home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A százarcú nő
2017.06.05.
LXXII. évf. 22. szám
A százarcú nő

​​​​​​​Letartóztatták a legismertebb szerbiai csalót — Hat személy, akit Saša Janković feltétlen bizalmába fogadott — Nagy érettségi 2021-től

Letartóztatták a legismertebb szerbiai csalót

Belgrádban letartóztatták az utóbbi idők legismertebb szerb csalóját, Radmila Ikićet, ismertebb nevén a százarcú nőt. Radmilát csak néhány nappal azután fogták el, hogy legutóbbi áldozata feljelentést tett ellene, mert őt 2000, barátját pedig 3000 dollárral „könnyítette meg”. Legutóbbi áldozatával, aki autóbalesete után gondozót keresett, Radmila egy közös ismerős által ismerkedett meg, azt állítván magáról, hogy Ivica Dačić kabinetjében dolgozik mint attasé. „1100 dollárt adtam neki, hogy a lányomnak szerezze meg a vízumot az USA-ba. Ezenkívül a szüleim hálószobájából ellopott 550 dollárt” — mondja az áldozat. Az említett hölgy barátjának pedig csekély 3000 dollár közvetítési díj fejében ígért egy külügyminisztériumi autót. Radmila Ikić eddig már többször volt letartóztatva, mindig csalásért, méghozzá úgy, hogy hírességek közeli munkatársának vagy rokonának adta ki magát. Így volt már Milo Đukanović „komája”, Rasim Ljajić barátnője és — ez a legmegdöbbentőbb — Milorad Ulemek Legija felesége. Legutóbb tavaly novemberben vették őrizetbe, amikor Ivana Zorić jövendőbeli háborús bűnökért felelős ügyésznek adta ki magát. Szabadlábra helyezték, és azóta (mostanáig) nyoma veszett. Az általa átvert emberek példája azt bizonyítja, milyen naivak is vagyunk, hiszen annak ellenére, hogy naponta hallunk a hírekben csalásokról, sokszor könnyelműen fogadunk bizalmunkba ismeretlen vagy kétes szándékú embereket, akik gyors és „hatékony” megoldást ígérnek problémáink megoldására. (Blic)

Hat személy, akit Saša Janković feltétlen bizalmába fogadott

Saša Janković a Szerbia Szabad Polgárai mozgalom alakuló ülésén megválasztotta legközelebbi munkatársait. A legszűkebb körben hatan vannak, a nemek aránya pedig egyenletesen oszlik meg. Nézzük, kik is ők: Slavica Janković, a feleség, aki egyébként filológus és a belügyminisztérium (MUP) munkatársa. A választási kampány után is támogatja férje politikai karrierjét, és nyilván a leghűségesebb követője. A másik hölgy Janković személyi asszisztense, Aleksandra Golubović, aki önkéntesként csatlakozott Jankovićhoz, és mára a legfőbb bizalmasa lett. Dušan Teodorović, a Közlekedési Kar rendes tanára, az amerikai Virginia Tech egyetem emeritusa, valamint az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja köztudomásúan a jelenlegi hatalom éles bírálója. Goran Marković, az egyik legismertebb szerb kortárs rendező a filmművészeti akadémiát Prágában végezte el, számos hazai és nemzetközi elismerés tulajdonosa. A brüsszeli székhelyű Európai Filmakadémia tagja és a belgrádi Filmművészeti Akadémia tanára. Korábban sosem politizált. A harmadik hölgy Aida Ćorović ismert emberjogi harcos, művészettörténész, aki a ’90-es évekig a szakmájában dolgozott, azaz kutatómunkával foglalkozott. Végezetül pedig Srđan Škoro újságíró és szerkesztő, a Večernje novosti leváltott főszerkesztője. (Blic)

Nagy érettségi 2021-től

Szerbiában a mostani egyetemi felvételi vizsgát 2021-ben a nagy érettségi fogja váltani. Az elsők, akiket ez az újítás érint, a mostani nyolcadikosok, hiszen ők 2021-ben fejezik be a középiskolát. A gimnáziumot végzettek általános vizsgát tesznek, a szakközépiskolások szakvizsgát, az úgynevezett művészeti középiskolákban pedig művészeti jellegű lesz a záróvizsga. A diákok három tantárgyból fognak érettségizni, ebből a szerb nyelv és irodalom, valamint a matematika kötelező lesz — kivéve azokban az iskolákban, amelyekben a tanulók a matematikát csak a középiskola első két évében tanulták, ők a matematika helyett valamelyik javasolt tantárgyból vizsgázhatnak —, a harmadik tárgy pedig választható. (Politika)


A nyitókép illusztráció: (Pixabay.com) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..