home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A szekrényt kedves lidércek lakják
Szerda Zsófia
2023.11.11.
LXXVIII. évf. 45. szám
A szekrényt kedves lidércek lakják

A fiatal, szabadkai színházlátogatók, vagyis az általános iskolások új előadást nézhetnek a Szabadkai Gyermekszínházban. Október 31-én mutatták be a Lidércek a szekrényben című darabot, melyet hatéves kortól ajánlanak.

Az előadást Puskás Zoltán rendezte, a szövegét pedig Lénárd Róbert írta. A darab egy nagyon fontos problémát dolgoz fel, a kiközösítést, mely sok gyerek számára meghatározó élmény az iskolában vagy azon túl.

Főszereplőnk Levente (játssza: László Roland), akit inkább érdekel a képregényrajzolás, mint a foci. Levinek óriási képzelőereje van, bár nem túl bátor, és félénksége miatt igazi, hús-vér barátok helyett a szekrényben élő képzeletbeli lidérc barátaival beszélget, velük alszik. Ezek egy büdös zokni, egy régi pokróc, egy menyasszonyi fátyol, melyek életre kelnek, s megvigasztalják, ha szomorú. A lidércek, mint megtudjuk, csak azok számára láthatóak, akik hisznek bennük, így a gonosz unokatestvér (játssza: Horváth Blanka) számára nem láthatóak. Levente a nagynénjénél él, hiszen édesanyja külföldön dolgozik. A nagynénit a tévében futó reality műsorokon kívül nem sok minden érdekli, csak az, hogy minél kevesebbet kelljen Leventére költenie, s hogy a fiú szépeket írjon róla édesanyjának. A nagynéni a nevét sem akarja megjegyezni, így különbözőképpen szólítja, főleg Lajosnak hívja. Levente megpróbál beolvadni, „normális” lenni, hogy befogadják. Ez sikerül is, ám amikor olyan helyzetbe kerül, hogy „normálisként” ő is bántalmazzon és kiközösítsen valaki mást, elgondolkodik, és visszavedlik régi önmagába, mert mindenki úgy jó, ahogy van, mindenki úgy különleges, ahogy van, s ezzel nincs baj. Talán ez az előadás fő üzenete. Hogy senki nincs egyedül, és tisztelnünk kell egymást, akkor is, ha a másik egy kicsit más, mint mi.

László Roland karaktere a szemüveggel és a gonosz nevelőcsaláddal egy picit emlékeztet Harry Potterre, de nem ez az egyetlen filmes utalás, hiszen a nagynéni lánya, tehát az unokatestvér, két fekete hajfonatával és hideg-gonosz tekintetével erősen emlékeztethet bennünket Wednesday Adams karakterére. Ő a gonoszság megtestesítője, akit az boldogít, ha keresztbe tehet valószínűleg mindenkinek, de a vele egy fedél alatt élő unokatestvérnek mindenképp.

Az előadás díszlet- és jelmezterve is a rendező, Puskás Zoltán fantáziáját dicséri, jó ötlet volt az átlátszó szekrény és a fűvel borított bejáratok, melyek hol suliudvarként, hol focipályaként, hol egy divatos, giccses szobabelsőként funkcionáltak. Az iskolatársak arcát zombikra és szörnyekre emlékeztető maszk fedi, hiszen Levente számára ők az igazi szörnyek, míg a szekrényben élő lidércek arca kedves és mosolygós.

Az előadás dramaturgja Góli Kornélia, a zeneszerzők Erős Ervin és Klemm Dávid. A színpadon láthatjuk még Gál Elvirát, Greguss Zalánt, Fridrik Gertrúdot, Kocsis Endrét, Sz. Budanov Mártát és Vörös Imeldát. A fénytervet Majoros Róbert készítette.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..