home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szórványban is magyarul
Tóth Tibor
2021.11.24.
LXXVI. évf. 47. szám
A szórványban is magyarul

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt évek folyamán nagy hangsúlyt helyezett a magyarul is oktató általános iskolák állapotának, műszaki felszereltségének javítására és a korszerű informatikai eszközök beszerzésére. Ma már nincs Vajdaságban olyan magyarul is oktató általános iskola, amely ne részesült volna a Magyar Nemzeti Tanács fejlesztési és/vagy eszközbeszerzési támogatásában. Ezzel a törekvéssel összhangban Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke Kúlán okostelevíziót és laptopot, Verbászon pedig okostelevíziót adott át a Petőfi Brigád Általános Iskolában, illetve a magyar napközit működtető Szirmai Károly Művelődési Egyesületben.

A Petőfi Brigád Általános Iskolában elsőtől nyolcadik osztályig 70 diák tanul magyar nyelven. Az oktatási intézményben évente több jelentős beruházás valósul meg. A mazutot felváltotta a gázüzemű fűtési mód. Először a tornateremben cserélték le a fűtést, majd egy teljesen új gázkazánrendszert építettek be, így az iskola teljes egészében áttér a gázfűtésre. A munkálatok a befejezéshez közelednek, az új módnak köszönhetően a költségek 50%-kal csökkennek. Az előbbi projektumot a tartományi kormány és Kúla Önkormányzata, az utóbbit pedig az oktatási minisztérium támogatta. A projektum részeként az épület egyik szárnyán elvégezték a nyílászárók cseréjét, melyet a tartományi oktatási titkárság 3 millió dinárral támogatott. Az elmúlt évben a Magyar Nemzeti Tanácstól és a tartományi oktatási titkárságtól is projektort, illetve laptopot kapott az iskola.


Az okostelevíziót és a laptopot a kúlai nyolcadikosok is szívesen használják majd (

— Iskolánk már több éve a legkorszerűbb informatikai eszközökkel szereli fel a tantermeket. Az elmúlt évben modern informatikai termet létesítettünk, melyet megfelelő eszközökkel szereltünk fel. Az okostelevízió és a laptop a magyar nyelv és irodalom tanteremben kap helyet — mondta Pozsár Csaba, a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója, majd megköszönte az MNT ajándékát.

Az oktatási intézmény már korábban is több alkalommal sikerrel járt az MNT pályázatain, így az eszköztára évről évre bővült.

— Az MNT az elmúlt időszakban is nagy hangsúlyt fektetett az oktatási intézmények felszerelésének a bővítésére, gondolok itt a didaktikai, a módszertani és az informatikai eszközökre egyaránt. A ma átadott laptop és okostelevízió az oktatás minőségének javítását szolgálja. A tanulók érdeklődését fenntartani, a figyelmüket lekötni, bekapcsolni őket a tanulásba leginkább interaktív órákkal lehet. A vizuális élményeket nélkülöző tanórák a múlt, a tanulást érdekesebbé és hatékonyabbá tévő eszközöknek egyre nagyobb a jelentőségük, így mi is arra törekszünk, hogy az oktatási intézményeket minél több korszerű eszközzel ruházzuk fel. A Petőfi Brigád Általános Iskola az MNT egyik kiemelt jelentőségű intézménye. A szórványban lévő általános iskolák és a szórványban magyar nyelven tanuló gyermekek is ugyanolyan fontosak számunkra, mint a tömbben lévő iskolákban tanuló diákok — mondta Jerasz Anikó, majd hozzátette, az ajándék értéke mintegy 200 000 dinár, melyet az MNT a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően adott át az oktatási intézménynek.

Az eseményen jelen volt Valka Károly, Kúla alpolgármestere is, és leszögezte, hogy a hasonló jellegű eszközök nagyon fontosak az iskola és a községben élő magyarság számára is, hiszen a Petőfi az egyetlen olyan általános iskola a községben, ahol a tanulók elsőtől nyolcadik osztályig magyar nyelven is tanulhatnak. Megköszönte az MNT, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány támogatását, majd hozzátette, hogy lehetőségeihez mérten az önkormányzat is támogatja az intézményt. A közeljövőben tartományi és önkormányzati eszközökből a régi iskolaszárny tetőszerkezetét szeretnék felújítani, illetve a nyílászárók cseréjét is folytatják.

Verbászon a magyar napközit működtető Szirmai Károly ME székházában adták át az okostelevíziót. A gyerekek nagy érdeklődéssel lapozgatták az MNT által korábban kapott könyveket, az okostelevízió láttán pedig szinte szóhoz sem jutottak. A településen — ahol a magyarság létszáma mintegy 400-500-ra tehető — több mint két évtized után, 2015-ben újraindult a magyar nyelvű foglalkozás az óvodában. Az MNT iskolabuszprogramjának köszönhetően a magyarul tanuló gyerekek az óvoda után a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában kezdik meg diákéveiket.

— Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szirmai Károly ME székházában heti két alkalommal műhelymunka folyik magyar nyelven, nyelvtanulás és nyelvápolás céljából. A gyerekek a műhelymunkák segítségével világosabban fejezik ki magukat, bővítik szókincsüket és fejlesztik kommunikációs készségüket. Az okos-tv átadásával a nyelvtanulást szeretnénk segíteni, valamint könyveket is adtunk, melyek által az órák érdekesebbé válnak — emelte ki Jerasz Anikó.


Verbászon is jó helyre került az MNT támogatása

A magyar nyelv iránt érdeklődő gyerekekkel a verbászi származású Kaszás Éva foglalkozik, aki harmadik éve vezeti a csoportot.

— 11-12 gyermek tanul nálunk magyarul, főleg óvodások és kisiskolások, de a létszám az utóbbi időben a koronavírus következtében gyakran változik. Olyan szerb anyanyelvű diákjaink is vannak, akik Verbászon szerb nyelven tanulnak, viszont a magyart is szeretnék elsajátítani. A magyar nyelv tanulása és ápolása mellett a gyerekekkel kiállításokra, játszótérre és sportolni járunk, a mindennapi életre minél több magyar beszélgetéssel próbálom felkészíteni őket — mondta Kaszás Éva.

Bógáncs Andrijašević Líviának, a VMSZ verbászi helyi szervezete elnökének a kislánya 2015-ben a magyar óvodai csoportba járt, ma már Kúlán az ötödik osztály padját koptatja. Az elnök asszony elmondta, hogy a szülő számára a legnagyobb boldogság, hogy a gyermeke beszél magyarul, majd kiemelte az MNT-nek a verbászi magyarság érdekében tett tevékenységeit. Andrijašević Anetta mindkét nyelvet elsajátította, hiszen otthon édesapjával szerbül, édesanyjával pedig magyarul beszélnek. Szívesen tanul magyarul verseket, olvas meséket.

A Szirmai Károly ME 25-30 tagot számlál. A szakosztályai közül az Aranykalász kézimunkacsoport a legnépesebb, ezenkívül a magyarul tanuló gyermekcsoport és az énekcsoport is aktív, viszont utóbbiban már csak 3-an maradtak. Paróczi Mária, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy a kézimunkacsoport igyekszik az országban és külföldön is minél több eseményen megjelenni, képviselni az egyesület színeit. Verbász testvértelepülése, a magyarországi Gödre a városnak egy kisbuszt ajándékozott, melyet hamarosan az egyesület is használhat.

— Az MNT mindenben segít, támogat bennünket. Egyesületünk immár tizenöt éve megtartja az újkenyérünnepet, kézimunkacsoportunk pedig január végén teadélutánt szervez, melyen 35 vajdasági csoport vesz részt. Januárban huszadik alkalommal találkozunk — mondta az elnök.

Az egyesület székházának bővítése nem valószínű, viszont egy másik épületbe költöznének, ahol rendezvényeiket tágasabb és megfelelőbb körülmények között tarthatnák meg

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..