home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szervezet barátja
Bíró Tímea
2020.02.03.
LXXV. évf. 5. szám
A szervezet barátja

A vas részt vesz a vörösvértestek felépítésében, illetve fontos enzimek alkotóeleme. A vashiány népbetegségnek számít vidékünkön. Azért nevezhető betegségnek, mert egészen jelentős panaszokat tud okozni, ha a szervezetünk nem jut elég mennyiséghez. A menstruáló nők körében a leggyakoribb ez a gond. Vizsgáljuk meg a hiány tüneteit!

Elsősorban a táplálkozás okolható a vas szervezetből való kiürüléséért, de előidézheti olyan anyagok fogyasztása is, amelyek a normál tápanyagokban levő vas felszívódását gátolják. Tehát a szervezetbe még bejut, a bélcsatornában jelen van, de onnan már nem tud felszívódni. Ilyen felszívódást gátló hatásuk a többi közt a sósavtermelésre ható reflux vagy a fekély miatt szedett gyógyszereknek lehet. A szervezetbe való bejutást felszívódási betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják, de abból is fakadhat a vashiány, hogy megnő a szervezet vasigénye.

 

Állandó kimerültség 

Az egyik legjellemzőbb tünet, hogy bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, hiány esetén ugyanis kevesebb oxigén jut a szövetekhez. A kimerültséghez társulhat ingerlékenység és csökkent koncentrációképesség.

 

Sápadtság 

A bőr egészséges, rózsás színét az arcbőr kis artériájának vérteltsége és a vérben levő hemoglobin adja (melynek felépítéséhez elengedhetetlen a vas), így annak csökkent mennyisége sápadtságot okoz. Nem csupán az arc fakó színe figyelmeztet az állapotra, hanem ugyanolyan jelzésértékű, ha az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél.

 

Nyugtalan láb szindróma

Tünete, hogy a lábban — nyugalmi helyzetben — egy megmagyarázhatatlan, furcsa érzés alakul ki, melyet az illető a végtag mozgatásával próbál megszüntetni. A vas pótlásával általában a panaszok is javulnak.

 

Heves szívdobogás

Ha valamilyen szívbetegséggel küzdünk, gyakrabban kellene ellenőriztetnünk a vérképünket, különösen a vas szintjét, mert ennek az ásványi anyagnak a hiánya könnyen okozhat állapotromlást.

 

Repedezett ajkak

A téli hideg, a száraz benti levegő vagy az ajkak nyalogatása következtében mindenki ismeri azt az érzést, amikor fáj a kirepedezett száj. A hiánybetegségben szenvedőknek azonban egy speciális repedés van a szájuk sarkában, mely nehezíti az evést, a beszédet, sőt még a mosolygást is. Egy kutatás során az ilyen repedéssel bajlódok 35%-a vashiányosnak bizonyult.

 

Furcsa étvágy

Az érintett emberek erősen vágynak arra, hogy koszt, anyagot, kukoricakeményítőt, kartont és tisztítószereket „kóstoljanak”. Az emberek nagy része sajnos szégyelli, ezért nem meri bevallani az orvosnak, pedig ez igen jelentős tünete a vashiánynak.

 

Kanálköröm

Az erőtlen, gyenge, törékeny körmök gyakran utalnak alacsony szintre. A kanál alakú, vagyis lefelé hajló köröm is az egyik tipikus jele a hiánynak, figyeljünk oda rá.

Az intenzív hajhullás és a fejfájás szintén gyakori tünete annak, hogy a szervezetünk nélkülözi a vasat. Egy egyszerű vérvétellel fel tudjuk mérni az állapotunkat, és orvosolhatjuk a gondot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..