home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A színjátszó tábor bemutatója Magyarkanizsán
Kovács Laura
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 28. szám
A színjátszó tábor bemutatója Magyarkanizsán

Bemutatóra készülnek a magyarkanizsai Nyári Színjátszó Tábor résztvevői. Rókus Zoltán színművész írta a szövegkönyvet a gyerekek ötletei alapján, melyet azután Ábrahám Grétával közösen vittek színpadra. Az ősbemutatóra pénteken 16.30-kor várják a közönséget a Művészetek Háza színpadán. Rókus Zoltánnal beszélgettünk.

A darab középpontjában a család áll, a testvérek, valamint az anya és a gyerek közötti viszony.
— Erre írtam egy szöveget, és lényegében ebben a négy napban, amíg én itt vagyok, addig ezt az előadást próbáljuk meg közösen színpadra rakni. Főként szakmai tanácsadásban segédkezem. Próbálom a színházi világ valamiféle aspektusát megmutatni, melyből ők majd kedvet kapnak, és szeptembertől esetleg saját színjátszó csapatot tudnak alapítani. Én nagyon élvezem a munkafolyamatot, jó a csapat. Úgy gondolom, a színjátszásnak, illetve az amatőr színjátszásnak az a lényege, hogy a gyerekeket megnyissuk, hogy szárnyakat tudjanak bontogatni, legyen véleményük, és ha van véleményük, azt alá is tudják támasztani. Nem biztos, hogy valakiből szakmabéli lesz, de így már két lábbal áll a földön — mesélte Rókus Zoltán.

Gréta és Zoltán kikérik a gyerekek véleményét. A szövegváltoztatásból is kivették részüket a diákok, mivel határozott elképzelésük volt arról, hogy mit szeretnének elmondani, és teljes mértékben rákapcsolódnak a történet vonalvezetésére.

Rókus Zoltán sokszor írt már drámát amatőr szemlére, illetve saját táborokra.
— Évek óta gondolkodom azon, hogy ki kellene adnom egy kisebb kötetet diák színjátszók részére. Hiszen én magam is évről évre előveszek valami regényt, melyet adaptálni kell, mert nincs miből meríteni. Viszont sokszor ezek a regények már nagyon távol állnak a diákoktól, még akkor is, ha a történetük ráhúzható a modern világra. Nem igazán értik, hiszen az akkori életforma és a mostani sokat változott. Írtam már darabot amatőr szemlére is, saját táborokra is, ezeket össze kellene fogni és kiadni, hogy ha valaki keres, akkor legyen neki mihez nyúlni.

A gyermekek kéthetes munkájának gyümölcsét pénteken, július 14-én mutatják be a magyarkanizsai Művészetek Házában.

Fényképezte: Németh Ernő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..