home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szabadegyetemnek már nem kell a reklám!
Szerda Zsófi
2019.06.23.
LXXIV. évf. 25. szám
A szabadegyetemnek már nem kell a reklám!

Az idén 17. alkalommal gyűlnek össze a tanulni, szórakozni, ismerkedni vágyók a nyári szabadegyetemen, a kishegyesi Kátai Tanyán. Berkó Szilárd és Csikós Tibor, a két fő szervező elmondta, máris beteltek a helyek, óriási az érdeklődés. Az idei fő téma a felnőtté válás, ezt fogják körüljárni különféle aspektusokból a szabadegyetem előadói.

A két energikus, fiatal fő szervezőtől megtudtam, nem ők ketten döntik el, hogy egy-egy évben mely témákat járják körül a szabadegyetemen, hiszen a fiatalokhoz körkérdést intéztek. Arra voltak kíváncsiak, mi érdekli őket, mely témákra van leginkább szükség.


Berkó Szilárd és Csikós Tibor (Kiss Árpád felvételei)


B. Sz.: — Ezekből a válaszokból derült ki számunkra, hogy a fiatalok több mint 65 százalékát foglalkoztatja a felnőtté válás problematikája. A szabadegyetem első napjának délutánja még lazább lesz, hogy a résztvevők megismerkedjenek, bemutatkozzanak egymásnak, szerdától szombatig azonban a fent említett témákat fogjuk körüljárni. A középiskolás évek, majd az egyetem, munkakeresés és munkavállalás, milyen irányba mutat a jövő, milyenek lesznek a munkalehetőségek és a munkaerőpiac — ezekbe a témákba mászunk bele egy picit jobban, illetve szó lesz a családalapításról is.

Cs. T.: — Általánosan megfigyelhető gond az egyetemistáknál, hogy választanak egy szakot, közben rájönnek, hogy mégsem azzal szeretnének foglalkozni, más érdekli őket, de nem tudnak váltani, mert, mondjuk, otthonról nagy a nyomás. Hogyan lehet ezt megoldani? Vajdasági fiatalok révén sok önbizalom-hiányos emberrel találkozunk, és a többi közt ezért is szeretnénk, amennyire csak lehet, ez alatt az egy hét alatt valami olyan eszközt adni a kezükbe, amelyet később használni tudnak.

B. Sz.: — Ezért is kezdünk a középiskolás évekkel. Hiszen a fiatalokat már ekkor érik olyan környezeti hatások, amelyeket nem tudnak feldolgozni, húznak magukkal, nem kapnak választ a kérdéseikre. Mi ebben próbálunk segíteni. Manapság az ifjúságot is nehéz meghatározni. Mikortól felnőtt valaki? Régebben 24 évesen az ember már családos volt, egy gyermekkel. Ma ez kitolódik 30 éves korig vagy még tovább. Sokszor mire valaki kiköltözik a családi fészekből, már majdnem 35 éves. 

Az előadók listáját Csikós Tibor állítja össze.

Cs. T.: — A témához keresem az embert. Volt, hogy valaki ajánlott egy előadót, s olyan is, hogy nekem kellett megkeresnem, ki a legjobb egy-egy témakörben. Az internetnek köszönhetően ma már sok előadás visszanézhető. Ha úgy látom, hogy izgalmas és hasznos, akkor felkérem az érintetteket, nálunk is tartsanak előadást. Próbáltam olyan szakemberekben gondolkozni, akik korosztályilag közelebb állnak a résztvevőkhöz, hiszen így közvetlenebb hangulat tud kialakulni. Az idén itt lesz Zsidi Zsófia pszichológus, aki arról fog beszélni, hogy mi alapján választunk szakmát, és mi történik, ha ez az út nem sikeres. Előadást tart majd Kánai András kommunikációs szakember, Nemes Orsolya TEDx-előadó, a HVG-magazinok és a Forbes vendégszerzője, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki a neveltetésről, a felnőtté válásról beszél majd. Itt lesz még Karmann Roland, ő a startupokról tart előadást, Tóth Kinga tanácsadó szakpszichológus, munka-, pályatanácsadó és karriercoach, Séllei Beatrix pszichológus, Györffy Kinga retorikai-storytelling tanácsadó és tréner, egyetemi oktató, akitől például azt is megtanulhatjuk, hogyan kell felépíteni egy jó állásinterjút.

Nappal előadások, este koncertek (Siklósi Örs, az AWS zenekar frontembere, a Phrénia zenekar akusztikus verziója, Night Cruisers Band), slam, sörkóstoló, kvízek, tematikus bulik. És lesz még egy különlegessége az idei szabadegyetemnek.

Cs. T.: — Az idén először kértünk fel a műhelymunka vezetésére egy négytagú trénergárdát, mely négy csapatra osztja az embereket, s a csapatok életpálya-menedzsmenttel foglalkoznak majd az előadások mellett, napi másfél-két órában, ami, valljuk, majdnem felér egy személyes coachinggal.

Tibi is, Szilárd is mellékállásban VIFÓ-sok, amit nem mindig könnyű összeegyeztetni a munkával, vizsgákkal, de nem panaszkodnak, és szerencséjükre egy erős csapat áll mögöttük, melyre sok minden rábízható.

B. Sz.: — A nyári szabadegyetem, ahogyan az egyéb programjaink is, egy közös csapatmunka gyümölcse. Mi ketten Tibivel már nyár végén elkezdünk agyalni a következő éven, összeállítjuk a kérdőívet, de az egész egy közös munka eredménye, s erre nagyon büszkék vagyunk. A VIFÓ nagyjából harminc aktív tagot számlál, ebből tizenkilenc vesz részt a szervezésben. Velük a munka márciusban kezdődik. Havonta kétszer-háromszor összeülünk az elején, beszélgetünk, ötletelünk, aztán pedig akcióba lépünk. 

Cs. T.: — Mi Szilárddal október óta ezzel foglalkozunk, rengeteg munka van benne, a dizájn- és a marketingrész is szinte azóta dolgozik, hogy minden tökéletes legyen. De megéri. Azért csináljuk mi is immáron sok éve. S mindenkire nagyon büszkék vagyunk a szervezői csapatból.

Nyár, egyetem, tanulás, előadások, „iskolapad”. Ha fiatal volnék, e szavak hallatán a lábamat a nyakamba véve rohannék valami jó kis fesztiválra. A szabadegyetemre mégis három hét alatt elfogytak a jegyek.

B. Sz: — Ez egy picit számunkra is rejtély. Mi mindig megpróbálunk naprakészek lenni. Ahogy a fiatalok változnak, úgy változunk mi is, a VIFÓ is. Megpróbáljuk megtalálni a közös hangot a fiatalokkal, s bevonzani őket. Aki egyszer megtapasztalta a szabadegyetem hangulatát, azt az atmoszférát, amely itt körülveszi, az visszatér. Nem érdekli a koncepció sem, csak az, hogy itt legyen. Ez számunkra is jó érzés. S ott a másik réteg, az újoncok, azok a fiatalok, akiket most próbálunk meg bevonzani. Általában az első alkalommal részt vevőktől is pozitív visszajelzést kapunk. Egyébként nem csak vajdasági fiatalok jönnek, sokan érkeznek Magyarországról, sőt messzebbről is. A tavalyi szabadegyetemre különösen büszkék vagyunk, hiszen nagyon sok dicséret hangzott el. Az emberek azt mondták, megérte nekik eljönni, mert nagyon jó előadásokat hallgattak. Remélem, ez az idén is így lesz.

Cs. T.: — A VIFÓ-nak jelenleg az a különlegessége, hogy meghallgatja, mire van a fiataloknak szükségük. Ez azért fontos szerintünk, mert azt látjuk, hogy a legtöbb szervezet összeállít egy programot a saját feje szerint, de nem biztos, hogy valóban arra is van szükség. Így az általuk várt eredmény és siker elmarad. Nekünk viszont az az ütőkártyánk, hogy kérdezünk. Kíváncsiak vagyunk a fiatalok véleményére. 

Finanszírozás.

Cs. T.: — Hatalmas hálával tartozunk a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, mert minden évben támogat bennünket, illetve a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a VMSZ-nek, mert kiáll mellettünk, továbbá a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, mely a legnagyobb támogatónk. Ezenkívül nagyon fontosak azok a magyarországi önkormányzatok is, amelyeket megszólít a törekvésünk — például Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, mely az idén másodszor támogatja a rendezvényt —, valamint a médiapartnereink is.

A helyek tehát beteltek, de nem kell aggódnia annak, aki szeretne része lenni ennek a „tanulós-barátkozós-bulizós” mókának, hiszen napijegyet is lehet váltani 1000 dinárért. Ezzel a látogató egy egész napig szívhatja magába a tudást, illetve barátkozhat, bulizhat a többiekkel. A napijegy három étkezést is magában foglal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..