home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A színes kiegészítők a nyár slágerei
Szakáll Laura
2022.05.22.
LXXVII. évf. 20. szám
A színes kiegészítők a nyár slágerei

A zentai Franko Mónika keze állandóan jár. Ha van egy kis szabadideje, azt a kreatív hobbijaival tölti. Azt vallja, a mai modern világban is van helyük a kézzel készített lakásdekorációs elemeknek, horgolt terítőknek, kézművesékszereknek, mert ezekben munka és energia van. Bár kötéssel és horgolással már kevesebben foglalkoznak, mint nagyanyáink idejében, sokan értékelik az ilyen tárgyakat.

Mónika újabban ékszerkészítésbe fogott, fagyöngyökre horgol színes fonálból. Egy hangsúlyos, élénk színű nyaklánc, fülbevaló vagy karkötő a legegyszerűbb nyári öltözéket is feldobja.

— Fél éve kezdtem fagyöngyre horgolni. Láttam egy internetes bejegyzést, mely nagyon megtetszett. Azután jöttek a színek, a minták. Fülbevalókat készítek két, három fagyöngyből, karkötőket kisebb-nagyobb fagyöngyökkel, és nyakláncaim is vannak. Folyamatosan bővítem a kínálatot, hogy ne legyen unalmas. Ez aprólékos munka, mert ezek ráhajtás nélküli pálcák. Elég vékony horgolótűvel kell kezdeni az öltéseket, picike varráskört kell készíteni, azokra rávinni ezeket a ráhajtás nélküli pálcákat, horgolásmintákat. Félig meghorgolom, aztán belehelyezem a fagyöngyöt. Most már tudom, melyik típusú fonalnál hány szemet kell felszednem, hogy elérje a szükséges bőséget. Miután belekerül a fagyöngy, horgolom tovább, és bezárom a kört. A karkötőknél tíz-tizenkét gyöngyöt kell behorgolnom, a nyaklánc egy kicsit rövidebb idő alatt készül el, mivel kevesebb fagyöngyöt használok. Nem tudom egész nap csinálni, mert napközben munka, háztartás vár, a gyerekeket viszem, s amikor este ők elalszanak, akkor kezdek bele.

* Milyen színekkel dolgozol legszívesebben?

— A színek alkalmazása ízlés kérdése. Volt, aki a halványabb és sötétebb rózsaszín kombinációját kérte, de készítettem sötétzöldből is. Szeretem a zöld minden árnyalatát, de egyébként minden színem van. Pirosból és rózsaszínből több kiegészítőm gazdára talált, és a kék is nagyon kedvelt, viszont a sötét színek nem annyira népszerűek. Jön a nyár, a pólót, az egyszerű, sportos öltözéket, a farmert csodálatosan kiegészítik ezek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók. Főleg a középkorosztály vásárol kézművesékszereket, a fiatalabbak annyira nem igénylik. Biztosan az is probléma, hogy nem népszerűsítem a munkáim.

* Miből meríted az inspirációt?

— Ez csak úgy kipattan az agyamból. Néha ránézek a fonalakra, és már megvan az ötlet. A lányaim is sokat segítenek, mert imádják rakosgatni a fonalaimat, és néha spontán megihlet a színkombináció, melyet ők raktak össze. Előfordul, hogy egy eltérő színű gyöngyöt illesztek be a munkámba, mely kiemelkedik, kontrasztot ad, és nem monoton. Tervezem a fülbevalókat féldrágakövekkel kiegészíteni, hogy ne csak horgolás legyen, hanem egy-egy fényes kő is. Sok új ötletem van, csak több szabadidőre lenne szükségem. A nyár folyamán szeretnék kézművesrendezvényeken, -fesztiválokon is jelen lenni, mert eddig még nem voltam, és úgy gondolom, egy próbát megér. 

* Mi mindent ad neked a kézimunkázás?

— Nekem állandón jár a kezem. Sapkahorgolás, kötés, készülőben van egy horgolt taburé, szeretek varrni is, vagyis minden jöhet, amit kézzel kell csinálni. A férjem már kórságot kap, mert a szekrény alja is tele van fonalakkal, horgolt dolgokkal. Vagy hétvégén, vagy éjszaka csinálom a kiegészítőket és az egyéb kézművesdolgokat. Engem megnyugtat, jó hatással van rám a kézimunka. Szerintem a kötés, horgolás, hímzés szokása manapság egy kicsit alábbhagyott. Nincs ennek már akkora tradíciója, mint régen, mert valamikor normális volt, hogy a nagymama pulcsit kötött, vagy horgolt egy terítőt, és erre megtanította a lányát, majd az unokáját is. Ma már túl modern a világ. A boltban vesznek terítőt, és ha lepiszkolódik, eldobják, vesznek másikat. Egy kézzel horgolt asztalterítőben rengeteg energia van, és általában szeretettel készül mindegyik. Ezért különlegesek ezek a tárgyak.

A horgolás technikája a kötés után alakult ki. A Penélopé című holland magazin már 1823-ban említette, mintát is mellékelt. Az 1840-es években könyvek jelentek meg ebben a témakörben. Az 1940-es évektől a horgolás otthoni hobbivá vált. Egyre több minta jelent meg a szaklapokban és a csináld magad jellegű magazinokban. A horgolás az 1960-as és az 1970-es években érte el népszerűségének csúcsát.
Bár a technika háttérbe szorult, napjainkban az internet segítségével is elsajátíthatóak az alapok, de a bonyolultabb minták is. A horgolás kiváló relaxáció, hiszen sokakra nyugtatóan hat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..