home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tanévvel együtt a hitoktatás is megkezdődött
Balázs Szilvia
2019.09.22.
LXXIV. évf. 38. szám
A tanévvel együtt a hitoktatás is megkezdődött

Mi alapján választják a szülők, a gyerekek a hitoktatást az iskolában? És miért tartják ezt fontosnak? Mit mondanak a témáról a hitoktatók?

Páll Anna két kislány édesanyja. Mindkettő hittanra jár, habár — bevallja őszintén — nem azért indultak el ezen az úton, mert határozott vágyuk volt, hanem azért, mert a nagyobbik lány az iskolában azt hallotta, hogy a harmadikosok elsőáldozáskor „kismenyasszonyok” lesznek, és ő sem akart erről lemaradni.

— Leginkább a nagyszülőktől tanultak Jézusról, a kereszténységről, amikor kicsik voltak, imádkozni is megtanították őket. Mi a férjemmel földműveléssel foglalkozunk, és annak idején, gyerekkorunkban rendszeresen jártunk templomba, de az évek során ez valahogy elmaradt, és sajnos már a gyerekeinknek sem adtuk át ezt a szép hagyományt. Most viszont, hogy a nagyobbik lányunk már ötödikes, megint mindannyian járunk templomba vasárnaponként, mert a gyerek időközben megszerette a hittant, volt elsőáldozó is, és így a kisebbik is a hitoktatást választotta a nővére után, s együtt mentek a szentmisékre. Aztán a férjemmel lassan mi is elkezdtünk újra járni templomba. Jó érzés volt, hogy „visszaengedtük” Istent az életünkbe, és ez a két gyerekünknek köszönhető.

Kokić Szabina férje szerb származású ugyan, de a kisfiuk mégis magyar tannyelvű iskolába jár. Tisztelik egymás vallását, megünneplik mindkét karácsonyt, húsvétot, és a gyerekük hittanra is jár. Elsősorban itt is a nagyszülők játszottak közre a döntésnél.

— A férjem szülei elég messze élnek, ezért náluk általában csak havi egy-két hétvégét töltünk, hétköznaponként viszont az én szüleim vigyáznak a gyerekeinkre, és ők voltak azok, akiktől megtanultak imádkozni, már a hároméves, a kisebbik is tud ezt-azt. A férjem tiszteletben tartja, én pedig nagyon örülök neki, hogy a fiunk hittanra jár.

Margit Mónika hitoktatóként dolgozik, és ő is azt mondja, hogy a gyerekek szeretik a hitoktatást, soha nem kell őket noszogatni, hogy menjenek el a tanórákra.

— Miért fontos, hogy a gyerekek részt vegyenek az iskolai hitoktatáson? Az iskolában könnyen ott maradnak a hittanórán, nem kell hazamenniük, és külön fáradniuk, hogy jelen lehessenek ezen az órán. Emiatt sokkal többen iratkoznak be a hittanra, valamint később sokkal többen járulnak szentségekhez is, mint az iskolai hittan bevezetése előtt. Jó, hogy a gyerekek az iskolában hallhatnak Istenről, egy olyan helyen, ahol a mindennapjaikban számtalan helyzet adódik, mert amikor a hittanóra következik az órarendben, az megállásra készteti őket, és segít átértékelni a mindennapokat.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..