home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A szárazfának lelke van
Tóth Tibor
2021.11.25.
LXXVI. évf. 47. szám
A szárazfának lelke van

A Mendicus Művészeti Központ szervezésében kilencedik alkalommal rendezték meg a Szárazfa Lelke tamburafesztivált, melynek a 2015-ben felújított csantavéri színházterem adott otthont. A járványügyi helyzet következtében az előzetesen tervezettnél valamelyest kevesebb csoport vett részt az eseményen, de jó hangulatban és fülbemászó dallamokban ezúttal sem volt hiány.

A tambura hagyományos magyar hangszer. Az elsőt Budapesten készítették, majd az idők folyamán környékünkön is meghonosodott, és a délszláv népek is átvették. A műsor a házigazdák, a Mendicus MMK ifjúsági tamburazenekarának és a Szénaboglya néptánccsoportnak a fellépésével kezdődött, majd a Mendicus felnőtt-tamburazenekara is színpadra lépett. A csantavérieket a kevi Jóbarátok, a Bácsfeketehegyi Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület tamburazenekara, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület gyermek-tamburazenekara, a temerini Dalárda férfikórus és tamburazenekar, a zentagunarasi Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület tamburásai és a péterrévei Tisza tamburazenekar követte. A színvonalas műsor végén az összes fellépő a Csütörtökön virradóra című népdal előadásával tette még emlékezetesebbé a kora délutánt.


Közös zenélés

Vörös Róbert, a Mendicus MMK elnöke és a csantavéri tamburazenekarok vezetője immár harminchét éve, 1984 óta játszik ezen a csodálatos hangszeren.

— A szervezést már márciusban elkezdtem, de akkor még nem tudtam, kapunk-e támogatást, vagy sem. Úgy gondoltam, ha támogatás nélkül maradunk, és ha kisbalták esnek is az égből, én akkor is megszervezem az eseményt. Másfél hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy tizennyolc csoport lesz ma itt, viszont a rendezvény közeledtével, a vírushelyzet miatt, egyre többen mondták le a részvételt, így ma nyolc tamburazenekart és egyesületünk néptánccsoportját láthatta a közönség. Májusig nem volt fellépésünk, addig próbáltunk mind az ifjúsági, mind a felnőtt-tamburazenekarral. Májusban már szerepeltek kisebb fellépések a programban, a rendezvényszervezők kísérleteztek, mit lehet és mit nem. A nyári hónapokban minden hétvégén vendégszerepeltünk valahol, három alkalommal Magyarországra is eljutottunk. A szeptember is tele volt, október már nem annyira, novemberben pedig Tornyoson és Zentagunarason léptünk fel. Tavaly szeptemberben eldöntöttük, hogy ifjúsági és felnőttzenekarunk is kiad egy-egy CD-t. A fellépések elmaradtak, így a lemezre való felkészüléssel sikerült összetartani a csoportokat, tudtam célt mutatni a zenekaroknak. A dalokat májusban-júniusban vettük fel, a lemezek pedig augusztusban jelentek meg. Az előttünk álló hétvégén a csantavéri általános iskolában lépünk fel, december elején pedig a magyarországi Püspökladányba kellene utaznunk. December 18-án újra zenés délutánt tartunk, melyen a tamburazenekarok mellett vonósbandát, citerásokat is láthat a közönség, de néptánc és népdal is színesíti a rendezvényt — sorolta Vörös Róbert, majd megköszönte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását.

Jövőre tizedik alkalommal tartják meg a Szárazfa Lelke tamburazenekari fesztivált, melyre ünnepi rendezvénnyel készülnek a szervezők.

A Szénaboglya néptánccsoport 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..