home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A sikeres zenészpalánta
Kónya-Kovács Otília
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
A sikeres zenészpalánta

Sok tehetséges gyermeket vonultatnak fel a zeneiskolák, amikor benevezik a diákjaikat a különféle versenyekre, az elért eredmény pedig még előrébb, a siker felé viszi a zenedéseket. Egyik közülük a muzslyai Páger Emanuel, aki a helyi Szervó Mihály Általános Iskolában most fejezte be a hatodik osztályt, Nagybecskereken pedig a Josif Marinković Zenede negyedikes diákjaként zárta a tanévet.

A beszélgetésünk apropója éppen az az országos, valamint nemzetközi verseny volt, ahol mindkét mezőnyben első díjban részesítették. A sikereiről számolt be.

— Már négy éve járok zeneiskolába, zongorán tanulok, és nagyon szeretem. Első osztályban első helyen végeztem egy nagybecskereki versenyen, de ugyanúgy teljesítettem a nemzetközi zongoraversenyen is, 98 pontom volt, és ott is elvittem az első helyet. Áprilisban is voltam egy országos versenyen, első díjas lettem, valamint májusban részt vettem egy nemzetközi megmérettetésen, és 99 ponttal érdemeltem ki a legjobbnak járó díjat. A nemzetközi eseményre Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából jöttek diákok. Csoportokra, kategóriákra voltunk osztva, és elég sokan szerepeltünk. Részt vehettem még a gálaesten is, amikor azt a darabot vagy részletet játszhattam, amely a zsűrinek a legjobban tetszett. Jutalmul kaptam oklevelet meg egy Mozart önéletrajzi könyvet. Végül egy horvátországi művész lépett fel, de nekem nagyon tetszett két kislány műsora is, akik négykezest adtak elő.

* Biztosan a tanárnőd is nagyon örült a teljesítményednek.

— Elsőtől harmadikig Lukács Anna zongoratanárnő diákja voltam, majd ő elment nyugdíjba, ezért most egy másik tanárnőt kaptam, akinek a neve Mirunović Melita. Most már jól értem a szerb nyelvet, így nincs gond semmivel, ő is nagyon jó tanárnő.

* Mondod, hogy nagyon szeretsz zongorázni, valamint a nővéred is járt zeneiskolába, ő is zongorán játszott, de a családban vannak még sikeres emberek.

— Igen, a testvérem is járt zeneiskolába, a bátyám pedig lakodalmakban muzsikál, de harmonikát is tanít a zeneiskolában. Az ő fia, Binder Norbert pedig zongorista, illetve tanár is a zeneiskolában, meg még mellé elmegy zenélni. Kiskorom óta az ilyen zenélésekről ábrándozom, nagyon tetszik, én is így szeretnék élni. Szeretnék zenélni, a zenéből megélni. Négy éve kezdtem el zeneiskolába járni, de én már előtte is muzsikálgattam, a saját kedvemre elkezdtem tanulgatni különféle dalokat, melyeket hallgattam.

* Mégis milyen zene áll közelebb hozzád?

— Igazából nagyon szeretem a magyar nótákat, inkább a mulatósok, a pörgősebbek a kedvenceim, de hát a zeneiskolában ezekre nem néznek jó szemmel. Mondta is a bátyám, előbb szépen tanuljam meg az alapokat, fejezzem be a zeneiskolát, legyek zongorista, és utána majd bármilyen stílusú zenét szabad játszanom, akár még mulatóst is. Mert azt mondják, aki megtanul komolyzenét zongorázni, az utána már bármilyen zenét tud játszani.

* Azt hallottam rólad, hogy te nem is olyan túl sokat gyakorolsz, igaz ez?

— Ez részben igaz… Például, ha az iskolában sok lecke van, akkor kevesebbet gyakorlok, de én olyan vagyok, hogy rövid idő alatt jobban felfogom a leckét, és ezért van az, hogy néha nem sokat gyakorlok. De van olyan is, hogy sokat játszom, főleg, ha sok tanulnivalót ad fel a tanárnő. A legkevesebb idő, melyet a zongora mellett töltök, az fél óra, a legtöbb pedig általában másfél, de ha versenyre készülök, bizony két órán át is gyakorlok. Az idén például, amikor a versenyre készültem, itthon is sokat zongoráztam, meg kedden és pénteken volt órám, plusz még szombaton és vasárnap is bementem.

* Mennyire kedveled a szolfézst?

— Az úgy van sorjában, hogy szolfézsra, majd zongoraórára és végül a kórusra járok. A szolfézson általában ritmusokat gyakorlunk, szolmizálunk, és tanuljuk a hangokat. Ez engem annyira nem vonz, jobban kedvelem a zeneórákat, meg persze a kóruson szeretek énekelni, még ha nincs is olyan jó hangom, de szívesen dalolok.

* Két év múlva egyszerre fejezed be az általános iskolát és a zeneiskolában az alapképzést. Mik a terveid? Mit szeretnél igazából?

— Én elsősorban zenész szeretnék lenni. A zeneiskolára nem a szüleim beszéltek rá, hanem én akartam ide járni. Szeretném folytatni, a zeneiskolában befejezni a középiskolát is, Nagybecskereken vagy Szegeden, ahol kollégiumban laknék, utána pedig egyetemre is szeretnék járni. És miután befejezem a tanulmányaimat, tanárként dolgozhatnék, hétvégeken pedig néha zenélgetnék.

* Elmondtad, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, de addig még elég hosszú az út, sokat kell gyakorolni, tanulni, és az évek során lesz még számtalan verseny, megmérettetés. Gondolom, hogy azokból sem maradnál ki…

— Valóban nem szeretnék egyet sem kihagyni, de mindez a tanárnőtől is függ, mert vannak olyan tanárok, akik nem akarják versenyre vinni a diákokat, mások viszont igen. Az én tanárnőm szerencsére szereti a versenyeket. Azért is jó ez így, mert az év végén nem kell vizsgát tenniük azoknak, akik eredményesen versenyeztek. Emellett a lámpaláz leküzdéséhez is hozzájárulnak a megmérettetések, fellépések, mert év közben több iskolai bemutatkozásunk van, amikor megpróbáljuk félretenni az izgulást. Nekem eddig mindig elég nagy lámpalázam volt, de az idei versenyeken történt meg először, hogy nem izgultam, leküzdöttem a lámpalázamat.

Páger Emanuel nem ül a babérjain, hanem a nyári szünidőben is gyakorol, zongorázik, hiszen a tanárnője házi feladatot is adott neki, mégpedig Mozart Török indulóját. Ehhez kívánunk neki jó munkát, és a továbbiakban is sok sikert a versenyeken!

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..