home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A szórványok egyesítése a Délvidéken
Kónya-Kovács Otília
2010.03.31.
LXV. évf. 13. szám
A szórványok egyesítése a Délvidéken

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban március 26-a és 28-a között tartották meg a Szórványok egyesítése a Délvidéken elnevezésű tudományos konferenciát, amelyet a Híd - Európáért Nemzetiségi Egyeztető Fórum szervezett a magyarországi Külügyminisztérium támogatásával. A vendégek egy része pénte...

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban március 26-a és 28-a között tartották meg a Szórványok egyesítése a Délvidéken elnevezésű tudományos konferenciát, amelyet a Híd - Európáért Nemzetiségi Egyeztető Fórum szervezett a magyarországi Külügyminisztérium támogatásával.
A vendégek egy része pénteken érkezett meg Muzslyára. A házigazdák nevében Kalapis Sztoján szalézi szerzetes, a kollégium vezetője köszöntötte a jelenlevőket, majd Ádám Bíborka és dr. Klotz Péter, a Híd - Európáért Nemzetiségi Egyeztető Fórum alelnökei az egyesületről beszéltek. Az ENCEF 2005-ben jött létre, amikor felmerült az elképzelés, hogy a Kárpát-medencében létre kellene hozni egy olyan ernyőszervezetet, amely a határokon átívelően foglalkozik a nemzeti kisebbségek ügyével, érdekképviseletével. Számos olyan partnerük van, akik nem tagok, de együttműködnek a különböző projektumok kidolgozásában. Tavaly Kolozsvárott tartották meg az első Szórványok egyesítése konferenciát. A hangsúlyt főleg a civil önszerveződésre, az oktatásra és az ifjúsági kérdésekre helyezték. Úgy döntöttek, az idén a gazdasági fejlesztés és együttműködés témáját tárgyalják meg.
A részvevők bemutatkozása során Dulka Andor a Délvidéki Szórvány Alapítványról, dr. Zsoldos Ferenc a zentai Ci-Fi Civil Központról, Talpai Sándor a kisoroszi Torontál Szórványközpontról, Karda Róbert, az alapítvány világi vezetője a romániai Dévai Szent Ferenc Alapítványról, Hegyeli Attila a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségéről beszélt.
A konferencia második napja sajtótájékoztatóval indult, amelyen részt vett dr. Adamov Dávid, a Híd - Európáért Nemzetiségi Civil Egyeztető Fórum elnöke, dr. Becsey Zsolt, az Európai Parlament volt képviselője, a Hét Határ Egyesület elnöke, Tőkés László, az Európai Parlament képviselője, az Európai Néppárt képviselő-csoportjának tagja és Tápi Lajos, a szabadkai főkonzulátus vezető konzulja. Dr. Adamov Dávid hangsúlyozta, a lehetőségekhez mérten pozitív jövőképekről szeretnének hallani, a problémákra megoldási javaslatokat kidolgozni. Igaz, jelen pillanatban csak elméleti szinten, de ez nem marad így, hiszen ezt a rendezvényt jövőre is megszervezik majd, ugyancsak szórvány-témában, a Kárpátalján.
Ezt követően dr. Becsey Zsolt a Határokon átívelő gazdasági együttműködés és hatása a szórvány közösségekre címmel tartott előadást, dr. Czene Zsolt, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési iroda projektcsoport vezetője a Helyi gazdaságfejlesztés - ötletadó megoldások, jó gyakorlatok címmel értekezett. Búcsú Lajos, Baja alpolgármestere a Környezetgazdálkodás, hulladékgazdálkodási modell határok nélkül címmel, dr. Kégler Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének tudományos munkatársa pedig a Civil érdekérvényesítés az Európai Unióban címmel tartott előadást. Pósa Krisztiánnak, a Határon Túli Magyarok Hivatala volt főosztályvezető-helyettesének a Délvidéki magyarság a Bánátban volt a témája, Talpai Sándor, a VMSZ alelnöke a Mit tehet a VMSZ a szerbiai szórványmagyarokért? kérdést fejtegette, Rácz Szabó László az MPSZ szórványpolitikájáról szólt. Szombat délután volt egy könyvbemutató, valamint két kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Az egyik témája A Kárpát-medencei szórvány civil szervezetek helyzete és jövőbeni víziói volt, a másiké pedig A szórványközösségek fennmaradásának kulcsterülete: a gazdaságfejlesztés.
Vasárnap, a zárónapon, a konferencián felvetett javaslatokról beszélgettek, és leírták azokat a konkrét mozzanatokat, amelyekre a jövőben nagy hangsúlyt kell helyezni.
Dr. Klotz Péter, a Híd - ENCEF alelnöke összefoglalójában elmondta, azt is fontosnak tartják, hogy megismerkedhettek a bánáti szórvány helyzetével, azon belül pedig a konferencia idejére otthont adó kollégiummal. Kiemelte azokat az előremutató konkrét elképzeléseket, amelyek a konferencia zárónapján fogalmazódtak meg. Mindenképpen indokolt egy közös szervezettel összefogni a szórványmagyarság kollégiumait, hogy kihasználhassák azokat az előnyöket, amelyek a turizmusban, a gazdasági és az oktatási lehetőségekben rejlenek. A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. képviselői - akik egyébként Európai Uniós források kezelésével, figyelésével foglalkoznak - felajánlották segítségüket az EU-s pénzek felkutatásában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..