home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A táncházak lelkülete
Zséli Ágnes
2022.05.07.
LXXVII. évf. 18. szám
A táncházak lelkülete

Nemrégiben táncházat szerveztek a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában. A rendezvényt a civil szervezet berkeiben húsz éve sikerrel működő Csalogató néptáncegyüttes hívta életre.

Az esten a házigazdák a zentai Ispiláng táncegyüttes, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjait látták vendégül.

A fiatalok jól érezték magukat, hiszen, mint mondták, szeretnek táncolni, emellett az ilyen rendezvények a közösséget is erősítik. Lukács Juli, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület tagja hangsúlyozta, ő már tizenhárom éve néptáncol, és a jövőben mindenképp folytatni szeretné.

— Óvodáskoromban kezdtem néptáncolni — mesélte Szarka Kitti, aki társaival együtt a zentai Ispiláng táncegyüttest képviselte. — Ilyenkor nem számít, mennyi kilométert kell utaznunk, mert a táncházak kitűnő lehetőséget nyújtanak az ismerkedéshez, valamint a különféle tánclépések elsajátításához is.

A törökbecsei Fábián Mihályfi Elvira a kezdetektől, pontosabban húsz éve a Csalogató néptáncegyüttest erősíti, sőt, emellett az egyesület keretében férjével, Fábián Szebasztiánnal a kicsik több csoportjának az oktatójaként is tevékenykedik. Elvira kiemelte, az elmúlt két évtizedben több fesztiválon, versenyen vettek részt, noha a táncházak elsősorban a barátkozásra, a jó táncolásra adnak teret.

Az eseményen a jó zenéről az óbecsei Fokos zenekar gondoskodott.

— Mind a törökbecseieknek, mind az itt megjelent egyesületeknek a táncházakon kívül a fellépéseken is mi szolgáltatjuk a zenei kíséretet — nyilatkozta Szerda Balázs, a Fokos zenekar tagja. — Ez jó alkalom arra, hogy egy kicsit kötetlenebbül tudjunk találkozni. A zenét illetően igyekszünk mindenki kedvében járni, de ami szinte minden táncházban elhangzik, az a mezőségi, palatkai, gömöri, szatmári, szilágysági, csíki muzsika, és semmiképp sem marad el a bácskai tájjellegű zene.

— A táncházak valódi varázsát a résztvevők kizárólag a helyszínen érezhetik meg — emelte ki Brezovszki Tamara, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke. — A táncház nagyon fontos része a kultúránknak. Mondanivalóját, lelkületét igazából akkor érti meg az ember, amikor látja a sok együtt éneklő fiatalt vagy akár időset. Amikor együtt táncolnak, az akkora erő, energia, amelyet nehéz szavakba önteni. Bármennyire lendületesen dolgozunk a műhelyekben, a próbákon, a fellépéseken, a fesztiválokon, ezt a részét semmi nem tudja visszaadni, hiszen ilyenkor a szívüket-lelküket beleadják a táncba és az énekbe. Ezt megélni hihetetlen tapasztalat.

A négy település egyesülete már korábban is szervezett jeles napokhoz kötődő közös táncházat. Így az idén nem maradt el a horgosi újévnyitó, az óbecsei Bálint-napi és a zentai farsangi mulatság sem.

Cseszák Balázs fő szervező, a Csalogató néptáncegyüttes művészeti vezetője kiemelte, úgy gondolták, a törökbecsei eseményt ez alkalommal a Szent György-nap jegyében rendezik meg.

— A négy egyesület ismeretsége, barátsága a nyári néptánctáborokban kezdődött, melyet azóta táncházakban őrzünk, erősítünk. Az újbóli találkozásra a Szent György-napot választottuk, hiszen régen ekkor hajtották ki a legelőre a jószágokat, és juhászbálokat rendeztek. Emellett ez a nap a viselet világnapjaként is közismert, és mi is megünnepeljük. Úgy tesszük emlékezetessé, hogy minden táncos egy-egy jellegzetes darabot ölt magára, kalapot, szalagot, mellényt vagy bármi mást.

A fő szervező azt is elmondta még, hogy a tervek szerint pünkösd tájékán egy újabb közös táncházat szerveznek.

A törökbecsei táncház a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..