home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A szokatlanul hosszú ideig tartó...
(re)
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám
A szokatlanul hosszú ideig tartó...

Dr. Csúszó Dezső - Szabó AttilaA szokatlanul hosszú ideig tartó kánikulát a legtöbben igen nehezen viselik el. A krónikus betegségben szenvedők, az alacsony vérnyomással küszködők igencsak megérezték a kellemetlenségeit. A hőség okozta egészségügyi problémákról, a leggyakrabban fölmerülő pa...

Dr. Csúszó Dezső - Szabó Attila

A szokatlanul hosszú ideig tartó kánikulát a legtöbben igen nehezen viselik el. A krónikus betegségben szenvedők, az alacsony vérnyomással küszködők igencsak megérezték a kellemetlenségeit. A hőség okozta egészségügyi problémákról, a leggyakrabban fölmerülő panaszokról és a szabadkai mentőszolgálat ,,nyári munkamenetéről beszélgettünk dr. Csúszó Dezsővel, a mentőszolgálat vezetőjével.
* Milyen panaszokkal hívják leggyakrabban a polgárok a 94-et ezekben a napokban?
- A legtöbben alacsony vérnyomásra, kiszáradásra panaszkodnak, de igen gyakoriak a vírusos fertőzések, amelyek hasmenéssel, hányással, néha magas lázzal járnak. A nyári hónapokra jellemzőek a fürdőhelyeken történő balesetek, a végtagok kificamodása, illetve törése, s nem ritka a fej- és gerincsérülés sem.
* Elmondható-e, hogy a mentőszolgálatnak sokkal több dolga van nyáron, mint az év más szakaszaiban?
- Jelentősen több hívást kapunk kánikula idején, mint egyébként, de ez nem jelenti azt, hogy a helyszínre való kiszállások száma is nőtt volna. Mi ugyanis a 94-es számon - ha úgy ítéljük meg, hogy nincs szükség azonnali kiszállásra -tanácsokkal is szolgálunk, amelyek a beteg állapotának javulását eredményezhetik. Ehhez természetesen kérdéseket teszünk fel a telefonálónak, amelyek a beteg állapotára, előző betegségeire, annak tüneteire, illetve a szedett gyógyszerekre vonatkoznak. Kevesen tudják ugyanis, hogy a gyógyszerszedésnek is megvan a maga ,,dinamikája', amely más nyáron, a kánikula idején, és megint más a hűvös évszakokban. Erre is felhívjuk a beteg figyelmét, mint ahogy tanáccsal szolgálunk a vérnyomás hirtelen leesésével kapcsolatban is. A hőség hatására ugyanis szervezetünk izzad, folyadékot veszít, a vérnyomás lecsökken. Ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy a beteg feküdjön le, fogyasszon el legalább egy liter folyadékot a lehető legrövidebb időn belül, hogy elkerülje az esetleges kiszáradást. Ezenkívül polcolja fel a lábát, hogy a vérkeringése felgyorsuljon. Ezek a leghasznosabb teendők, amelyek általában a beteg jobb közérzetéhez, állapotának javulásához vezetnek.
* És ha mégsem javul az állapota?
- Azt is közöljük a beteggel a telefonhívása alkalmával, hogy ha egy meghatározott időn belül nem érzi jobban magát, telefonáljon újra. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy nem csupán egy átmeneti vérnyomás-leesésről van szó, hanem egyéb egészségi probléma okozza a rosszullétet, amely már orvosi ellátást igényel.
* A gyermekek megbetegedése is gyakoribb a rekkenő hőség idején?
- Természetesen. Nyáron például gyakoribb a kisgyermekeknél a frász, az epilepsziás és egyéb görcsöléssel járó rohamok megjelenése. A nagy melegben könnyebben elszaporodnak a vírusok és egyéb kórokozók, amelyek fertőző hasmenést, torok-, illetve fülgyulladást idéznek elő. Ilyen esetben orvosi ellátásra és gyógyszeres kezelésre van szükség. A strandokon, uszodákban igen gyakoriak a végtagokat, fejet, gerincet érő sérülések is. Ilyen esetekben a mentőszolgálat kiszáll a helyszínre, és ellátjuk a sérültet. Ha komoly a sérülése, azonnal a városi kórházba szállítjuk, s ott megkapja a szükséges szakorvosi segítséget.
* Tehát nem az interveniálások, csupán a hívások száma növekszik meg a nyári hónapokban?
- Igen. Valójában arról van szó, hogy a mentőszolgálat munkatevékenysége az egyik szférából lassan áttér a másikba. Amíg télen a csúszós utakon történő balesetek, végtagsérülések, csípőtörések fordulnak elő leggyakrabban, addig nyáron a fent említett panaszokkal keresnek meg minket. Nekünk mint mentőszolgálatnak sajnos mindig sok a dolgunk. Éppen ezért igyekszünk a lehetőségeinkhez és felszereltségünkhöz mérten minden esetben gyorsan és szakszerűen eljárni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..