home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szerb gazdaság gyors léptekkel fog felzárkózni
Kartali Róbert
2020.10.30.
LXXV. évf. 44. szám
A szerb gazdaság gyors léptekkel fog felzárkózni

A Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok fejlesztése annak ellenére is folytatódik, hogy a koronavírus-járvány korábban nem látott kihívás elé állította a két országot. A válság megerősítette, hogy egymásra vagyunk utalva, és a bajban is egymás segítségére sietünk — emelte ki lapunknak adott interjújában dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

* Ön pontosan hat évvel ezelőtt kezdte meg szerbiai megbízatását. Hogyan értékeli a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok alakulását? Hol tart most az együttműködés, mik a legújabb fejlemények?

— Soha nem voltak még ilyen erősek a magyar—szerb kapcsolatok, nyitott kérdések nincsenek országaink között. Mindkét fél részéről megvan a szándék arra, hogy a megkezdett együttműködést folytassuk. Kelet-Közép-Európa államai soha nem látott fejlődésen mennek át, a magyar gazdaság évek óta dinamikusan növekszik, és elmondható, hogy a szerb gazdaság is stabil bővülési pályán van. Megvan a lehetőség arra, hogy a kiváló politikai kapcsolatokat alapul véve a két ország számos területen olyan együttműködést folytasson, amely mindkét fél számára hasznos és hosszú távra kiható, pozitív eredményekkel jár. Mostanra eljutottunk oda, hogy beteljesült a történelmi megbékélési folyamat a két nép között, a vajdasági magyarok kisebbségi jogait széles körben szavatolják Szerbiában. Talán csak egyetlen dolog maradt hátra, ez a történészi vegyes bizottság munkájának lezárása. Számos olyan egyezményt kötöttünk az elmúlt években, amely segíti az állampolgáraink életét, legyen szó a diplomák honosításáról, ösztöndíjakról vagy új határátkelők megnyitásáról. Ehhez arra volt szükség, hogy mindkét fél részéről meglegyen a politikai akarat a változásra, melyet tettek is követtek. Ennek köszönhetően az elmúlt években rekordszámú diplomáciai látogatás történt a két ország vezetői közt.


A belgrádi magyar nagykövetség felvétele

* Hogyan vélekedik a megalakuló új kormány szerepéről?

— Bízunk benne, hogy az új kabinettel is a korábbi eredmények szellemében folytatódhat kapcsolataink fejlesztése. Az új szerb kormány helyzete nem egyszerű, hiszen az elmúlt években megindult az országban egy jelentős gazdasági fejlődés, melyet a koronavírus-járvány megtört. Egy válság soha nem jön jókor, de a szerb gazdaságot egy nagyon erőteljes növekedési pályán érte el ez a negatív hatás. Ne feledjük el, hogy az első negyedévben a gazdaság 5%-os növekedést produkált. Meggyőződésem, hogy azok az intézkedések, amelyeket a kabinet a krízis hatásainak mérséklésére hozott, hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaság dinamikusan fejlődjön már a közeljövőben is. A magyar vállalatok készek arra, hogy további befektetéseikkel mozdítsák elő a szerb gazdaság növekedését, jelenleg is számos beruházás előkészítése van folyamatban. Ezek hatásai hamarosan érzékelhetőek lesznek. Ahhoz viszont, hogy egy másik ország vállalatai készek legyenek befektetni Szerbiában, arra is szükség van, hogy a befektetési környezet kedvező legyen. A szerb kormány az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a külföldi vállalatok minél nagyobb számban jelenjenek meg, és hajtsanak végre befektetéseket. Fontos lesz az európai integrációs csatlakozási folyamat folytatása is. A helyzet nem egyszerű, hiszen nemcsak az szükséges, hogy Szerbia végrehajtsa a csatlakozáshoz nélkülözhetetlen lépéseket, de az EU-nak is készen kell állnia ahhoz, hogy új tagokat fogadjon sorai közé. Magyar részről célunk és szándékunk változatlan. Mielőbb az EU teljes jogú tagjai között szeretnénk üdvözölni déli szomszédunkat.

* Véleménye szerint a megalakuló kormányban a vajdasági magyar politikum milyen szerepre számíthat?

— A VMSZ kimagasló eredményt ért el, úgy gondolom, a vajdasági magyar közösség ezzel honorálta az elmúlt évek erőfeszítéseit, melyek gazdasági helyzetének javítására és a szülőföldön maradás elősegítésére irányultak. Egyértelmű jelzés érkezett, hogy a vajdasági magyarság fontosnak tartja saját érdekeinek megfelelő képviseletét. Ennek egy további eredménye, hogy a szkupstina egyik alelnöki tisztségét Kovács Elvira töltheti be, így a párt a törvényhozásban is egy rendkívül fontos posztot tudhat a magáénak. Ne feledkezzünk el arról az emberfeletti munkáról sem, amelyet Pásztor elnök úr több mint egy évtizede végez a vajdasági magyar közösségért. Oroszlánrésze volt és van a két nép közti megbékélési folyamatban, illetve a fent említett témákban, melyeknek köszönhetően a vajdasági magyar közösség a szerb társadalom megbecsült része lett. Az eddigi aktív magyar politikai szerepvállaláshoz képest is aktívabb magyar jelenlétre számítok mind köztársasági, mind tartományi szinten, hiszen az elért eredmények is ezt valószínűsítik. A fő cél az, hogy a magyarság érdekeit, jogait kompetens és politikában rutinos személyek képviseljék. Erre most minden esély megvan, így bizakodó vagyok.

* Új magyar konzuli képviselet nyílt Újvidéken, ennek milyen szerepe lesz a magyar—szerb kapcsolatok alakításában?

— Nagy örömömre szolgált, hogy újabb magyar diplomáciai képviselet nyílt a Vajdaság területén. Mostanra Szerbiában a belgrádi nagykövetségen és a szabadkai főkonzulátuson kívül négy tiszteletbeli konzul által vezetett képviselet működik. Már csak Nyugat-Szerbiában nincs helyi képviseletünk, de ezen is szeretnénk változtatni. Az újvidéki konzuli képviselet nem hagyományos értelemben vett konzulátus, hiszen tiszteletbeli konzul vezeti, akit Magyarország javasolt, hogy lássa el a magyar érdekek képviseletét Újvidéken és annak körzetében. A tiszteletbeli konzul nem kezel klasszikus konzuli ügyeket, tehát nem ad ki útlevelet vagy vízumot, nem végezhet honosítást sem. Viszont bárki segítségért fordulhat hozzá, ha utazása során bajba kerül, illetve információkat is kérhet tőle. Ha úgy tetszik, ő egyfajta területi képviselője a magyar diplomáciának, aki az említett feladatok mellett a kétoldalú üzleti kapcsolatokat is segíti.

* A koronavírus-járvány miatt állandó intézkedések vannak érvényben, melyek közül a vajdasági magyarokat leginkább a határátlépési korlátozások érintik. Várhatóak szigorítások ezen a téren?

— Jelen pillanatban nincs tudomásom róla, hogy Magyarország újabb beutazási korlátozásokat vezetne be, de a járványhelyzet alakulásának függvényében ez változhat. Arra kérek mindenkit, hogy utazása előtt tájékozódjon, és tervezzen előre. Az is fontos, hogy az emberek a Szerb Köztársaság szabályozásait, tájékoztatását is kövessék, mert az is hatással van az utazásokra. A nagykövetség felületein kívül ajánlom a magyar rendőrség honlapját és a határállomások telefonos elérhetőségeit, mivel a határon szolgálatot teljesítő rendőrök illetékesek a hatályos szabályok végrehajtásában. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az érvényben levő szabályok figyelembevétele mellett a magyar állampolgárok, illetve a nem magyar állampolgárok meghatározott köre továbbra is beutazhat Magyarországra, ennek feltételeiről indulás előtt okvetlenül tájékozódni szükséges! A diákok, az orvosi kezelést folytatók és az ingázó munkavállalók az ismert 24 órás és 30 km-es szabály betartásával tudnak beutazni. A mindennapi élet nem állhat meg a járvány miatt, de az utazás most nagyobb körültekintést és figyelmet igényel. Mindenkinek alkalmazkodnia kell a körülményekhez és a feltételekhez. Csak akkor állíthatjuk meg a vírus terjedését, ha felelősen cselekszünk, és vigyázunk egymásra!

* Milyen gondolatokat fogalmazna meg október 23-a, az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán?

— Számomra mindig is fontos volt az 1956-os forradalomról való megemlékezés. Akkor egy kis nép állt fel, és mondta: elég volt! A történelem során ritkán van olyan példa, amikor ilyen egyenlőtlen küzdelemben is vállalja a harcot a gyengébb fél, mi mégis megtettük! A forradalmárok bátorsága és helytállása a mai kor számára is példa lehet. Akkor a magyarok kimondták, hogy nem akarnak többet elnyomásban és diktatúrában élni, szabadon akarnak dönteni saját sorsukról. Több mint hatvan év elteltével látjuk, hogy érdemes volt vállalni a harcot, nem volt hiábavaló a küzdelem, még akkor sem, ha végül leverték a forradalmat. Ma már tudjuk, hogy ’56 nélkül másként alakultak volna az események. Akkor egy rövid időre az egész világ Magyarországra figyelt, és lélegzet-visszafojtva követte az eseményeket. A forradalom leverése és az azt követő megtorlás fájdalommal tölt el bennünket, de valamelyest enyhül ez az érzés, ha belegondolunk, hogy ma már szabadon emlékezhetünk történelmünkről, és elértük azt, hogy saját magunk határozzuk meg sorsunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..