home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sport ünnepe
Tóth Tibor
2022.12.30.
LXXVII. évf. 52. szám
A sport ünnepe

A Nove Subotičke novine hetilap, Szabadka Önkormányzata és a Sportszövetség szervezésében választották meg az év legsikeresebb szabadkai sportolóit és csapatait. Először 1961-ben választották meg a legjobb sportolókat, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, a cím 53 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.

A szabadkai városháza dísztermében helyet foglalt sportolókhoz, sportvezetőkhöz, edzőkhöz elsőként Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsági kérdésekkel megbízott tagja szólt. Kiemelte, hogy sportolóink eredményeit látva van mivel dicsekednünk, egyúttal van is miben reménykednünk, hiszen egyesületeinkben rengeteg fiatal tehetség bontogatja szárnyait.

— Tervezett programjainkat megvalósítottuk, ellátogattunk a sportklubokba, és meghallgattuk kéréseiket. Sportfelszerelést osztottunk a városi és a peremvárosi települések klubjainak, valamint ingyenes úszóiskolát indítottunk az általános iskolák második osztályos tanulói számára. 2023-ban a városi költségvetésből 150 millió dinárt különítettünk el sportra, ez az eddigi legnagyobb összeg — mondta Aleksić, hozzátéve, hogy a pionírok, a juniorok és a felnőttek bajnokai eszközöket kapnak, melyeken sportfelszerelést vásárolhatnak.

A sportolókat, az edzőket és a sportmunkásokat köszöntötte Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, majd a pionír korosztállyal megkezdődött az elismerések átadása.

A sportegyesületek, sportújságírók és szervezők szavazatai alapján a 2022. év legjobb pionír versenyzőjének a tavalyi győztest, a Palicsi Vitorlásklub tagját, Nenad Zakićot (vajdasági bajnoki cím, ezüstérem az országos bajnokságon, szerbiai kupagyőztes, a válogatott tagja és kupagyőzelem) választották, a 2. helyen a tavalyihoz hasonlóan Matija Pižurica (ökölvívás), a 3.-on Vuk Trišić (kerékpározó) végzett. A további sorrend: Márton Erik (torna), Miša Novović (úszás), Kádár Lara (atlétika-ultramaraton), Aleksandar Štajnfeld (cselgáncs), Nikola Radanović (vívás), Utasi Melinda (kick-box), Újvári Leon (úszás).  


A legeredményesebb pionírok

A juniorok mezőnyében óriási harc folyt az 1. helyért, végül hajszálnyi különbséggel a Spartacus Teniszklub kiválósága, Lana Virc szerezte meg, megelőzve Elena Baićot (röplabda) és Marko Pižuricát (ökölvívás). Virc pályafutása eddigi legsikeresebb idényét zárta, hiszen a tartományi bajnokságon 1., az országos és az Európa-bajnokságon 2., a 16 éven aluliak világbajnokságán a 4. helyen végzett a mindössze 14 éves tehetség, emellett két nemzetközi tornát is megnyert. A 4.-től a 10. helyig a következő sportolók végeztek: Csipak Szergej (evezés), Mateja Borojević (cselgáncs), Darijo Bašić Palković (atlétika), Nikola Koltin (úszás), Uroš Krstin (birkózás), Filip Kulić (torna), Bencsik Masa Balázs (súlyemelés).

2022 legjobb felnőtt sportolójává a kötöttfogású birkózók 63 kg-os súlycsoportjában világbajnoki címet szerzett Nagy Szebasztiánt választották, akit a 2. helyen a tavalyi bajnok, Barna Andrej (úszás), a 3.-on pedig a Spartacus Női Labdarúgóklub és az ország egyik legjobb játékosa, Tijana Filipović követ. A további sorrend: Kajdocsi Tamás (súlyemelés), Jasmina Nađ (kick-box), Jovana Ilić (atlétika), Nina Šabić (torna), Andrija Vulikić (röplabda), Boja Krisztina (vitorlázás), Stefan Kostadinović (asztalitenisz).

A sportegyesületek kategóriájában az idén is holtverseny alakult ki, az 1. helyet ugyanis az országos bajnok és kupagyőztes, a Bajnokok Ligája selejtezőjében szerepelt Spartacus Női Labdarúgóklub, valamint az országos bajnoki döntőt játszott, és 2. helyen végzett Spartacus Férfiröplabdaklub osztotta. A képzeletbeli dobogó második fokára az országos csapatbajnoki ezüstérmes, több egyéni országos bajnoki címet szerzett Spartacus Birkózóklub, a harmadikra pedig a nemzetközi porondon szerepelt Spartacus 024 Tekeklub állhatott.

A felnőtt kategória legjobbjai

A veteránok mezőnyében ebben az évben is három egyenértékű díjat osztott ki a bírálóbizottság, így elismerést Priboj István (úszás), Radovan Radulović (atlétika) és Milan Bogić (cselgáncs) vehetett át.

Külön elismerésben a következők részesültek: Branislav Mukić (lovassport, 1000 győzelmet ért el karrierje során), Luka Vidović (para-asztalitenisz, a 2022. évben elért eredményeiért), Ali Arszalan (birkózás, világbajnoki arany, Európa-bajnoki bronz), Fazekas Tibor (jégkorong-játékvezető, bíráskodott a téli paralimpiai játékokon), Matija Nađ Olajoš (labdarúgó-játékvezető, a szabadkai labdarúgás fejlődésében vállalt szerepéért), Spartacus Férfi-kosárlabdaklub (az első osztályba jutásért és a szabadkai kosárlabda fejlődésében vállalt szerepéért), Dimitrije Anđelović (karate, a 2022. évi eredményeiért), Anastasija Bobić (karate, a 2022. évi eredményeiért), Veterán Paraíjászklub (a parasport fejlődésében vállalt szerepéért).


A jubiláló sportmunkások és sportegyesületek

Elismerést vehettek át az idén jubiláló következő egyének, illetve egyesületek: Dragan Babić (60 év a sportban), Jovan Šarović (45 év a sportban), Milorad Ćopić (40 év a sportban), Csantavér Labdarúgóklub (fennállásának 110. évfordulója), Bácska Lovasklub (fennállásának 100. évfordulója), Vinogradar Labdarúgóklub (fennállásának 75. évfordulója), Békova Labdarúgóklub (fennállásának 70. évfordulója), Spartacus Búvárklub (fennállásának 40. évfordulója).

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Nagy Szebasztián, valamint a Spartacus Női Labdarúgóklub és a Spartacus Férfiröplabdaklub érdemelte ki.


A díjazottak

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..