home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A szecesszió rendhagyó arcai
Szakáll Laura
2023.06.12.
LXXVIII. évf. 24. szám
A szecesszió rendhagyó arcai

Szabadka turisztikai vonzereje elsősorban az épített, azon belül is a szecessziós örökségben rejlik. A városban több intézmény is bekapcsolódott a szecesszió világnapjának ünneplésébe. Például a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány 2019 óta szervezi meg A szecesszió éjszakája című programját, melynek tavaly óta része Az orgona éjszakája is.


Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

A városháza előcsarnokában A szecesszió rendhagyó arcai elnevezéssel tárlat nyílt, mely Szabadka, Újvidék és Belgrád jellegzetes épületei által mutatja be az építészeti irányzatot, az eltéréseket, valamint a hasonlóságokat.

— Nagy a hasonlóság a stílusirányzat jegyeit magukon viselő objektumokon, nemcsak az említett városokban, hanem a Kárpát-medence területén is — emelte ki Dubravka Đukanović, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, aki dr. Pásztor Bálinttal, a városi képviselő-testület elnökével közösen nyitotta meg a kiállítást.


Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

— Nekünk óvnunk és őriznünk kell az épített örökségünket. Az elmúlt években is ez volt a tevékenységünk, a politizálásunk középpontjában. Szabadkának büszkének kell lennie a szecesszióra, hiszen ez az az építészeti stílus, amely meghatározza Szabadka lelkületét. Ezért örülök annak, hogy a városházán, a zsinagógában, a városi múzeumban, illetve a kortárs galériában megfelelő módon emlékezünk meg a szecesszió világnapjáról. A szecesszió a mi előnyünk, mert éppen a szecesszió az, ami a turistáknak a legnagyobb részét idecsalogatja Szabadkára, illetve Palicsra. Megpróbálunk a nemzetközi forrásokra pályázni annak érdekében, hogy szakaszosan el tudjuk indítani a városházának a felújítását. Palicson a víztorony, illetve a mellette lévő egykori villamosmegálló belátható időn belül a régi pompájában fog tündökölni — hangsúlyozta Pásztor Bálint.


Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

— Szabadkán a magyar mellett a szecesszió több irányzata is megjelenik — mutatott rá Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója. — Városon belül is rengetegfajta szecessziós irányvonalnak lehetünk tanúi. Szabadkán a bécsi, a német, a francia, az angol szecesszió is felismerhető. Ami nekünk talán a legfontosabb, az a magyar szecesszió — megteremtője Lechner Ödön volt —, mert Szabadkát ezek az épületek jellemzik. A zsinagóga és a városháza is a magyar szecesszió ékköve.

Ez a tárlat ugyan három városban mutatja meg a szecessziós épületeket, de joggal nevezhetjük Szabadkát a szecesszió szerbiai fővárosának.

A szecesszió rendhagyó arcai elnevezésű tárlatot a városháza előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők.


Apró József felvétele


Apró József felvétele


Apró József felvétele


Szakáll Laura felvétele


Szakáll Laura felvétele


Szakáll Laura felvétele

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..