home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szabadkai kórházi kápolna búcsúja
msgr. Miocs József
2017.11.13.
LXXII. évf. 45. szám
A szabadkai kórházi kápolna búcsúja

A szabadkai kórház Mária Valéria hercegnő nevét kapta, míg a kórház területén felépített kápolna az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére lett felszentelve.

A kápolna az elmúlt esztendőben a 120 éves fennállását  ünnepelte, bár ezen idő alatt folyamatos volt a liturgikus tevékenység, ám ezen folytonosság az akkori hatóság közbeavatkozásnak következtében 1956-ban megszakadt. A kápolna ajtaja a hívek előtt 1991-ben nyílt meg újra. Azóta folyamatosan rendelkezésre áll a betegek és a hívek számára. A régi szokás szerint itt a búcsút Szent Erzsébet emléknapja előtti vasárnap tartják. Ebben az esztendőben november 12-én volt a kápolna búcsúja. A szentmisét msgr. Miocs József rektor vezette, és vele együtt misézett ft. Dragan Muharem, a kórház megbízott lelkésze és ft. Tojzán László prefektus. A Paulinum rektora a szentbeszédben méltatta életét és tevékenységét, persze kiemelve, hogy Szent Erzsébet az egyik legnagyobb magyar szentünk, aki életével példamutató volt a jótékonyság területén és a betegek felkarolásában. Az ünnepséget a Paulinum gimnázium tanulói ének és zene számokkal tették szebbé. A szentmisén számos hívő és beteg vett részt, akik között jelen volt Velimir Pleša, horvát főkonzul is. A szentmise végén a kápolna előcsarnokában és kertjében közös agapéval és társalgással zárult a búcsú.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..