home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A sikeres magyar közösség vezetése és építése
Markovics Annamária
2023.05.24.
LXXVIII. évf. 21. szám
A sikeres magyar közösség vezetése és építése

Újabb négy évre kapott bizalmat a Vajdasági Magyar Szövetség Közgyűlésétől Pásztor István pártelnök, a 334 leadott szavazatból 330 szólt a régi-új elnök megválasztása mellett. A kishegyesi tisztújításon meghatározták a párt tanácsának ötven tagját is. Az alelnökökről és a VMSZ elnökségéről már a tanács dönt a következő ülésén.

„A magyarság nem a test, nem a vér, hanem a lélek kérdése!” — idézte Györffy Istvánt a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a tisztújítást megnyitó beszédében. A közgyűlés mottójául is szolgáló mondattal összefüggésben Pásztor István közölte, a kisebbségbe kényszerültek számára ez egy örök érvényű megállapítás és mérce, mely arra emlékeztet, hogy „ha a közéleti, politikai teljesítményünkről gondolkodunk, ha arról adunk számot, akkor nemcsak és nem elsősorban a testről és a vérről, hanem a lelkekről, annak és azok állapotáról, kondíciójáról, a teljesítményről kell számot vetnünk”.


Fotók: Pásztor István Facebook-oldala

Az utóbbi négy év munkájáról szóló összefoglalójában a pártelnök a vajdasági magyar közösség sorsának legfontosabb lépcsőfokait értékelte a 2019 óta eltelt időszak figyelembevételével, de kitekintve a múltra és a jövőre is. Hiszen, ahogy a pártelnök is fogalmazott, és ahogyan a tapasztalat is mutatja: minden mindennel összefügg. Ez a mindennel összefüggő négy év Pásztor István szerint számos új és ismeretlen kihívással volt teletűzdelve, „dolgos, dinamikus, a megszokottól is emberpróbálóbb fizikai, intellektuális és érzelmi kifeszítettségekkel, […] megállás nélküli, emberi, szervezeti és politikai buktatókkal” volt átszőve, de „mindenek ellenére sikeres négy év” volt. „Olyan négy év, aminek a végén joggal érezhetjük magunkat elégedettnek. Helytálltunk, szolgáltuk nemzetünket, közösségünket és szülőföldünket. Becsülettel, odaadással, elkötelezetten. Higgadtan, normálisan, mértéktartóan” — húzta alá a VMSZ elnöke.

Pásztor István köszönetet mondott a VMSZ tagságának, a párt szövetségeseinek és partnereinek, a Fidesz—KDNP pártszövetségnek, Magyarország Kormányának, a Szerb Haladó Pártnak és Szerbia Kormányának az eddigi együttműködésért és támogatásért.

Az utóbbi négy évet értékelve a politikus kitért a koronavírus-járványra, megemlítette mindazt a munkát, amelyet a VMSZ önkéntesei és funkcionáriusai végeztek a Vigyázzunk egymásra! kampány keretében a járvány alatt. Idesorolta az idősek és a földművesek segítését, de a kulturális intézmények vezetőinek és munkatársainak az áldozatos munkáját is, a határátkelők átjárhatóvá tételét, a távoktatás megszervezését és a védőoltás felvételére buzdító tevékenységet. Emellett pedig megköszönte az egészségügyi dolgozók fáradhatatlanságát.

Kitért arra, hogy az utóbbi négy évben számos választáson kellett megméretnie magát mind a VMSZ-nek, mind a vajdasági magyar közösségnek. Európai parlamenti, előre hozott köztársasági, belgrádi városi, tartományi, önkormányzati, nemzeti tanácsi és magyarországi országgyűlési választás is volt, és Pásztor István szavai szerint a vajdasági magyarok mindegyik akadályt sikerrel vették.


 

A politikus kitért a népszámlálási adatokra is. „Van okunk a szomorúságra” — szögezte le. Hozzátette, hogy a magyarság számának csökkenését az elhalálozások és az elvándorlás okozta, egyúttal kifejtette, hogy „bűn megvetni az embereket, amiért élnek az állampolgárság nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel, és úgy döntenek, máshol fognak élni. […] Megszólni őket ezért a döntésért akkor sem szabad, ha fájdalmas a hiányuk egyenként és sokadalomként is” — hangoztatta. Mint mondta, a kérdés csak az, hogy „megtettünk-e mi mindent, hogy itthon tartsuk, akit csak lehet”. A válasz pedig igen — húzta alá.

Szólt az identitást alapjában meghatározó területeket érintő fejlesztésekről, és felsorolta azokat a tevékenységeket, amelyeket az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és a sport terén végzett a VMSZ. Emellett nem feledkezett meg a gazdaságról sem, és rámutatott, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében hét és fél év alatt 10 pályázási körben 55 pályázat jelent meg, és 14 274-en jártak sikerrel, a megvalósított projektumok összértéke pedig 61,71 milliárd dinár, vagyis több mint 526 millió euró volt.

Programbeszédében Pásztor István leszögezte, mindent meg fog tenni, hogy méltó legyen arra a bizalomra, amellyel kitüntették. „Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az erőmhöz, lehetőségeimhez, képességeimhez viszonyítva a maximális terhet viseljem, és hogy közösen a jelenlevőkkel, a Vajdasági Magyar Szövetség nagyszámú tagságával és a velünk együtt dolgozókkal, akiknek nincs pártpolitikai kötődésük, sikeres magyar közösséget vezessek, sikeres magyar közösséget építsek” — hangsúlyozta.

A következő négy év terveiről szólva közölte, hogy az alapállás, a legfontosabb cél „egy millimétert se, egy jottányit se nem változik. […] Továbbra is az az alapvető feladatunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minden, Vajdaságban élő magyar identitásában megmaradva és megerősödve boldogulni tudjon a szülőföldjén. Ez volt az eddigi mozgatórugónk is, és ma is ez, és az elkövetkező időben is ez lesz” — hangoztatta.

Hozzátette: ahhoz, hogy a reménykedésnek legyen esélye, változnia kell a szülőföldnek is. „A szülőföldnek vonzóbbá, elfogadhatóbbá, vállalhatóbbá kell válnia. […] Az utóbbi napok, hetek, hónapok, évek azt bizonyítják, hogy rengeteg korrigálnivaló van a szerb társadalomban” — magyarázta, majd azzal egészítette ki, hogy „méltányoljuk például azt, hogy minden iskolában ma rendőr van, de igazán azt szeretnénk, ha egyetlenegy iskolában sem kellene hogy rendőr legyen. […] Azt gondoljuk, hogy erőteljes lépést kell tenni annak érdekében, hogy az ország, a lakosság, mindannyian kilépjünk a valóságshow-k világából, és belépjünk a realitások világába. Meggyőződésünk, hogy ezt önállóan, csak mi, nem tudjuk megtenni, de azt sem gondoljuk, hogy ez valaki másnak a feladata. Meggyőződésünk, hogy ezzel kapcsolatban mindenkinek van elvégzendő dolga” — részletezte. A pártelnök szerint az egész világ előtt hasonló kihívások állnak.

A következő négy évben emellett az identitás megőrzésére vonatkozó feladatokat kell elvégeznie a pártnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak is. Reményét fejezte ki, hogy még az idén elfogadják a tájékoztatás, az oktatás és a művelődés területére vonatkozó stratégiai dokumentumokat.

Pásztor István arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő négy év során számos választásra lehet számítani, rendes és rendkívüli voksolásokra is. „A Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is arra törekszik, hogy önállóan indulva a választásokon széles körű legitimitás birtokába jusson, és abból a pozícióból építsen partnerkapcsolatot azokkal, akik elfogadják, illetve akiknek a programjait a Vajdasági Magyar Szövetség el tudja fogadni” — szögezte le.

Pásztor István végül kiemelte, fontos feladat, hogy a vajdasági magyar érdekek mentén politizáljon a párt, magyar—szerb és magyar—magyar vonatkozásban is. „A stratégiák többek között azért fontosak, hogy meghatározzuk, mik a célkitűzéseink, meghatározzuk, mik a prioritásaink, és azokhoz keressünk partnereket, ne pedig valahol máshol kigondolt nemzetpolitikai lépéseknek a puszta végrehajtói legyünk” — közölte.

A VMSZ elnöke rámutatott, hogy az utóbbi tizenhat évben, mely idő alatt ő vezette a pártot, számos kihívással kellett szembenézni, „a legnehezebb azonban mindaz, ami az ember előtt van. […] Mi arra készülünk, hogy az előttünk levő négy évet is talpon végigvigyük, és hogy a párt is, és a közösség is olyan kondícióban maradjon, mint amilyenben most van. […] Ez nem lesz egyszerű, mert azt gondolom, hogy ma sokkal összetettebb a világ, sokkal több veszély fenyeget sokkal több oldalról, mint az elmúlt tizenhat évben bármikor” — mondta az egész napos tisztújító közgyűlést lezáró sajtótájékoztatón Pásztor István.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..