home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szabadságért hozott áldozat
Zséli Ágnes
2019.10.07.
LXXIV. évf. 40. szám
A szabadságért hozott áldozat

Törökbecsén a tizenhárom aradi vértanúra emlékeztek. A rendezvény az Assisi Szent Klára római katolikus templomban megtartott szentmisével kezdődött, majd a templomkertben gróf Leiningen-Westerburg Károly vértanú szobrának a megkoszorúzásával folytatódott.

A szentmisét Mellár József törökbecsei plébános celebrálta. A koszorúk megszentelését követően a szertartás a templomudvarban,  a törökbecsei szálakkal rendelkező gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú emlékére felállított szobornál folytatódott. A megemlékezésen kegyeletét rótta le a helyi Jókai Mór Magyar Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács.

— Emlékezünk arra a hősiességre, az áldozatkészségre, amit gróf Leiningen- Westerburg Károly aradi vértanúnk tanúsított, aki idegen származásától eltekintve — Hessen nagyhercegségben született —, a mi magyar szabadságharcunkért és szabadságunkért hozott áldozatot — mondta Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára valamint az aracsi Szent István király templom plébánosa.

A törökbecseiek soha sem feledkeznek meg elődeink hőstetteiről, a magyar nemzet céltudatos nagyjairól. Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára hangsúlyozta, a megemlékezés napjának csupán a helyszíne változott, felbecsülhetetlen értéke azonban mindmáig töretlen, sőt évről- évre erősödik.

Báló Tibor, a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke kiemelte, a megemlékezés napja nem más, mint egy nyitott történelem óra és nagyon fontos, hogy a fiatalok részesei legyenek ezeknek az eseményeknek, amelyek a múlttiszteletére tanítanak és erősítik a nemzeti öntudatot.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..