home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A sport ünnepe
Tóth Tibor
2022.01.13.
LXXVII. évf. 2. szám
A sport ünnepe

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 64. alkalommal hirdette ki az év legkiemelkedőbb sportolóit, csapatait, edzőit. Az M4 Sport — Az Év Sportolója Gálát egy év kihagyás után újra nézők előtt rendezték meg a Nemzeti Színházban.

A gála ötlete francia eredetű, a neves sportlap, a L’ Équipe 1946-tól már megrendezte saját szavazását, és megnevezte a Champions des champions français-t, vagyis a francia bajnokok bajnokát. A kezdeményezést a Népszabadság akkori sportrovatának vezetője, Lukács László honosította meg Magyarországon az 1950-es évek második felében. A díjak tekintetében az egyéni rekordot két úszónő tartja: Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka is hétszer lett az év női sportolója. A férfiak közül is egy úszó, Darnyi Tamás győzött legtöbbször, öt alkalommal, háromszor végzett az 1. helyen Balczó András öttusázó, Magyar Zoltán és Berki Krisztián tornászok, valamint Gyurta Dániel úszó.


Díjazottak (fotók forrása: MTI/Illyés Tibor)

A himnusz elhangzása után Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője nyitotta meg a gálát.

— A világjárvány átírta a sporttörténelmet is. A 2020-beli olimpiából, paralimpiából és futball-Eb-ből 2021. évi sportesemények lettek, a legtöbb esetben nézők nélkül, hiányzókkal, tele bizonytalansággal. Mindez mégsem akadályozta meg a magyar sportot abban, hogy történelmi sikerek sorozatát érje el, hogy a Puskás Aréna legyen a labdarúgó-Eb egyetlen, mindig telt házas helyszíne, hogy ott bravúros döntetlent játsszunk az aktuális, Münchenben pedig a négyszeres világbajnokkal, hogy nézők előtt rendezzük meg a 36. Forma—1-es Magyar Nagydíjat, hogy a történelemben először magyar kerékpáros viselje a Giro d’Italia rózsaszín trikóját, hogy Tokióban eddigi legnagyobb sikereinket érjük el a XXI. századi olimpiákon és paralimpiákon. A tíz sportágban nyert húsz olimpiai érem és a hét paralimpiai arany is jelzi, a magyar sport ereje teljében van, sőt egyre izmosabb — mondta Szöllősi, majd megemlékezett az idén elhunyt sportolókról, és közös fohászra szólított fel Csollány Szilveszterért.


A női kajak négyes: a pulpitusnál Csipes Tamara, a legjobb női sportolónak megválasztott olimpiai bajnok

Kiemelte az elmúlt évek jelentősebb sportfejlesztéseit, és hangsúlyozta, hogy a megerősödött magyar szövetségek és klubok saját médiát építettek, a Nagy Béla-program négy éve és több mint száz projektuma révén feltámasztották a sportkönyvkiadást, lassan hét éve működik a nemzeti sporttelevízió, az M4 Sport, hatodik éve már, hogy a most 120. évfolyamát kezdő sportnapilap, a Nemzeti Sport és annak internetes kiadása ismét magyar kézben van, és még ebben a hónapban megszólal az első hazai, csak sporttal foglalkozó rádióállomás, a Sport Rádió is.


A legjobb férfi sportoló a zsinórban három olimpiát nyert Szilágyi Áron lett

Magyarország legjobb sportolóinak kihirdetése a legjobb e-sportoló kategóriájával kezdődött, melynek győztese Blazsán Patrik, aki a bináris FIA GT-világbajnokság meghatározó szereplője. Az év legjobb csapata a fogyatékkal élő sportolók között a női kerekesszékes tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva) lett, mely a paralimpián bronzérmet nyert. Az év szabadidős sporteseményének a debreceni Buzánszky Jenő egyetemi labdarúgókupát választották meg, a legjobb csapatnak járó trófeát pedig az egyéni sportágak csapatversenyének kategóriájában a zsinórban harmadszor olimpiai bajnok női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta) érdemelte ki. Az év edzőjének járó díjat a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron, valamint az olimpiai bronzérmes kardcsapat edzője, Decsi Tamás vehette át. Az év legjobb női sportolójának Csipes Tamarát választották meg, aki négyesben olimpiai bajnok, egyesben ezüstérmes volt Tokióban, párosban pedig világbajnoki címet nyert az idén. Köszöntőjében kiemelte, hogy a díj megtiszteltetés számára, viszont nem jó különbséget tenni aranyérem és aranyérem, teljesítmény és teljesítmény között.


A női kerekesszékes tőrcsapat

— Nézők nélkül nincs sport, a sportújságírók nem léteznek eredmények nélkül, egyfajta szimbiózisban élünk. Nemcsak a világraszóló sikerekre, az első helyekre kell figyelni, hanem a többi eredményre és az eredmények mögött az emberre is — mondta Csipes Tamara.

Az év legjobb fogyatékkal élő női sportolójának Pap Bianka bizonyult, aki a paralimpián egy aranyat és két ezüstöt, az Eb-n pedig négy aranyat és két ezüstöt szerzett. Az MSÚSZ életműdíját a legidősebb egykori válogatott labdarúgónak, a kilencvennégy éves Raduly Józsefnek ítélték oda. Raduly a Vasasban 133 találkozón 21 gólt szerzett, az angyalföldi csapattal kétszer nyert közép-európai kupát, egyszer pedig a bajnokcsapatok Európa-kupájában elődöntőt játszhatott. Pályafutását a szovjet hadifogságban eltöltött hat év (1945—1951) sem tudta megtörni. Az év legjobb fogyatékkal élő férfi sportolójának a paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál bizonyult, aki megszerezte a magyar kajak-kenu sport első paralimpiai aranyérmét. Az év sportpillanata Fiola Attilának a francia válogatott hálójába lőtt gólja lett a Magyarország—Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzésen, az év csapatának pedig a hagyományos csapatsportok kategóriájában a Tokióban bronzérmes — és ezzel a sportág első női olimpiai érmét szerző — női vízilabda-válogatottat választották meg.

A legnagyobb várakozás talán a legjobb férfi sportoló megválasztását előzte meg. A gálára már csak három olimpiai bajnok maradt (Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron), a győztes pedig a zsinórban harmadik olimpiáján aranyérmes kardvívó, Szilágyi Áron lett, aki a japán fővárosban csapatban egy bronzérmet is nyert. Szilágyi 2016 után másodszor kapta meg az elismerést, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) szavazásán pedig a 7. helyen végzett. A boldog győztes megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak sikerei eléréséhez, és a tavalyihoz hasonló kiváló eredményeket kívánt a magyar sportnak 2022-ben is.

A magyar sport az idén is több jelentős erőpróba előtt áll, hiszen téli olimpia, valamint számtalan világ- és Európa-bajnokság is lesz, ahol a sikersorozat folytatódhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..