home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sport otthonteremtő ereje
Bíró Tímea
2020.07.28.
LXXV. évf. 30. szám
A sport otthonteremtő ereje

A mindig energikus Perović Olga életében a sport már gyermekkorában is kiemelkedő helyet foglalt el. Néhány évvel ezelőtt a kangoo oktatójaként olvashattak a csantavéri lányról, ezúttal pedig a kezdetekről és arról kérdeztük, hogyan él az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

* Hány évesen kezdtél el intenzívebben érdeklődni a sport iránt? Mesélnél a sporttal kapcsolatos állomásaidról?

— Mindig is aktív voltam az iskolai tornaórákon. Az első utam a házi feladatok befejezése után a kosárlabdapályára vezetett, ahol sötétedésig játszottunk a társaimmal. Ennek meglett az eredménye, a csapattal ugyanis több különféle versenyen és mérkőzésen vehettem részt, melyekre nagyon nagy örömmel emlékszem vissza, és a mai napig őrzöm a megszerzett serlegeket, érmeket, okleveleket. Hatalmas köszönettel tartozom ezért az iskolánknak, a testnevelő tanáraimnak és a családomnak, akik mindig is támogattak ebben. Már az általános iskolában tudtam, hogy mi leszek, ha nagy leszek, konkrétan, hogy olyan szakmám lesz, amelyben az egészséges életmód és a sport lesz a főszerepben. A középiskola után sikeresen felvételiztem az újvidéki testnevelési karra, ami életem egyik legjobb döntése volt. Az egyetem utolsó évében kezdtem el foglalkozni a csoportos fitneszórák oktatásával, hiszen az egyetemen megkaptam az alapképzést. Egy program keretében három hónapon át az egyetemnek dolgozhattam, amit nagyon élveztem. A jó alapokra kezdtem el építeni, és különféle licenceket szereztem nyolc év alatt, ezeket pedig a mai napig tudom kamatoztatni. Az eddigi pályafutásom során sok helyen dolgozhattam, Zombor községben, Szabadkán, Csantavéren, Oromon, Tornyoson és Horgoson fitneszedzőként, illetve mint testnevelő tanár a csantavéri és a hajdújárási iskolában.


Perović Olga

* Három éve élsz Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Hogyan jutottál ki?

— 2016 decemberében szerencsém volt turistaként ellátogatni ebbe a csodálatos országba. Rengeteg kollégám már évek óta kint él, és általuk sikerült valamennyire belelátni az itteni életbe. 2017 májusában értesített az egyik itt dolgozó munkatársam, hogy egy helyi iskola tanárokat keres Szerbiából. Felvettek, így 2017 szeptemberében már egy abu-dzabi magániskolában folytattam a tanári pályafutásomat, ezzel párhuzamosan pedig másodállásban fitneszórákat, személyi edzéseket tartok.

* Milyen nehézségeid voltak, és hogyan érzed most magad?

— Nagy kihívással néztem szembe, amikor kiköltöztem, hiszen szinte mindent az elejéről kellett kezdenem. Amíg otthon felsősöket tanítottam az iskolában az anyanyelvemen, addig itt arab óvodás, alsós gyerekekkel kellett megértetnem magam angolul. Ma már mosolyogva emlékszem vissza a nehéz időszakra. Könyvet tudnék írni az élményekről, melyeket átéltem ezekkel a gyerekekkel. A munka nem könnyű, de nagyon élvezem, megéri ezt csinálni, mert a kicsik rendkívül ügyesek, rengeteget tudnak fejlődni egy iskolai év alatt, amit a szülők és az iskolai vezetőség is elismer. Két klub órarendjében szerepelek, az egyikben zumba-, a másikban pedig kangooórákat adok. Az iskolai munkaidő 7-től 15 óráig tart, ez idő alatt nem hagyhatjuk el az iskolát, még lyukasóra esetén sem. Ez nagyon jó így, mivel jut időm a késő délutáni és az esti óráimra. Gyorsan adaptálódtam, az emírségekben 240 különböző nemzetiség él együtt, és eddig senkivel sem volt semmiféle problémám. Egész Abu-Dzabira összesen két kangoo-oktató jut, egy helyi lány és én, akivel a megérkezésem óta nagyon jó barátnők vagyunk. A kangoot jelenleg egy csak nők számára fenntartott fitneszközpontban oktatom, melyet a második otthonomként élek meg. Különböző nemzetiségű, csodálatos emberekkel van szerencsém nap mint nap együtt mozogni, ami rendkívül jó érzéssel tölt el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..