home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szülés könnyebbé tétele
Bíró Tímea
2020.02.25.
LXXV. évf. 8. szám
A szülés könnyebbé tétele

Sokan szemezgetnek a kismamatornával, de félnek elkezdeni, mert nem tudják, hogy ártanak-e vele a magzatnak, vagy sem. Kunyi Farkas Klaudia, az Anahitas — A Nők és Kismamák Gondozója Egyesület elnöke szerint nemcsak a kismamáknak ajánlott a torna, hanem a várandósság előtti és utáni időszakban is, minden nőnek, minden életszakaszban.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kismamatornának milyen sok pozitív hatása van a babára és az anyára nézve. Ha minden rendben van a várandóssággal, és a nőgyógyász is engedélyezi, a betöltött 14. héttől ajánlott elkezdeni a tornát, mely egészen a szülésig folytatható.

— Sajnos az a tévhit él a köztudatban, hogy várandósság alatt tilos a mozgás, illetve hogy kettő helyett kell enni. Ez valójában nincs így, hiszen minél aktívabb egy kismama, és minél jobban odafigyel magára, a táplálkozására, annál könnyebb számára a várandósság, a szülés és az azutáni felépülés időszaka is. A kismama fittséget, izomerősítést, tüdőkapacitást és pluszenergiát kap, ami erősíti őt a mindennapi kihívásokkal szemben. Odafigyelünk a megfelelő légzésgyakorlatok elsajátítására, a relaxáció jótékony hatása pedig kiegészítő, és az anyukák majd a vajúdás alatt is tudják hasznosítani. Tehát nem véletlenül nevezik pszichofizikai szülésfelkészítő kismamatornának ezt a programot. A torna mellett igyekszem a felmerülő kérdéseket is megválaszolni. Sokszor elmondom, hogy nem elég csak beszélni a szülés folyamatáról, hanem a testet is fel kell rá készíteni, egyik a másik nélkül nehéz. Több olyan esettel találkoztam már, amikor a kismama nem készült fel pszichofizikailag a szülésre, így azt traumaként élte meg, emiatt több évnek kellett eltelnie, mire rászánta magát a kistesóra — meséli az Anahitas elnöke.


Kunyi Farkas Klaudia felvételei

A felszaporodott súly miatt sok várandós szenved derék- és hátfájástól, melyet enyhítenek a tornagyakorlatok, és a hátizmokat is erősítik. A lábvizesedés, a székrekedés szintén elkerülhető, illetve enyhíthető a kismamatornával, hiszen a mozgás serkenti a vérkeringést, egyúttal növeljük a szervezet ellenálló képességét és megelőzzük a terhességi elhízást.

— Találkoztam olyan kismamával, akinek a felszaporodott súlymennyiség miatt gyakran becsípődött a lábában egy idegszál, ám a rendszeres tornázás szerencsére megszüntette ezt a panaszát. A tornának tehát számos jótékony hatása van, a lista igen hosszú. Fontos még megemlíteni, hogy az órák alkalmával, testmozgás mellett, a kismamák egymás közt megbeszélik saját tapasztalataikat és érzéseiket — figyelembe véve a várandósság okozta számos testi és lelki változást, így megnyugtató számukra, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben. Egy olyan közösség kialakítása az állandó cél, ahol számíthatunk egymásra ezen a sok újdonsággal teli úton. Gyakran elhangzik, hogy csak pozitívan, és minden rendben lesz — fűzte hozzá Klaudia.

A szervezők hétfőn és csütörtökön 16.30-tól, szombaton pedig 10 órától várják a tornázni vágyó kismamákat az egyesületbe. Az órák 60 percesek, a jóga, a pilates és a női torna elemei töltik ki ezt az időtartamot szülésfelkészítő légzőgyakorlatokkal kombinálva. A torna néhány perces relaxációval zárul. Szombatonként vérnyomás-, testsúly- és vércukorszintmérés is történik, és lehetőség van konzultálni az egyesület nőgyógyászával, dr. Szabó Elvirával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..