home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A számok tükrében
Kónya-Kovács Otília
2024.01.22.
LXXIX. évf. 3. szám
A számok tükrében

Szokássá vált, hogy az év végén, illetve az év elején felolvassák a templomokban azokat a statisztikai adatokat, amelyek a muzslyai, lukácsfalvi, écskai, illetve különállóan az erzsébetlaki hívőközösség elmúlt évét jellemzik. Hogy mit mutatnak ezek a számadatok, azt Kalapis Sztoján atya muzslyai plébános összegezte, előrevetítve, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva ezúttal valamicskével jobb lett a „végösszeg”.

— A statisztikai adatok minden évben másmilyenek, és most egyszerűen jobb a helyzet, mint az előző években. Tudjuk, hogy a COVID mennyi zűrzavart okozott az embereknél, és a halottak száma tavaly, tavalyelőtt nagyobb volt, mint 2023-ban. Legjobb, ha a keresztelésekkel, a megkereszteltek számával indítjuk a sort. Muzslyán 18 fiút és 12 lányt tartottak a keresztvíz alá, mintegy 90 százalékban a külföldről hazaérkezettek kereszteltették meg gyermekeiket. Tehát a gyermekek szülei külföldön élnek vagy dolgoznak, és itthon keresztelik meg a gyermeket, mert itt vannak a nagyszülők, a rokonok, és úgy gondolják, az az igazi, ha velük együtt ünnepelnek. Muzslyán tavaly 10 pár esküdött örök hűséget a Szűz Mária Szent Neve-templomunkban, és meg kell ismételnem az imént elhangzottakat, a fiatalok 90 százaléka ugyanis szintén külföldön él. Hazajöttek megesküdni, házasságot kötni, itt a templomban, mert talán úgy érzik, hogy valamiképp még mindig itt a helyük, ha ezt szabad így mondani. A legdrasztikusabb adatokat viszont az elhalálozottak könyve tartalmazza. Muzslyán 2023-ban 44 férfi halt meg, és 42 nő. Ők is főleg olyan nagyszülők, dédnagyszülők, akiknek a családjai elvándoroltak, vagy csak külföldön dolgoznak. Azt még hozzá kell tennem, hogy a lukácsfalvi és az écskai számok is benne vannak ezekben az adatokban. A legfiatalabb, aki meghalt Muzslyán, az 1984-ben született Makai Oszkár, aki még nős sem volt, a legidősebb pedig Tápai Ilonka, ő 1928-ban született.

* Mi a helyzet Erzsébetlakon?

— Erzsébetlak különálló plébánia, ott eleve kevesebb a lakos, kisebb a hívők száma is. Ebben a kis faluban a kereszteltek száma 11 volt a tavalyi évben, 4 fiú és 7 lány. Ez örvendetes szám, mert ennyi gyermeket már rég nem kereszteltünk. A további adatok már nem ilyen kedvezőek, mert egyetlen esküvőt tartottak. A halottak anyakönyvébe 10 új név került be, mert 5 nő és 5 férfi halt meg tavaly.

* A hittanosokról mit mondhatna el? Tudjuk, hogy az iskolákban is van hitoktatás, viszont a plébániai hittanórák is fontosak, sőt, a gyerekek és a fiatalok szeretnek is ezekre az órákra járni.

— A plébániai hittan az első gyónásra, az elsőáldozásra, a bérmálásra való felkészülésről szól, és az érintett osztályok tanulói jönnek. A hittanosok száma egyébként drasztikusan lecsökkent. Húsz évvel ezelőtt még előfordult, hogy 400—480 gyerek járt a hittanórákra. Most viszont mintegy 150-en, és ugyanennyien vannak azok is, akik az iskolában a hitoktatást választották. A plébániai hittanórákat külön tartjuk, szombatonként a plébánia termeiben, de nem azért, mintha ez más volna, hiszen ezeket az órákat mindkét helyszínen komolyan vesszük mi is, és a gyerekek is. Nekem szombaton 9-től délután 5 óráig vannak hittanóráim, az egyik csoport váltja a másikat. Nem állítom, hogy minden szombaton mindegyik gyerek eljön, mert otthon is vannak elfoglaltságaik, vagy elutaznak a szülőkkel, de ettől eltekintve valóban szeretnek eljárni a plébániai hittanórákra.

* Önnek vannak animátorai is, akik a plébánián besegítenek abba, hogy működjenek az oratóriumok, hiszen szalézi szerzetesekként itt Muzslyán, illetve Erzsébetlakon is előszeretettel szervezik ezeket az összejöveteleket.

— Ezúttal is megterveztük, illetve meg is valósítottuk az oratóriumot, előtte pedig az animátorképzést is lebonyolítottuk. Az idén 8 új animátort iktattunk be, akikkel a már meglévő 15 animátor foglalkozott legtöbbet, de voltak komoly beszélgetések, előadások, melyekbe jómagam is besegítettem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..