home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szabadkai karok kiemelkedő szerepe
Bíró Tímea
2021.04.15.
LXXVI. évf. 15. szám
A szabadkai karok kiemelkedő szerepe

Szabadkára látogatott ma Zoran Milošević, a tartományi felsőoktatási titkár. Miután a Közgazdasági, az Építészeti és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon is befejeződtek a tárgyalások, egy sajtótájékoztató keretében mondta el, hogy ezek a látogatások már tradíciónak számítanak.

— A tartományi kormány partneri kapcsolatokat ápol ezekkel a karokkal, ahol rendkívül felelősségteljes munkát végeznek. Fontos szerepe van mindhárom intézménynek, a gazdasági fejlődést ugyanis nagymértékben meghatározza a közgazdaság és az építőipar, viszont a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról sem szabad megfeledkezni. Vajdaság rendkívül büszke a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra és az olyan tanítók, pedagógusok munkájára, akik hisznek a tanítás, a nevelés erejében. Azért jöttünk ma ide, hogy tapasztalatot cseréljünk, és támogatásunkról biztosítsuk a kart az infrastruktúrája javítása, az egyetemi program jobbá tétele, a tudományos kutatómunka feltételei javítása kapcsán, és ami különösen boldoggá tesz bennünket, az az erős kapocs a gazdasággal, illetve a kultúrával és az oktatással. Mindez arról tanúskodik, hogy a duális oktatás, ha formailag nem is, de gyakorlatilag ezeken a karokon született meg. A karok képviselőivel beszélgetve maximális odaadást tapasztaltam, fáradhatatlanul dolgoznak a tudás népszerűsítésén.

A tartományi felsőoktatási titkár elmondta, hogy a látogatással még nem ér véget a munka. Továbbra is dolgoznak az egyetemi programok modernizációján, különösen azokén, amelyek a magasabb szintekre, a doktori képzésre vonatkoznak.

— A duális oktatás koncepciója nemcsak az erős kapcsolatról tanúskodik a tudomány és az oktatás között, hanem valójában az egyetemi autonómia alapja is. Hogy maximális tudást tudjunk belefektetni a gazdasági fejlődésbe, különösen, ha a műszaki tudományokról van szó, a duális oktatás arról szól, hogy a tudásunk valójában mennyire alkalmazható. Leginkább két út van, az egyik az akkreditált duális program, mely az elmélet és a gyakorlat kapcsolatában a gyakorlati oktatás jobb beágyazottságára mutat rá, és a munkaadók bevonásával intenzívebbé teszi a gyakrolati oktatást. A másik a már meglévő egyetemi programokra vonatkozik, ezeknél egy modulnak kell lennie, mely a gyakorlati oktatásra fókuszál — mondta el Milošević, aki kiemelte az MTTK munkáját, létezését is.

— A tanítóképző kar nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy elkezdjük a kisebbségekkel kapcsolatos kutatási projektumokat. Évekkel ezelőtt a titkárságon nem volt kétségünk afelől, hogy szükség van-e rá, és nemcsak e miatt a kar miatt, hanem a másik nemzeti kisebbségek kara esetében is, hiszen így valósíthatják meg teljes identitásukat, a többi közt a tudományos kutatási projektumok által, melyek tanúskodnak a kulturális, nyelvi, jogi, szociális, demográfiai és egyéb létezésről, mivel csak így bizonyíthatjuk be, hogy az általános témák mellett vannak saját, regionális kötelezettségeik, és ezek a különleges kötelezettségek teszik szebbé a társadalmunkat. A tudomány küldetése az, hogy univerzális témákkal foglalkozzon, és hogy a világ örökségének része legyen, de az emberek jóllétével is foglalkoznia kellene. A nemzeti kisebbségekkel foglalkozó projektumok egy reflexiót adnak a társadalmunkra, mert ilyen a társadalmunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..