home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A színvonalas oktatás a cél
Kőművesné Nyáry Márta
2016.10.03.
LXXI. évf. 40. szám
A színvonalas oktatás a cél

„Ahogy az ember önmagát műveli, azzal környezetét alakítja, és ahogyan cselekszik, azzal belső lelkivilágának műveltségét tükrözi.” (Adolph Kolping)

Csömöre Hermina 2010 óta a szajáni Móra Károly Általános Iskola igazgatója. Akár hitvallása is lehet a fenti idézet, mert amióta az oktatási intézet élén áll, a szajáni diákok önművelésében is jelentős szerepet tölt be, és nagy hangsúlyt helyez a tanuló ifjúság lelkivilágának gazdagítására.

A fiatal igazgatónőnek szívügye az iskola. Erről magam is meggyőződtem, amikor a megnyilatkozásait figyeltem az iskolanapi rendezvényeken, valamint megtapasztaltam az ügyintéző buzgalmát az iskola és a diákok érdekében.

— Ezúttal 68 diákunk van, míg az elmúlt tanévben 72 volt. A számok önmagukért beszélnek, mert néhány éve még 90 gyermekkel működött az intézmény. Arra törekszünk, hogy továbbra is megmaradjon az oktatás és nevelés az első osztálytól a nyolcadikig. Nem szeretnénk, ha a tagozatok összevonására kerülne sor — mondta az igazgatónő. — Ebben a tanévben az eddigi legszebb ünnepünk a 7 elsős diák fogadása volt. Ingyenes tankönyveket kaptak, aztán Talpai Sándor, a Magyar Nemzeti Tanács tagja tanszercsomagot adott át a gyerekeknek, valamint csomagot kaptunk a Vöröskereszttől és a nagykikindai önkormányzattól is.

A szajáni iskolában hagyománynak számít, hogy a színvonalas oktatás érdekében a tartományi titkárságok, a Bethlen Gábor Alapítvány és az MNT különféle pályázatain indulnak. A korábbi pályázatoknak köszönhetően sikerült néhány tantermet felújítaniuk, illetve bútorzatot vásárolniuk. Emellett nagy hangsúlyt helyeznek az új taneszközök beszerzésére és a diákok kirándulására.

— Hamarosan itt a gyermekhét, amikor rövidített órákat tartunk, érdekes aktivitásokat szervezünk, megalakítjuk a gyermekparlamentet, vetélkedőkre, sportprogramokra, tanár-diák cserére kerül sor, valamint napról napra kisebb ajándékokkal lepjük meg a gyerekeket. Október 6-án tartjuk meg az iskola napját, amikor nemcsak ünnepi műsorral lépünk fel a Művelődési Ház színpadán, hanem kiállítást szervezünk az iskola életéről és a tanulók művészeti alkotásaiból, valamint vendégül látjuk a nyugdíjas kollégáinkat. Számunkra nagyon fontos, hogy a diákok minden tantárgyat az anyanyelvükön tanuljanak, hogy a tudásuk és a műveltségük megalapozott és gazdag legyen — mondta Csömöre Hermina.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..