home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„A szeretet virágos nyelvén szóljunk az Élethez”
(M. P. E.)
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám
„A szeretet virágos nyelvén szóljunk az Élethez”

Szabadka és Kaposvár Óvóképző Főiskoláinak és Ludas meseközösségének első közös együttműködése, Barát Erzsébet mesefaköszöntése

— Drága Gyermekeim, egész életemben Boldog vagyok — mondja ragyogó lelkületű arccal a 90-es évei felé haladó Bözsi néni, Ludas szeretett mesefája. —Tudjátok-e, hogyan? Mindig a szeretet áll minden gondolatom, szavam és cselekedetem szívében. Drága jó szüleimtől és nagyszüleimtől úgy tanultam, hogy szeretet nélkül az ember megkeseredik. Ki szereti a keserűt? Az mindig magában áll, és senkinek sem kell. Éltem eleget, és mi mindent megéltem, de a keserűségnek sosem adtam otthont a szívemben. Mindig könnyebb egy jó szót mondani, s máris virágosabb tőle a lelkünk, s a körülöttünk lévő világ, amelyet a mi teremtőnk ránk bízott. S tudjátok-e, hogy rajtunk áll, hogy mi mit csinálunk belőle. Nahát erről a szeretetről, az élet szeretetéről szól az én mesém is, melyet még nagyszüleimtől hallottam. Jól nyissátok ki fületek és szívetek…

S következett a csodás mesedélelőtt a ludasi Hattyú Óvoda szeretetterében. Kopasz Éva óvónő és óvodásai, továbbá a Ludas Matyi Művelődési Egyesület lelkes csoportvezetői, Kádár Erzsébet hagyományőrző, Szabó Réka mesemondó-oktató, Miklós Szalai Szabina néptáncoktató, valamint Zvekán Edina, a nyári Ludasi hagyományőrző és környezetvédő tábor vezetője fogadták a Kaposvári Egyetem Óvodapedagógus és a szabadkai Óvó- és Edzőképző Főiskola hallgatóit, pedagógusait, dr. Nagyné Árgány Brigitta adjunktust, zenepedagógust és dr. Máté Emese filológust.

Éreztük Bözsi néni és Szalai Kitti első osztályos tanuló népmeséinek élő szóban hagyományozódó életerejét, melyet a Lackó Bálint és Miklós Szalai Szabina néptáncoktatók által felkészített ovisok néptánc- és énekcsokra tovább fokozott. Ez az átsugárzó erő megigézte a hallgatóság lelkületét, és a ragyogó tekintetekből azóta is tovább árad. Kapcsolat jött létre a több évszázados emberi tapasztalati tudás és a jelenünkben megoldásra váró életpróbáink, élethelyzeteink között. A falu termésbüszkeségeiből, a fokhagymából és a paprikából Jovanka tartott bemutatót.

Mindezeket az értékes ludasi tapasztalatokat, gyűjtéseket Kaposvárott bemutatták Bencéné dr. Fekete Andrea oktatási dékánhelyettes viszontmeghívása alkalmával, a II. Kárpát-medencei Nemzetközi Módszertani Konferencia és Módszervásár két szekciója, a művészetekkel való készség- és képességfejlesztés, illetve élménypedagógia keretében. A szabadkai Óvó- és Edzőképző Főiskola egy-egy évfolyamának képviselői Fehér Ildikó, Haska Evelin, Úri Szűcs Réka és dr. Máté Emese filológus a konferencia szekciócsoportjaival megtekintették a Rippl-Rónai József Emlékmúzeumot, mely a festői szépségű tájban várja látogatóit három 300 évnél is idősebb fenyőjével. Dr. Gombos Péter tudományos dékánhelyettes kíséretében részt vettek a Gyakorló Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium gyakorlati életében, műhelymunkáiban. Külön jutalom volt számunkra a Kassai-völgy megtekintése, ahol a világhírű magyar lovasíjásszal, Kassai Lajossal személyesen találkoztunk a nemzetközi lovasíjászversenyen.

Isten éltesse Barát Erzsébetet, Bözsi nénit és a mesemondóinkat! Kívánjuk, hogy Ludason is, a tó mellett legyen egy olyan Mesemetamorfózis ház, melyet Boldizsár Ildikó már megálmodott és megvalósított a Balaton partján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..