home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A siker a jó munkaszervezésen múlik
Dienes Brigitta
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
A siker a jó munkaszervezésen múlik

Beszélgetés Ágoston Kálmán nyugdíjas csókai kőfaragóval — A múlt évben nyugdíjba vonult Ágoston Kálmán hosszú évekig foglalkozott kőfaragással. Kifogástalan munkáját sok sírkő bizonyítja. A családi vállalkozás azonban nem szűnt meg, hiszen apáról fiúra szállt. Kálmán bácsit arra kértem, meséljen a kezdetekről.

— 1969-ben Rábéról jöttem Csókára, itt kezdtem el az inasiskolát. Természetesen ez abban az időben egészen más volt, mint napjainkban. Akkor valóban kitanulhattuk a szakmát, hiszen kevesebb elmélet és sokkal több gyakorlat volt. Kőfaragó lettem, majd bevonultam katonának, később raktárosként dolgoztam. Az 1980-as években az építészeti vállalat, melyben dolgoztam, munkavezetői iskolába küldött. Az élet úgy hozta, hogy főállásban nagyon keveset foglalkoztam a szakmámmal, mellékállásban viszont szívesen faragtam a követ.

Néhány éve céget alapított a fiával.

— Amikor egyre rosszabb lett a helyzet az országban, és a munkahelyem is megszűnt, úgy döntöttem, visszatérek az eredeti szakmámhoz, a kőfaragáshoz. A magam ura lettem. Fiammal együtt bejegyeztettünk egy céget, melynek ő lett a tulajdonosa, én meg az alkalmazottja. Így lettem a munkavezetőként ledolgozott hosszú évek után a saját vállalkozásunkban munkás. Mi terméskövet és műkövet is használunk. Az évek során sokat változott a technológia, de ebben a szakmában napjainkban is nagyon sok emberi erőre van szükség.

A kőfaragás melyik részét szereti a legjobban?

— A munkában nem válogatok. Szeretem a szakmát a tervezéstől egészen a kivitelezésig, talán ezért nem fáradtam bele. Lépcsőket, pultokat, asztalokat, vázákat, párkányokat is készítettünk, ezen a környéken azonban a sírkövek a legkeresettebbek.

Mennyire kell lépést tartani a szakma fejlődésével?

— Én a saját munkáim által tudtam magam a leginkább fejleszteni, és erre biztatom a fiamat is. Az elkészült munkák elemzése sok újdonságra világít rá, a tapasztalat is mindig felhasználható, és a tudásomat is szívesen megosztom a fiammal. Toleranciára mindig szükség van, így tudunk igazán jól együttműködni.

Manapság egyre nagyobb a kínálat, a kereslet ellenben az életszínvonallal együtt csökken. Hogyan lehet ilyen körülmények között fenntartani egy vállalkozást?

— Igen, a helyzet évről évre nehezebb, az emberek csak a legszükségesebbet vásárolják meg. Ennek ellenére — vagy talán a több évtizedes tapasztalatnak köszönhetően — együttműködésünk a megrendelőkkel továbbra is elfogadható. Én abban hiszek, hogy egy cég sikeressége leginkább a jó munkamegosztástól függ.

Nyugdíjasként hogyan telnek napjai?

— A napi ritmus nem sokat változott. Az unokám, Ivett viszont gyorsan el tudja vonni a figyelmemet a munkáról. A kedvéért általában félreteszem a szerszámokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..