home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A szülőföld és az anyanyelv szeretete
Tóth Lívia
2020.02.11.
LXXV. évf. 5. szám
A szülőföld és az anyanyelv szeretete

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola öt diákja Budapesten, a Magyarság Házában egy Kárpát-medencei esszéíró pályázat díjátadó ünnepségén vett részt. A felvidéki székhelyű Palócz Társaság a magyar kultúra napjához kötődően 24. alkalommal hirdette meg tanulmányíró versenyét, melyen a zentai tanulók negyedik alkalommal szerepeltek, sikeresen.

— A felhívás célja az volt, hogy elmélyítsék a fiatalokban a szülőföld és az anyanyelv iránti szeretetet, valamint a magyarságtudatot. Különböző témaköröket hirdettek meg, melyek alapján a jelentkezők a szülőföldről, illetve szűkebb régiójukról foglalhatták össze gondolataikat, mesélhettek arról, hogyan kötődnek az anyanyelvükhöz, írhattak régi mesterségekről, családi történetekről. Az utóbbi témát a mi diákjaink is örömmel fogadták, hiteles adatközlőket kerestek, szülőket, nagyszülőket szólaltattak meg, és ebbe szőtték bele a régi mesterségeket is, hogy például a dédtata, ótata mivel foglalkozott hajdanán, és mit örökített át az utókorra. Emellett a nemzeti összetartozásról is értekezhettek, valamint bemutathatták tapasztalataikat, élményeiket a jutalomtáborok és kirándulások kapcsán. A mi iskolánk a különféle anyanyelvi versenyeken számos jutalomtáborozást nyert, rendszeresen részt veszünk a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatán és a Határtalanul programban. Mindezek jó lehetőségek az utazásra, az anyaországi kortársakkal való találkozásra — fejtette ki Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, a gyerekek felkészítője. 


A zentai diákok Budapesten (Forrás: Facebook)

Az iskolából a 6., a 7. és a 8. osztályosok vettek részt a versenyen. Több mint harminc pályamunka készült, kilencet küldtek el Budapestre, és ötöt jutalmazott is a zsűri. Első díjat kapott Budai Péter hatodik osztályos tanuló, második díjat érdemelt ki Palotás Petra hetedik és Katona Noémi hatodik osztályos diák, harmadik díjat hozott haza a hetedikes Török Ákos, valamint különdíjas lett a nyolcadikos Nagy Abonyi Gábor. Emellett dicséretben is részesült három diák: Szarka Kitti hatodik, Pócs Olivér hetedik és Kis Jovák Luca nyolcadik osztályos tanuló.

Erre a megmérettetésre az általános iskolások mellett középiskolások, egyetemi hallgatók és felnőttek is átadhatták a munkáikat. A tanárnő kiemelte a magyarkanizsai fiatalokat, akik szintén jeleskedtek ezen a pályázaton, valamint a kúlai Nagy Karolinát, akinek az általános iskolások korcsoportjában kiemelt első díjat ítéltek oda.


A díjazottak Kormányos Katona Gyöngyi és Gordán Kolos társaságában (a szerző felvételei)

A zentai diákokról megtudtuk, nemcsak magyar nyelvben és irodalomban eredményesek, hanem más tantárgyakból, biológiából, történelemből és földrajzból is jeleskednek. A második félévben számos verseny áll még előttük, készülnek a többi közt helyesírási, nyelvtani és nyelvhelyességi versenyre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és ennek kapcsán több hónapos vetélkedősorozatot indított, melyben az oktatási intézményből négy csapat vesz részt. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet ismételten meghirdette a hetedik és a nyolcadik osztályosok számára a hungarikumokról szóló vetélkedőt, és az iskola csapata sikeresen túljutott az első fordulón.

— Felkészítő tanárként nagyon örülök a gyerekek szorgalmának, de a versenyeken természetesen nem kell mindig nyerniük. Már az is nagy előrehaladás, ha szeretik, becsülik az anyanyelvi tantárgyat, hiszen enélkül olyanok volnának, mint a fa gyökerek nélkül — hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi, majd a tanulók is elmondták, mivel készültek a vetélkedőre.


Török Ákos, Nagy Abonyi Gábor, Budai Péter, Palotás Petra és Katona Noémi

Budai Péter: — Zentáról írtam, mert nekem ez az otthonom. Sok szép hely létezik még a világban, de ez a Tisza-parti város az, ahova mindig jó érzés hazatérni.

Palotás Petra: — A bölcsőtől a koporsóig című munkámnak a dédtatám a szereplője. Bemutattam a tárgyi emlékeit, elmondtam, mit élt át, és azt is, hogy az apukám folytatja a mesterségét, az asztalosságot.

Katona Noémi: — A dolgozatomban arról írtam, miért és hogyan kötődöm a szülővárosomhoz, Zentához, és mit jelent nekem. Bemutattam néhány régi, jellegzetes épületet is, például a tűzoltólaktanyát és a városházát. A néptáncot külön kiemelném, mivel tagja vagyok a helyi néptánccsoportnak, ahol a magyar hagyományokat is felelevenítjük, népdalokat, szokásokat mutatunk be a közönségnek. Fontosnak tartom, hogy ezáltal közelebb kerüljünk a múltunkhoz, a gyökereinkhez.

Török Ákos: — Velem történt címmel egy kirándulást meséltem el, melyre a Rákóczi Szövetség támogatásával jutottam el.

Nagy Abonyi Gábor: — A nagytatámmal foglalkoztam, aki Zentán született 1938-ban, és élete végéig a Makszim Gorkij utcában lakott. Gyermekkorában volt a II. világháború, sok mindenre emlékszik, a bombázók zajára, a szovjet katonák tetteire. Seprőket készített, kosarat font, okos volt, de akkoriban a munka állt az első helyen, és nem az iskola.

Gordán Kolos, az iskola vezetője is gratulált a diákoknak az eredményekhez.


A zentai csoport Z. Urbán Aladárral, a Palócz Társaság elnökével (Forrás: Facebook)

— Kívánom, hogy elérjétek a kitűzött céljaitokat, és amíg az iskolánk segíteni tud ebben, addig ezt meg is teszi. Intézményünk a jövőben is támogatja azokat a tanulókat, akiknek lesz idejük és erejük a különféle versenyekre eljutni, és a kollégákat is megpróbálom ösztönözni, hogy találják meg a gyerekekben azt a többletet, amellyel érdemes foglalkozni — mondta az igazgató.


Emléklapok és jutalomkönyvek

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..