home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A ,,számító'' gépek világáról
(K. O.)
2009.07.22.
LXIV. évf. 29. szám
A ,,számító'' gépek világáról

A megnyitó ünnepélyes pillanata - Szabó Attila felvételeA Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériumával karöltve 2004-ben indította útjára a Neumann informatikai tábort azzal a célkitűzéssel, hogy az iránta érdeklődő vajdasági magyar középiskolásokna...

A megnyitó ünnepélyes pillanata - Szabó Attila felvétele

A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériumával karöltve 2004-ben indította útjára a Neumann informatikai tábort azzal a célkitűzéssel, hogy az iránta érdeklődő vajdasági magyar középiskolásoknak lehetővé tegye a tudásbővítést, az információ- és tapasztalatszerzést. Természetesen a résztvevők nemcsak elméleti továbbképzést, hanem gyakorlati útmutatást is kaptak az elektronikus kommunikációs kultúra világából.
Hasonló célkitűzéssel szervezte meg az MNT az idén is, immár ötödik alkalommal, a kishegyesi Kátai-tanyán a Neumann János magyar származású matematikusról elnevezett tábort - Neumann az elektronikus számítógépek logikai tervezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket; sokan a 20. század kiemelkedő tudósának, informatikai forradalmárának tartják még ma is; holdkrátert is neveztek el róla -, amelyet ezúttal a Magyar Köztársaság Minisztériumi hivatala, valamint a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Kisebbségi Titkárság támogatott. Cékó Krisztina táborvezetőtől, az MNT munkatársától megtudtuk: az idén a táborba - melyet a médián keresztül hirdettek meg - 48 vajdasági magyar középiskolás jelentkezett, a helybelieken kívül főképp Szabadkáról, de jöttek fiatalok Oromhegyesről, Bajsáról, Tordáról, Törökkanizsáról, a Pannónia birtokról is. A napi munka négy csoportban folyt. A délelőtti, illetve délutáni előadásokon kívül meghatározott tematikájú prezentációkat kellett bemutatniuk a fiataloknak, amelyet később kiértékeltek, pontoztak és díjaztak az oktatók. Az ötnapos továbbképzés zárófeladataként viszont minden csoportnak egy bemutatkozó weboldalt kellett elkészítenie. A legsikeresebb ,,ötletgazda'' egy webkamerát kapott ajándékba.
A továbbképzés során az előadók főleg a komputernek mint a 21. század egyik legfontosabb elektronikus kommunikációs eszközének az előnyét igyekeztek hangsúlyozni - azt, hogy nem hiába kapták ezt az elnevezést. Nemcsak azért számítógépek, mert működésük matematikai elméleteken alapul, hanem azért is, mert a mai ember ténylegesen is ,,számíthat'' rájuk mint hatékony ,,munkatársak”-ra az élet különböző területein: információszerzésben, tanulásban, üzletkötésben, közéleti tevékenységben, hírközlésben stb. - mondta Csanádi Attila, az MNT Intézőbizottságának informatikai megbízottja. Majd hozzáfűzte: a tábor jelentőségét épp abban látja, hogy a vajdasági magyar fiatalokat olyan többlettudáshoz juttatja, amellyel felvértezhetik és versenyképessé tehetik magukat a mindennapi érvényesülési küzdelemben.
Ifj. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és kisebbségi titkár - aki ottjártunkkor az ,,eKözigazgatás'' témájáról, vagy ahogyan ő fogalmazott: az állam villamosításáról tartott éppen előadást. A táborlakók annak lehetőségéről kaptak információt, hogy a közigazgatási szolgáltatások ,,komputerizálásá”-val hogyan lehet hatékonyabbá tenni az ügyfélfogadást. A rideg tolóablakok, a morcos hivatalnokok helyett a 21. században, azaz napjainkban (bár lassú léptekkel, de határozottan) egyre inkább teret hódít az elektronikus ügyintézési szolgáltatás az élet szinte minden területén: könyvtárakban, bankokban, közigazgatási hivatalokban. Ma már odahaza, a számítógép mellett ülve akár magánvállalatunkat is bejegyeztethetjük... Igaz, míg az EU-ban, kiváltképp az üzleti szférában szinte mindenki él már ezzel a lehetőséggel, nálunk, Szerbiában, az intézmények és a polgárok mindössze 10-20 százaléka készült fel erre a technikai ,,csodá”-ra. Ám a számítógépes írástudás - mint minden civilizációs vívmány - kétélű fegyver lehet. Javíthatja az életminőséget, de szenvedélybeteggé, megszállottá is tehet bennünket. Ezt kell tudatosítani a fiatalokban - fogalmazta meg a titkár. Továbbá elmondta azt is, hogy az elektronikus közigazgatás páratlan lehetőséget nyújt a hatékony többnyelvűség alkalmazására is. Persze, mindezek ,,elvi'' technikai lehetőségek - megvalósításuk mélyreható politikai stratégiától és emberi tényezőktől függ.
Az ötnapos program keretében a fiatalok hallhattak Neumann János életéről és munkásságáról is Kovács Győző előadásában, továbbá a kábeltévé működési elvéről Molnár Csabától. Biacsi Áron a környezetvédelemről, Námesztovszki Zsolt a hagyományos és digitális olvasásról, Pletl Szilveszter pedig a mobilágensekről mint intelligens robotokról beszélt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..