home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szőlő zamatos utóélete
Bíró Tímea
2019.04.18.
LXXIV. évf. 15. szám
A szőlő zamatos utóélete

Festői környezetben pávák, racka juh, szürke marhák és még sokféle kedves állat várja a kikapcsolódásra vágyókat a Brindza Borászatban, ahol a minőségi borok kóstolgatásán túl ottalvásra is van lehetőség.

A kerékpározás szerelmesei már régóta ismerik és használják a Capriolo gyár kétkerekűit, mely 2006-ig a Brindza család tanyáján működött. A borászattal mint hobbival foglalkoztak, ám rövid idő alatt ez egy jelentős saját üzletággá fejlődött. Brindza Anasztázia mesélt nekünk a kezdetekről és a jelenről.

— 2009-ben telepítettük a szőlészetet Felsőroglaticán, mely löszterületnek minősül, és 15 km-re van a borászattól. Természetesen több helyen bevizsgáltattuk a földet, hogy melyik a legmegfelelőbb a szőlőnek, és végül a Telecskai-dombvidékre telepítettünk 12 hektárnyi szőlőt. Úgy döntött az egész család, hogy európai szőlőfajtákat fogunk ültetni, tehát a fehérek közül rajnai rizlinget, traminit, chardonnay-t, sauvignon blanc-t, illetve nagyon kevés malváziánk is van, mely inkább az isztriai térségre jellemző, de nálunk sokkal illatosabb és ízletesebb, mint ott. A vörösek közül termelünk cabernet-t, sauvignont és merlot-ot, ebből van a legtöbb. A cabernet és a merlot házasításából készítjük a rozé borainkat. 2015-ben a tanyára is ültettünk 3 hektárnyi merlot-t és 2 hektárnyi chardonnay-t.

A borkultúra meghatározza, hogy milyen ételhez melyik nedűt ajánlatos fogyasztani, de az emberek elsősorban a számukra legzamatosabbat isszák és vásárolják.

— Érdekes módon nálunk leginkább a fehérborok fogynak. 2012-ben kezdtük el a rozé gyártását, és alig volt érdeklődő iránta, mert az emberek nem voltak hozzászokva, azt hitték, valamilyen színezett ital. El kellett telnie egy kis időnek, mire rájöttek, hogy ez egy igazán üdítő és erőteljes zamatú bor, melyet most már nemcsak a nők, hanem a férfiak is szívesen fogyasztanak. Magyarországon közkedveltebb és keresettebb a vörösbor, és ott háttérbe szorul a fehér. A mi régiónkban ez éppen fordítva van, alig tudjuk értékesíteni a vöröset.

A pincén kívül éttermekben és a Capriolo kerékpárüzletekben is találkozhatunk a Brindza borokkal. Az éttermekben rendkívül közkedveltek a folyó borok, hiszen ha valaki nem szeretne egy egész üveggel elfogyasztani, akkor lehetősége van kevesebb mennyiség, akár 1-2 deci rendelésére is.

— Olyan hordókban tároljuk ezeket a borokat, amelyek nitrogénnel záródnak, ami megakadályozza az ital romlását, oxidálódását, ezáltal friss és zamatos marad. Ha viszont kinyitunk egy üveg bort, akkor beindul az oxidáció, ezért van az, hogy a vendéglátóipari egységekben meg kell vásárolni egy egész palackot.

A vajdasági fesztiválok és szabadtéri rendezvények immár elképzelhetetlenek a Brindza Borászat kínálata nélkül. A többi közt Zentán, Magyarkanizsán, Szabadkán és Adán is megízlelhetjük a termékeket.

— A borkóstolók Vajdaságban még gyerekcipőben járnak, miközben Magyarországon már régi hagyományuk van. Május 24-ére és 25-ére nyílt napokat szervezünk, melyeken a környékbeli borászok pincéi tárt kapukkal várják a látogatókat, akiknek lehetőségük lesz kóstolni és vásárolni. A Prosperitati Alapítvány támogatásával sikerült létrehoznunk az ötven férőhelyes borkóstoló termünket. A vendégeinket körbevezetjük a borászatban, illetve választhatnak, hogy csak italt kívánnak fogyasztani, vagy a kanapés változatot szeretnék-e, melyben ízletes szendvicsekkel gazdagítjuk az élményt.

A borászatban apartmanok állnak a pihenni vágyók rendelkezésére. Az egyikben két szoba, nappali és fürdőszoba található, a másikban pedig egy háromágyas és három kétágyas szoba, nappali, illetve szauna várja a vendégeket. A Capriolo étteremben, más néven a vadászházban, hat szobát alakítottak ki szálláshelyként, három két- és három háromágyasat. Az évek során a vendéglátóipari egység egyre népszerűbbé lett.

— Tavaly két diákcsoport szállt meg nálunk, az idén pedig már öt iskolalátogatást szervezett a Mezőgazdasági Középiskola Topolya testvérvárosainak oktatási intézményeivel. Az ilyen programok során a tanulók körbejárják a szakközépiskolákat, úgyhogy valójában ez egy tanulmányi kirándulásnak is nevezhető. A borkóstolás céljából érkezők többsége nálunk alszik, illetve a vadászok körében is közkedveltek vagyunk, akik gyakran megpihennek a szálláshelyünkön.

Nemcsak a környékbeliek, hanem Vajdaság több településéről is szívesen látogatnak el az emberek a Capriolo étterembe, mely délelőtt 11 órától este 11-ig üzemel. A Topolyáról Óbecsére vezető úton található egy csendes és érintetlen környezetben. A fákkal és virágokkal beültetett, tavacskával gazdagított udvarban kellemes és minőségi időt tudunk eltölteni a szeretteinkkel, és még az olasz konyha szerelmeseinek is ideális választás.

— A rusztikus hangulatú étterem 1991-ben kezdte meg működését, és a három terme más-más stílusban van berendezve. A pizzéria a központi rész. Rendkívül népszerű a zárt terasz is, hiszen rossz idő esetén is szinte a természetben érezheti magát az ember.

Anasztázia elmondta, hogy a tervek között elsősorban a borkóstolók népszerűsítése szerepel. Szeretnék, ha Vajdaságban kialakulna a borkultúra, hiszen érdemes kihasználni és élvezni a vidékünk természeti adottságait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..