home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
A szabadkai hús- és konzervipar emlékei
Miskolci Krisztina
2024.05.09.
LXXIX.. évf. 19. szám
A szabadkai hús- és konzervipar emlékei

A Szabadkai Városi Múzeum A múlt íze címet viselő új tárlatát április 24-e óta tekinthetik meg a látogatók. Az iparművészeti kiállítás a híres, szabadkai szalámigyáros, Korhecz Gyula (1899—1973) életét és munkásságát mutatja be.

Május 8-án a kiállítás keretében megvalósult A kiváló étkek császársága — November 29. A szabadkai hús- és konzervipar emlékei című program, melyen Barna Antal nyugalmazott mérnökkel Dejan Mrkić levéltáros beszélgetett. A Korhecz-húsfeldolgozó relikviái között a jelenlévők kötetlen beszélgetést hallgathattak meg a korszak egyik meghatározó húsfeldolgozó üzeméről, melyet Hartmann Rafael és Conen Vilmos alapított 1890-ben. A cég kezdetben tojás- és baromfihúsexporttal foglalkozott, később jött a sertéshús, saját húsfeldolgozóval és hűtővel, ami egyedülálló volt a térségben. 1945 után az állam elkobozta a húsgyárat minden ingatlannal és felszereléssel együtt, majd ebből alakult ki a November 29-e nevű új vállalat. A szabadkai húsipar meghatározó cégét csaknem százharminc éves fennállás után, 2019-ben zárták be véglegesen.


Az előadás során nem érezhettük azt, mintha előadóteremben ülnénk, inkább családi összejövetelre hasonlított, amikor a nagy öregek az asztal körül tárgyalják ki a múlt eseményeit. Barna Antal beszámolója egyáltalán nem száraz történelmi tényekre alapult, az anekdotái által megelevenedhetett számunkra, milyen lehetett akkoriban a gyárban dolgozni. A közönség is aktívan hozzászólt az elhangzottakhoz, saját szemszögből ismertetve a történéseket. Főként azt a tényt boncolgattuk, mi vezethetett a hosszú évek üzleti sikereit és gyarapodását követő drasztikus leépüléshez. Kezdetben a gyárnak 3000 foglalkoztatottja volt, Európa-szerte és a tengerentúlra is exportálta termékeit. A ’90-es évek elején kezdődtek a gondok, ’98-ban és 2009-ben is csődöt jelentettek a felhalmozott adósságok miatt. Több kísérlet volt a gyár felvásárlására, de egyik sem járt sikerrel, így végül az ingatlanokat és a gépeket külön adták el. 


A beszélgetés végeztével a jelenlévők megkóstolhatták a régi Korhecz-recept alapján újraalkotott téliszalámit. Barna Antal elmondása alapján igyekeztek visszaadni a régi ízeket, de a ma vágóhídra kerülő állatok húsa és azok tartása sajnos eltér a régitől, ezért 100%-ig nem tudjuk megtapasztalni, milyen is lehetett, de a végeredmény így is nagyon ízletesre sikeredett.

A gyárral kapcsolatos illusztrációkat a Szabadkai Városi Múzeum bocsátotta a média rendelkezésére.

Az érdeklődők június közepéig nézhetik meg a kiállítást a Szabadkai Városi Múzeumban.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..