home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A sminkelés mint életforma
Szakáll Laura
2021.10.05.
LXXVI. évf. 39. szám
A sminkelés mint életforma

Egy jó smink megszépít, kiemeli az arcunk azon részeit, amelyeket hangsúlyozni szeretnénk, elfedi az apróbb hibákat, de ami a legfontosabb, magabiztosságot ad, csak tudni kell bánni az ecsettel és a színekkel.

A rohanós hétköznapokban egy kis szempillafesték és rúzs is elegendő lehet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az alkalmi smink elkészítése már nagyobb odafigyelést igényel, de a jó hír az, hogy tanulható. Ma már a videómegosztókon is találhatunk igényes, úgynevezett make-up tutorial videókat, melyekből elsajátíthatjuk az alapokat.

A szabadkai Rideg Lívia sminkes karrierje 1999-ben kezdődött, akkoriban dekorkozmetikumok eladásával foglalkozott, közben szakmai képzésekre járt, sminkelni kezdett. Később külföldre költözött, hosszabb ideig élt és dolgozott Franciaországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Divatbemutatókhoz, címlapfotókhoz és sok más alkalomra is készített sminket. Nemzetközi versenyeken többször is első díjas lett, később már ő zsűrizett a szakmai megmérettetéseken. Jelenleg Budapesten él, egy neves stúdió vezető sminkese. Oktat, képzéseket tart leendő sminkeseknek, vagy továbbképzéseket szervez, de azoknak is szívesen segít, akik bizonytalanul bánnak a festékkel, de szeretnék elsajátítani az alapokat.

— Jött egy égi jel, hogy milyen jó dolog festegetni az embereket, kevergetni a színeket. Annak idején még fogalmam sem volt, milyen hosszú és izgalmas útra keveredek, hogy mit is tartogat a sminkelés. Teljesen véletlenül kezdtem el sminkelni huszonkét évvel ezelőtt, de ez az út soha nem volt sima és egyszerű, viszont semmiért sem cserélném el. Mindennap sminkelek, kismamákat, anyukákat vagy menyasszonyokat, és amikor van egy kis szabadidőm, akkor a saját portfóliómat építem, és állítom magam különféle kihívások elé. Így fejlődöm. Emellett természetesen továbbképzésekre járok, mert én is oktatok, ezért a legújabb trendeket és technikákat szeretném megmutatni a tanulóimnak. 

* Milyen versenyeken vettél részt, és milyen szakmai sikereket értél el?

— Kipróbáltam magam élő és online versenyeken is. Az első megmérettetés 2013-ban volt az Egyesült Arab Emírségekben, ahol megnyertem az emírségek közötti versenyt. 2014-ben egy online halloweensmink-versenyen vettem részt, ahová a világ bármely pontjáról lehetett nevezni. Itt a fantázia kategóriában nyertem meg az első helyet. 2016-ban Bakuban az Arab Emírségeket képviselve elhoztam a Fashion Look első helyezettjének járó trófeát. Szakmai sikereim közül kiemelném azt, amikor sok sminkes közül kiválasztottak Dubajban, hogy én képviseljem az Arab Emírségeket az azeri eurázsiai versenyen, és meg is nyertem azt. Továbbá az arab Fashion Week vezető sminkese voltam 2016-ban és 2017-ben, emellett megkaptam a nemzetközi smink- és hajbírói pozíciót a World Beauty Congressben. 

* 2018 óta Budapesten élsz és dolgozol.

— Ha megkérdezed, hogyan esett a választásom Budapestre, akkor ismét azt fogom mondani, hogy spontán jött. Aztán minden kezdődött elölről, a bemutatkozás, a beilleszkedés… Sosem egyszerű a sminkesek élete, de éppen ez a szép benne, az állandó küzdelem, a változatosság. Jelenleg a budapesti Studio Madison vezető sminkese vagyok, csupa szervezés és kommunikáció az életem. Emellett esküvőkön dolgozom, sminkelek a mindennapokban, valamint egyéni sminkestovábbképzéseket tartok, workshopokat rendezek. Egy amerikai online sminkiskolának készítünk oktatóanyagot, különféle nemzetközi online beautyfesztiválokon szoktam előadni, valamint az első sminkbemutatómat szervezzük Modern Make-up Museum — Art is My Passion néven. Nem unatkozom, és ennek szívből örülök. Úgy érzem, rengeteget fejlődtem és fejlődök nap mint nap. Ez nem csak hobbi vagy munka, ez az életformám, és imádom. Néhány év múlva szeretnék egy saját helyet, egy atelier-t, ahol lehet alkotni, fotózni, oktatni, illetve egy teljesen új és más szintre emelni a sminkelés művészetét. Sok-sok újdonsággal és nem mindennapi szemlélettel, melyben nem lenne semmi megszokott vagy sablonos. Eredetiség és változatosság, ez a mottóm. Formabontó és lenyűgöző show-kat és eseményeket akarok szervezni, ahol a szépség és az egyediség dominál.

* Mit javasolsz a hölgyeknek, mennyire kövessék a trendeket?

— Amikor valaki a székembe ül, igyekszem megismerni a személyiségét, vagyis mindig a hölgyek karakteréhez illően sminkelek. Azt szeretem, amikor a sminkelés utáni fotókon az illető ugyanazt a személyt látja, csak a legjobb és legszebb formájában. Mindig a modell természetes szépsége az irányvonal, és ezen az elven szoktam oktatni is. A smink a természetes szépség kiemelésére, illetve az előnytelenebb dolgok korrigálására való. A védjegyem a szépség és a szép sminkek. Azt szoktam mondani, hogy nem feltétlenül áll jól mindenkinek egy új trend. Inkább azt alkalmazza, ami valóban illik hozzá. Ha pedig nem tudja, mi áll jól neki, akkor szakember segítségét kell kérnie.

* Mesélj még egy kicsit arról, mely színek hódítanak a hidegebb évszakokban.

— Az ősz és a tél magával hozza a gyönyörű bronz- és aranyszíneket, a vöröset és a burgundit, valamint a kéket, a zöldet, a finom és mély árnyalatokat. Az idén az élénk színek lesznek divatosak a hidegebb hónapokban. Ilyen például a drámai vörös, az intenzív kék, a sötétzöld, de a lágyabb árnyalatok is teret kapnak, ilyen a rózsaszín vagy a narancssárga. A smink akkor szép, ha ápolt bőrre visszük fel. Azt javasolnám, hogy nyugodtan kísérletezzünk, mert a smink akkor hatásos, ha kifejezi a személyiségünket.

Fotók: Az interjúalany felvételei

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..