home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A stílusos otthon
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.04.10.
LXXIV. évf. 14. szám
A stílusos otthon

Házunk, lakásunk átalakítása előtt mindannyian inspirálódunk. Leginkább lakberendező oldalakat nézegetve kezdünk hozzá az ötleteléshez, és ekkor minden olyan egyszerűnek tűnik.

Harmonizálnak a színek, minták, anyagok, textúrák. Annyira összhangban van az egész, hogy már látjuk is magunk előtt az elrendezett teret. De amint a saját otthonunkat szeretnénk felújítani, csak a gondokat látjuk, a megoldásra váró feladatok tömkelegét, és nem is igazán tudjuk, hogyan fogjunk hozzá.

Sokfélék vagyunk — néhányunknak nagyon könnyű a harmónia megteremtése, másoknak kevésbé, ám egyetlen helyzet sem menthetetlen. Minden esetben jó, ha követünk néhány alapszabályt, mely mentén elindulhatunk, és célba is érhetünk.

 

SZIMMETRIA

A szimmetria a harmónia legkönnyebb kifejezőeszköze, de ne arra gondoljunk, hogy minden egyes bútornak és dekorációs elemnek szigorúan követnie kell a szimmetriát. Nem az a fontos, hogy a két oldalon minden ugyanolyan legyen, hanem bizonyos helyeken legyenek páros elemek. Például az is szimmetria, ha egy komód felett két képet helyezünk el — persze nem kell egyformának lenniük —, vagy a kanapé egyik oldalára egy állólámpát, a másikra egy nagyobb növényt. A konyhában ezt a kérdést úgy oldhatjuk meg, ha a páraelszívó mindkét oldalára ugyanolyan üveges szekrényt teszünk. A hálószobánkban is követhetjük ezt a szabályt. Például az ágy mindkét oldalára helyezzünk egy-egy asztalkát vagy éjjeliszekrényt, föléjük lámpát, illetve néhány dekorációs elemet, mellyel máris megteremtettük a harmóniát.

 

KÜLÖNBÖZŐSÉG

Gondot leginkább az okoz, ha nagyon mereven ragaszkodunk a szimmetriához. Ehelyett töltsük meg inkább egy kis izgalommal a helyiséget. Ezt úgy érhetjük el, ha például a nappaliba nem ülőgarnitúrát, hanem színben, formában különböző foteleket meg kanapét teszünk, és az étkezőasztalunk is egyedibb, ha egyforma stílusú, de különböző színű székeket helyezünk köré. A vidám hangulatot a színekkel játszva érhetjük el.

 

TÁRSÍTOTT ELEMEK

Arra is fontos ügyelnünk, hogy ne hozzunk létre kaotikus teret, éppen ezért szükségünk van egy társított elemre, melynek összekötő szerepe van. Ilyen motívum lehet a szín, mellyel könnyedén tudunk játszani.

Hogyan képzeljük el mindezt? Például a kanapé két oldalán elhelyezünk egy-egy fotelt, az ágy egyik végéhez egy álló lámpát, a másik oldalra pedig egy polcot. Ezekkel megtaláltuk az izgalmas változatosságot, és akár túlzsúfoltnak is érezhetjük a teret, ám mégsem az, ha lesz egy, a helyiség színeit tükröző elemünk (pl. a szőnyeg). A lényeg abban rejlik tehát, hogy legyen egy olyan darabunk, amely izgalmat hozva a térbe tompít a különbözőségen.

 

KONTRASZT

Figyeljünk a kontrasztra is, melyet szintén a színek használatával tudunk legkönnyebben elérni. Általa dinamikussá válik az otthonunk, egyúttal kiegyensúlyozottá is. A legnagyobb kontrasztereje a világos-sötét párosításnak, illetve a hideg-meleg színek egyenlő arányú vegyítésének van.

Az alapszíneket — mint amilyen a fehér-fekete vagy a bézs-barna — bátran társíthatjuk élénk színekkel, például türkizzel, lilával, pirossal. Izgalmas teret hozhatunk létre a finom pasztellárnyalatokkal (pl. a rózsaszínnel vagy a sárgával) is, melyekkel lágyíthatunk az összképen.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ha követjük az alapszabályokat, akkor nem lőhetünk mellé, és persze a megérzéseinkre is fontos hallgatnunk, mert azokban mindig megbízhatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..