home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szellemi katedrális újabb téglái
Tóth Lívia
2015.09.21.
LXX. évf. 37. szám
A szellemi katedrális újabb téglái

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelték Zenta napját — Zenta község napját az 1697-ben lezajlott dicsőséges zentai csata emlékére szeptember 11-én ünnepelik. A jelentős történelmi esemény nem pusztán Savoyai Jenő herceg szövetséges keresztény seregének győzelmével járt, hanem a törökök magyarországi uralmának megdöntésével is.

Elkezdődtek a tárgyalások, melyek az 1699-ben megkötött karlócai békéhez vezettek, mely egyúttal az Oszmán Birodalom közép-európai hadjáratának a végét is eredményezte.

Az ünnepet megelőző napokban a többi közt kiállítás nyílt Andruskó Károly zentai festőművész, grafikus születésének 100. évfordulója alkalmából, a Bolyai Filmműhely bemutatta az elmúlt tíz évének legfontosabb alkotásait, polgármesteri fogadást rendeztek a község gazdasági életének részvevői számára, kóruszenei estet tartottak, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház előadta Az ember csatája című darabot.    

„Magadban hordod otthonod”

A községi képviselő-testület díszülésén a szerb, illetve a magyar himnuszt a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány kórusa és a tiszaföldvári férfikar adta elő, a Török trió (Török Tilla és Flóra testvérpár, valamint Török Vidor) pedig egy-egy magyar, szerb és török népdalt énekelt el.

Ceglédi Rudolf polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, átgondolt, tudatos és tervszerű munkával, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően az elmúlt évben sokat haladtak előre, majd felsorolta a legfontosabb beruházásokat. Köszöntőjét ezekkel a mondatokkal fejezte be:

— Zenta nemcsak a szülőhelyünk, hanem egybeforrt a sorsunkkal és a jövőnkkel is. Meg kell mutatnunk, hogy van bennünk elég erő, akarat és elszántság, hogy kilábaljunk a nehézségekből, és egy olyan élhető községet teremtsünk, amely nemcsak itt tartja a zentaiakat, a szőke Tisza partján, hanem egyszer majd hazavonzza azokat is, akik idegenben keresik a boldogulásukat.

Az eseményen Ceglédi Rudolf és Rafai Emil, az erdélyi Székelykeresztúr polgármestere testvértelepülési szerződést írt alá, majd átadták a község legrangosabb kitüntetéseit.

Életmű Pro Urbe díjban részesült Kubát János nyugalmazott újságíró, a Magyar Szó egykori főszerkesztője, Pro Urbe díjat kapott Valkay Zoltán műépítész, a Mécsvirág együttes (Baráth Hajnal Anna, Krnács Erika, Zsoldos Ervin) és a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány, a Iuventus Pro Urbe díjat pedig Csipak Levente egyetemi hallgató, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium volt diákja érdemelte ki. Polgármesteri köszönőlevelet vett át Kecskeméti Árpád fiatal sakkozó és Kerekes Attila életmentő.

— Úgy vélem, nekünk is sikerült egy újabb téglát hozzátennünk ahhoz a szellemi katedrálishoz, amelyet Zenta népe épít évszázadok óta — köszönte meg a díjazottak nevében az elismerést Valkay Zoltán.

A díszülésén végén a Mécsvirág együttes előadásában a többi közt Szűgyi Zoltán költő A magad helyén című versének sorai hangzottak el: „Ha magadba zártad a tájat, / a kertet, az udvart, a házat, / az utat, a folyót, a fákat, / magadban hordod otthonod.”

Délben a zentai csata Tisza-parti emlékhelyénél megkongatták az emlékharangot, a jelenlévők koszorúkat helyeztek el, Zenta és Székelykeresztúr polgármestere pedig fenyőfát ültetett.

Koncertek, tűzijáték, díszkivilágítás

A városnapi rendezvénysorozat gazdag programjában helyet kaptak a község hagyományápoló csoportjai, a balettiskola, a Midnight táncklub növendékei, fellépett Török Tilla és zenekara, volt nemzetközi mazsorettkavalkád, Városnapi kincskereső helyismereti vetélkedő, virágkötészeti verseny, nemzetközi hőlégballon-találkozó, kézműves-kirakodóvásár, bemutatkoztak a civil szervezetek. A polgármester fogadta az általános és a középiskolák Vuk-díjas tanulóit, a Szent Mihály arkangyal és a Jézus Szíve-templomban pedig szentmisét tartottak a zentai csata 318. évfordulója alkalmából.

A két nagykoncert, Goca Tržan és zenekara, valamint a budapesti Operettszínház művészeinek (Dancs Annamari, Dolhai Attila, Janza Kata, Laki Péter, Lukács Anita és Szabó P. Szilveszter) remek hangulatú gálája számos zentai és környékbeli érdeklődőt vonzott a Fő téren felállított színpadhoz.

Egy évvel ezelőtt a városháza tornya díszkivilágítását kapott, így az idén a színpompás tűzijáték után bekapcsolták a nemrégiben felújított kupola fényeit is.                     


Díjazottak: Csipak Levente, Mécsvirág együttes (Zsoldos Ervin, Baráth Hajnal Anna, Krnács Erika), Kecskeméti Árpád, Kerekes Attila, Širková Anikó, a községi képviselő-testület elnöke, Valkay Zoltán, Kubát János, Ceglédi Rudolf, Slobodan Borđoški (Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány)


A díszülés közönsége


Török trió


Fenyőfaültetés


Operettgála (Herédi Krisztián fotói)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..