a magashegységi viszonyokhoz, az oxigén hiányos levegőhöz alkalmazkodott, egységnyi vérben a vörösvértest-száma négyszerese az emberének. A szőre is kiváló minőségű, csak közeli rokona, a vikunya szőrméjét értékelik magasabb minőségűnek. Belőle háziasították a lámát, a legnagyobb termetű Dél-Amerikában háziasított állatot.

A Szegeden született hím guanakót a látogatók is megleshetik a pampa kifutóban. Hosszabb távon ugyan új állatkertet fogunk keresni neki, de ebben az évben még a Vadaspark lesz az otthona.

Víz világnapi rendezvénnyel indítjuk a szezont

Március 22-e 1993 óta a víz világnapja. A Szegedi Vadasparkban évek óta megemlékezünk e jeles dátumról – ilyenkor közösen gondolkodhatunk arról, mit jelent a mi, és a természet életében is a víz, miért fontos, hogy védjük a vizeinket. Március 20-án, vasárnap a családokat várjuk érdekes programokkal 10.00-16.00 között, majd március 22-én óvodás és iskolás csoportoknak tartunk izgalmas természetbúvárkodást 9.00 és 14.00 között.

Víz nélkül nincs élet a Földön. A Föld 2/3-át víz borítja – a nagy része sós tengervíz és csak kis hányada édesvíz. Bolygónk népessége egyre gyarapszik, ezzel egyidejűleg nő a vízfogyasztás is. Sajnos ma is a Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területen él. Évente mintegy 20 millió ember hal meg a nem megfelelő ivóvíz által okozott betegségekben. Mindannyiunk feladata tehát, hogy megvédjük vízkészleteinket. Ennek jegyében rendezzük mindkét világnapi programunkat. Jövő vasárnap (március 20-án) a családokat várjuk 10.00-16.00 óra között, hogy játékos formában ismertessük meg velük is a víz fontosságát, az azzal kapcsolatos környezetvédelmi problémákat és a lehetséges víztakarékossági ötleteket.  Március 22-én, kedden az általános iskolák alsó és felső tagozatos osztályait jegypénztárunknál ingyenes feladatlapok várjuk 9.00-től – a hibátlanul kitöltött feladatlapokért oktatóközpontunkban oklevelet ajándékozunk. Több helyszínen várjuk a csoportokat: interaktív, élményközpontú, játékos mini foglalkozásokon vehetnek részt az ide látogatók a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársának közreműködésével.

A legjobb vadasparki frizurák – fotópályázat eredményhirdetése

Még múlt év végén indítottuk a Vadaspark és a Tessloff-Babilon Kiadó közös fotópályázatának téli fordulóját, amelynek témája az állatok frizurája volt. Ismét sok szép fotó érkezett, a legtöbben alpakáról, kecskérő, tevéről készült képeket küldtek, de felkerült a listára a tarvarjú és a Brazza-cerkóf is. Nem jöttünk rá viszont, hogy mire gondolhatott az a művész, aki törpe vízilóval vagy csupasz turkálóval jelentkezett, de talán egy másik pályázatunkon a jövőben több eséllyel indulnak majd, ha a témája  a „vadasparki kopaszok” lesz. Az első helyezést ’MSB’ érte el egy méltóságteljes kecskebakot még méltóságteljesebb szakállával mutató fotón.

A külön díjat a leghumorosabb fotó szerzőjének szántuk, vagyis ’linzy79’-nek.  A fődíjast vadasparki ajándékcsomaggal jutalmazzuk, míg a különdíj nyertesének a Kiadó juttatja el az ajándékát.

Rövidesen indul az új pályázatunk tavaszi fordulója, bízunk benne, hogy ismét sok szép fotó érkezik!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..