home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A színház ünnepén
Koncz Erzsébet
2010.04.14.
LXV. évf. 15. szám
A színház ünnepén

''Nézz utána, hogy minden napból a legközönségesebb, sivár hétköznapokból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal.Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempézhetsz valamilyen varázsos elemet. Megajándé...

''Nézz utána, hogy minden napból a legközönségesebb, sivár hétköznapokból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal.
Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempézhetsz valamilyen varázsos elemet. Megajándékozhatod magad egy könyv igazságának negyedórás élményével, valamilyen homályos fogalom megismerésének kielégülésével, környezeted vigasztalásával vagy felderítésével. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal: tehát az ünneppel.”
Márai e gondolatsorával köszöntötte a műsorvezető, a nyolcadikos Szökő Tamás az ünneplőket.
Elsőként az énekkar elénekelte az iskola himnuszát, majd szavalatok hangzottak el magyar és szerb nyelven.
Az iskola igazgatója, Dragica Krstić szerb és magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.
Majd Petőfi Sándor verseit: a Szülőföldemen, a Befordultam a konyhára, a Zsuzsikához és a Dicsőséges nagyurak címűt hallhattuk Kovács Noémi hegedűjátékának kíséretében.
Március 27-én ünneplik szerte a világban a színház világnapját. Mivel iskolánk névadója is színésznek állt, ezért ünnepeljük mi is minden év március 27-én az iskolánk napját.
''Színház az egész világ,
S színész benne minden férfi és nő:
Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében!” - hangzott el Shakespeare híres gondolata.
A továbbiakban hallhattuk Petőfi Sándor Színészdalát, majd megnézhettük a Két hold van a poharamban című darabot.
Ezután szavalatok hangzottak el német, angol és szerb nyelven.
A műsor végén jó hangulatot teremtett a ritmikus sportgimnasztika és a népi tánccsoport fergeteges fellépése.
Hogy méltóképpen ünnepeltünk, köszönhetjük Benák Erzsébet és Szűcs Budai Engelbert magyartanároknak, Kiss Margit zenetanárnőnek, valamint Tadein Stella szerb, Márton Ilona német és Szabó Prax Marianna angol szakos tanárnőnek, Máté Ágota, Tufegdžić Mónika, Csernyák Szlivia, Vastag Géber Judit, Nataša Knežević, Banko Ibolyka tanítónőknek, valamint Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs néptánc-oktatóknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..